Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μακεδονικό», τέταρτη αξιολόγηση και Growth Strategy στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου

tags :
«Μακεδονικό», τέταρτη αξιολόγηση και Growth Strategy στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς της κυβέρνησής του το λεγόμενο Growth Strategy, δηλαδή την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018
Η τέταρτη αξιολόγηση καθώς και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα το μεσημέρι (21/5).
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς της κυβέρνησής του το λεγόμενο Growth Strategy, δηλαδή την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.
Στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζουν, ως manual της επόμενης μέρας για την Ελλάδα το Growth Strategy, καθώς όπως ισχυρίζονται αποτυπώνει μια ολιστική στρατηγική αναφορικά με τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί αναλυτικά στους σκοπούς αναφορικά με τους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι καθώς και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την υλοποίησή τους.  
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, το Σχέδιο έχει αφετηρία τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.
Πρόκειται για ένα καινοφανές εγχείρημα για τη χώρα, λένε στην κυβέρνηση, η οποία, συμπληρώνουν, πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική όπως αποδείχθηκε, λογική.
Για πρώτη φορά, αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί στη θεωρία, αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενη μέρα της και μάλιστα, μετά από μία πολυετή κρίση.
Η σταθερότητα αναφορικά με τα δημοσιονομικά αποτελεί το σημείο εκκίνησης, θα πει ο πρωθυπουργός, καθώς είναι το κεκτημένο που έχει πλέον στα χέρια της η χώρα και της δίνει τη δυνατότητα να οργανώσει το μέλλον της.
Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, αναμένεται να αναφέρει ο κ. Τσίπρας, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης. Αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, επρόκειτο να επισημάνει ότι αποτελεί κρίσιμη παράμετρο η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στο Σχέδιο, υπάρχει σαφής αναφορά για τους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η μεταποίηση, της βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα φάρμακα, τα logistics, η καινοτομία, τα start-ups, οι υποδομές, η ενέργεια.
Όλα τα παραπάνω συνδέονται και με την ισχυροποίηση του τομέα των εξαγωγών, ο οποίος, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ήδη από το αδύναμο 19% του 2009, έχει φτάσει σήμερα στο 33%, με στόχο το 50% το 2025.
Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο κείμενο παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά.
Το Σχέδιο, περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα αλλά και τους υλοποιητές του, αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, με επίκεντρο τον άνθρωπο και πρωταγωνιστή τη νέα γενιά η οποία «τα χρόνια της κρίσης, αντιμετωπίστηκε ως πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση.
Αυτοί οι άνθρωποι με τις ικανότητες και τη διάθεση τους, θα κρίνουν εν τέλει και την επόμενη μέρα της χώρας».
Το Σχέδιο, περιλαμβάνει επίσης, μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι και οι νέες της χώρας να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ και φυσικά, όσοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια να βρουν ξανά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδιδε το Bloomberg, στο επίκεντρο του ελληνικού σχεδίου -που θα παρουσιάσει σήμερα (21/5/2018) ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό- είναι η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Πρόκειται για ένα σχέδιο 110 σελίδων, που θέτει ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των NPLs, την κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, αυτά τα βήματα θα αυξήσουν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να εξυπηρετήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει συνεταιριστικές τράπεζες που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών επιχειρήσεων.
Τέλος, στο ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η σύσταση Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης αλλά και άλλα εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Χρύσα Κλειτσιώτη 

(Αρχική δημοσίευση Κυριακή 20 Μαΐου 2018, ώρα 23:05)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης