Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση στον Μπουτάρη - Διεθνής καταδίκη

tags :
Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση στον Μπουτάρη - Διεθνής καταδίκη
Ανήλικος ένας εκ των συλληφθέντων για την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη
(upd) Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.
Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Μάτση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών τόσο για τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.
Εκτός από τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, διερευνώνται τα αδικήματα που συνδέονται με τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (184 του Π.Κ.) και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος (186 του Π.Κ.).
Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζητεί ακόμα να αξιοποιηθούν τα μέσα της τεχνολογίας για την ταυτοποίηση των δραστών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.
Μετά, δε, την παρέλευση του αυτοφώρου και μετά τον σχηματισμό δικογραφίας για τα ήδη ταυτοποιηθέντα- συλληφθέντα άτομα από την αστυνομία, όπως επισημαίνεται, η έρευνα πρέπει να αφορά τη συνέχιση των δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο πια προκαταρκτικής εξέτασης.
Μετά το πέρας της έρευνας, η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Η επίθεση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τον πολιτικό κόσμο αλλά και τον διεθνή Τύπο να καταδικάζει τα έκτροπα.

Αναβλήθηκε η δίκη για τους τρεις εκ των τεσσάρων συλληφθέντων

Για μεθαύριο, Τετάρτη 23 Μαΐου, αναβλήθηκε η δίκη ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για τους τρεις (εκ των τεσσάρων) συλληφθέντων, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
Το αίτημα αναβολής υπέβαλαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει την κράτησή τους μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας. Οι δύο 20χρονοι δήλωσαν ότι είναι σπουδαστές και ο 36χρονος ότι εργάζεται περιστασιακά.
Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τον ανήλικο που συνελήφθη μαζί με τους άλλους τρεις, η υπόθεσή του διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Επικοινωνία Τσίπρα - Μπουτάρη - «Στημένη η φασιστική επίθεση»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά μετά τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο στην πλατεία του Λευκού Πύργου.
Όπως επισήμανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης τού είπε ότι η επίθεση που δέχτηκε δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά ένα «στημένο γεγονός».
«Λυπάμαι, αλλά έχω να ενημερώσω ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει στην ουσία ένα όχι αυθόρμητο, αλλά στημένο γεγονός.
Μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του από περιθωριακά στοιχεία, αλλά και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολιτική δράση και ονοματεπώνυμο και πολλές φορές δεν εντάσσονται στον περιθωριακό εσμό ακροδεξιών στοιχείων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τις τέσσερις συλλήψεις και τη διαδικασία του αυτόφωρου που θα ακολουθηθεί, ενώ, ταυτόχρονα, τον διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα.
«Τον διαβεβαίωσα ότι θα αντιμετωπιστούν οι συλληφθέντες, αλλά και το περιστατικό, αυτό καθ εαυτό, με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας από πλευράς μας όλους τους μηχανισμούς της δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Διεθνής Τύπος: Επίθεση ακροδεξιών εξτρεμιστών στον Μπουτάρη - «Υπόδειγμα» δημάρχου

Τον γύρο του πλανήτη κάνει η είδηση για την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με τον διεθνή Τύπο καταδικάζει τα εκτροπα, χαρακτηρίζοντας τον Γ. Μπουτάρη «υπόδειγμα».

Washington Post

«Ο 75χρονος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης είναι ένας από τους πλέον απερίφραστους υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας και της διεθνούς κατανόησης» γράφει η Washington Post.
«Με πρωτοβουλία του Γ.Μπουτάρη ιδρύθηκε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη και μνημείο στη μνήμη του Ατατούρκ.
Έπεισε την Turkish Airlines να δρομολογήσει απευθείας πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη.
Είναι ο εμπνευστής του μουσείου Ολοκαυτώματος και προωθεί πολιτικές φιλίας .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξάρει τον Μπουτάρη ως «φάρο» που δημιούργησε «μια νησίδα ελπίδας» και «υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα».
Οι πολιτικές του Μπουτάρη τον έχουν καταστήσει συχνά στόχο της ελληνικής ακροδεξιάς.
Την Κυριακή όμως η κατάσταση έγινε επικίνδυνη, όταν κατά την διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν των Ποντίων, ο Μπουτάρης δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιούς διαδηλωτές, που τον κτύπησαν στο κεφάλι και στα πόδια.
Η ακροδεξιά βία είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται, εκτιμά ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Η βία της ακροδεξιάς αυξάνεται, κάτι που είναι αναμενόμενο επειδή υπάρχει πολιτικό κενό και η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται», δήλωσε στο al Jazeera.
Ο πολιτικός κόσμος έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση, ωστόσο ακροδεξιοί βουλευτές έκαναν αναρτήσεις επιδοκιμασίας.
Ο Δήμαρχος Μυκηνών έγραψε: «Αυτή είναι η μοίρα των προδοτών», η λέξη προδοτών με κεφαλαία,τονίζει με έμφαση η αμερικανική εφημερίδα .

Guardian

Ακροδεξιοί εξτρεμιστές επιτέθηκαν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη -καταδεικνύοντας εύγλωττα την απειλή που συνιστούν οι φασιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη γράφει ο Guardian. Η επίθεση αποδόθηκε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση στους υποστηρικτές των φασιστών στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή η πορεία της Χρυσής Αυγής είναι ανοδική -και η επίθεση τώρα στον Μπουτάρη δίνει άλλη διάσταση στα πράγματα" τονίζει ο Guardian

Times

Συμφωνα με τους Times «ο Μπουτάρης ήταν πάντα στόχος της ακροδεξιάς λόγω της μετριοπαθούς στάσης του σε διχαστικά ζητήματα.
Η Ουρ. Μιχαλολιάκου σε ανάρτησή της στο twitter σχολίασε: Μπράβο σε όσους έκαναν το καθήκον τους σήμερα στη Θεσσαλονίκη -σεβασμός.
Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει εντάσεις με την Τουρκία και τις συζητήσεις για το μακεδονικό σε εξέλιξη, ο εθνικισμός ξαναφουντώνει.
Αξιωματούχοι φοβούνται ότι μετριοπαθείς όπως ο Μπουτάρης θα είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κίνδυνο -προερχόμενο κυρίως από τους φανατικούς υποστηρικτές της ΧΑ

Aljazeera

Το δίκτυο Aljazeera  σημειώνει ότι «η επίθεση στο Μπουτάρη έρχεται τη στιγμή της έξαρσης της ακροδεξιάς βίας σε όλη την Ελλάδα.
Η ακροδεξιά βία είναι σε έξαρση -και αναμενόμενο, γιατί υπάρχει πολιτικό κενό που η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται και σ’ αυτό το πλαίσιο θα δούμε κι άλλη βία, εκτιμά ο καθηγητής Σ. Σεφεριάδης».

Der Spiegel

«O πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα κλονίζεται από την επίθεση του Γιάννη Μπουτάρη» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ομάδα εθνικιστών επιτέθηκε στο δήμαρχο με κλωτσιές και γροθιές το Σάββατο το απόγευμα, όταν ο Μπουτάρης παρέστη σε εκδήλωση μνήμης για την «απέλαση» των Ποντίων από τους Τούρκους.
Η ελληνική Αστυνομία πιστεύει ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον Μπουτάρη ήταν ακροδεξιοί Το μνημείο, στο οποίο παρέστη, αποτέλεσε φόρος τιμής στους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί την περίοδο 1914-1923 από τους Τούρκους από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας.


Πρωτοβουλία

Την θέση ότι ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης και η δημοτική του ομάδα θα συνεχίσουν να προασπίζονται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στο δημοκρατικό διάλογο διατύπωσε η διοικούσα παράταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης Πρωτοβουλία.
«Η οργανωμένη, βίαιη και άνανδρη επίθεση ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώς Γούλα, ενώ συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ασκώντας τα θεσμικά καθήκοντά τους, αποτελεί πράξη τυφλού μίσους και ακραίου εθνικισμού.
Τέτοια φαινόμενα φανατισμού και ωμής βίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την αποφασιστική καταδίκη εκείνων που τα καλλιεργούν και τα υποθάλπουν με λόγια και με έργα.
Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της βάρβαρης, επίθεσης, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την ίδια τη ζωή του δημάρχου, πρέπει να αναζητηθούν τάχιστα και να λογοδοτήσουν για τις εγκληματικές πράξεις τους» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη.
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» θα συνεχίσουν αποφασιστικά να προασπίζονται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στον δημοκρατικό διάλογο εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται ανυποχώρητα για μια πόλη ανοιχτή, ανεκτική, φιλελεύθερη και δημοκρατική.
Καλούμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο της πόλης ως ανοιχτό πεδίο εμπέδωσης των αρχών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας απέναντι στη φίμωση και στον φόβο που επιχειρεί να επιβάλει η βαρβαρότητα και η βία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης καταδικάζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως οι δράστες θα πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.
«Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος.
Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους», σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:
«Όσο πολιτικές δυνάμεις επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμού, τόσο το φίδι του φασισμού θα απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καταδίκασε από την Κέρκυρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στο νησί, με αφορμή την ημερίδα - συνέδριο που διοργάνωσε η ΝΔ με τίτλο «ΙΟΝΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».
«Θέλω να καταδικάσω με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άνανδρη επίθεση την οποία δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης, από διάφορα ακραία στοιχεία τα οποία τον προπηλάκισαν με τρόπο απαράδεκτο. Στις Δημοκρατίες τα προβλήματα δεν λύνονται με γροθιές και με κλωτσιές, λύνονται με δημοκρατικό διάλογο.
Οι ακραίες εκφράσεις από όπου και αν προέρχονται, τα φαινόμενα βίας από όπου και αν προέρχονται είναι εξίσου κατακριτέα από τη ΝΔ» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ κατά τον χαιρετισμό του, το απόγευμα στο συνέδριο που διοργάνωσε η ΝΔ για την ανάπτυξη στο Ιόνιο.

Η πρεσβεία του Ισραήλ

"Τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της για τον ξυλοδαρμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη" εξέφρασε με ανάρτησή της στο τουίτερ η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και πρόσθεσε: "Ευχόμαστε στον κ. Μπουτάρη περαστικά και γρήγορη ανάρρωση".

Κίνημα Αλλαγής

Να αποδοκιμαστεί από τη ΝΔ, της οποίας είναι στέλεχος, ζητά με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή ανάρτηση του δημάρχου Άργους Δ. Καμπόσου σε κοινωνικό δίκτυο, με την οποία "επιδοκιμάζει την επίθεση" κατά του Γιάννη Μπουτάρη.
Το σχόλιο μίσους υπέρ της φασιστικής επίθεσης στον δήμαρχο Θεσσαλονικέων, «Αυτή είναι η μοίρα των προδοτών», δεν ανήκει σε στέλεχος της Χρυσής Αυγής αλλά στον Δήμαρχο Άργους Δ. Καμπόσο. 'Ένας εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο εμφανίζεται να επιδοκιμάζει την επίθεση αλλά υπερθεματίζει κιόλας χαρακτηρίζοντας προδότη τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και τονίζει: «Η τοποθέτηση αυτή προσβάλει τους δημοκρατικούς πολίτες του Άργους. Πρέπει να αποδοκιμαστεί από όλους και πρώτα απ' όλα από το κόμμα του τη ΝΔ της οποίας είναι στέλεχος».

Ευ. Βενιζέλος

Πρόκειται για τη χειρότερη εκδοχή φασισμού» έγραψε σε ανάρτησή του ο Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή την επιθετική ενέργεια εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Ο κ. Βενιζέλος έγραψε « η δική μου Θεσσαλονίκη είναι άλλη. Δεν αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη του φασισμού που αναζητά προσχήματα, του φασισμού που κρύβεται πίσω από ιστορικές επετείους, αθλητικά γεγονότα, το θρησκευτικό αίσθημα κοκ.
Πρόκειται για τη χειρότερη εκδοχή φασισμού».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
«Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη», ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Παπαδοπούλου.
Όπως τόνισε, «τέτοιες ενέργειες αμαυρώνουν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου.
Κάθε τέτοια βίαιη ενέργεια στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας την οποία οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε».

Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη επίθεση, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη.
«Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», τονίζει η Ένωση Κεντρώων και εκφράζει την εκτίμησή της ότι «η αστυνομία θα εντοπίσει και θα συλλάβει τους δράστες αυτής της απαράδεκτης επίθεσης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης