Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt : Καμία πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Handelsblatt : Καμία πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Για να είναι η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να δεχτούν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που προβλέπονται
Την εκτίμηση ότι «το ΔΝΤ δεν πρόκειται να χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα» παραθέτει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τονίζοντας ότι «αίτημα του Ταμείου είναι να συμπεριληφθούν τα διμερή δάνεια των κρατών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα στις ελαφρύνσεις».
Οι πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt βασίζονται σε εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) αρχές της εβδομάδας στην οποία συμμετείχε το ΔΝΤ.
Επίμαχο ζήτημα μεταξύ των θεσμών παραμένει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει η ΕΕ. Για να είναι συνεπώς η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της θα πρέπει σύμφωνα με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι να δεχτούν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που προβλέπονται μέχρι στιγμής.
Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 και είναι όλο και πιο απίθανο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο χρονικό διάστημα που απομένει.
Η δανειοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. ευρώ πιθανότατα δεν θα υπάρξει πλέον, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.
Σημείο τριβής, μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει μελλοντικά να αποπληρώσει το χρέος της, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Το Ταμείο εκφράζει ζωηρές αμφιβολίες, καθώς αντιμετωπίζει με μετριοπαθέστερους όρους την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Το ΔΝΤ ζητεί σαφέστατη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό το αίτημα διατυπώνει στις χώρες της Ευρωζώνης και ιδίως στη Γερμανία αλλά οι διαφορές μοιάζουν αγεφύρωτες.
Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ προσπαθούν επί του παρόντος να συμβιβάσουν τις προβλέψεις ως προς  την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους.
Σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους η συνεδρίαση του Eurogroup θεωρείται κομβικής σημασίας.  
Κι ακόμη κι αν ΔΝΤ και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πετύχουν συνεννόηση, μπορεί τελικά το ΔΝΤ να μη δώσει τελικά τα χρήματα.
Καθότι, όπως λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ούτε η Ελλάδα θέλει πλέον το δάνειο ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ, γιατί τής είναι πολύ ακριβό, επειδή το ταμείο ζητά ένα αισθητά υψηλότερο επιτόκιο απ’ ότι ο μηχανισμός ESM.
Άλλωστε , άμεση ανάγκη από χρήματα η Ελλάδα δεν έχει στην παρούσα φάση.
Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων, ο ESM σκοπεύει να της εμβάσει μια ακόμη τελευταία δόση ύψους έντεκα έως δώδεκα δισεκ. ευρώ.
Το ΔΝΤ συμμετέχει τυπικά στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτό είναι σημαντικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους διεθνείς επενδυτές και τη διευκόλυνση της επικείμενης επιστροφής της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης