Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Εθιμοτυπικός ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία - Βαρόμετρο το αποτέλεσμα για τα ανερχόμενα λαϊκίστικα κόμματα

BBC: Εθιμοτυπικός ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία - Βαρόμετρο το αποτέλεσμα για τα ανερχόμενα λαϊκίστικα κόμματα
Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν εκλογές το 2017 με τα αντιμεταναστευτικά και αντικαθεστωτικά κόμματα να κερδίζουν συνεχώς έδαφος
Οι Αυστριακοί ψηφίζουν σε μία επανάληψη των προεδρικών εκλογών ανάμεσα στον ακροδεξιό Norbert Hofer και το πρώην μέλος των Πρασίνων Alexander Van der Bellen, όπως μεταδίδει το BBC.
Η προηγούμενη αναμέτρησή τους τον Μάιο του 2016 κρίθηκε με μικρή διαφορά υπέρ του Van der Bellen, αλλά το αποτέλεσμα ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας, εξαιτίας παρατυπιών στην καταμέτρηση.
Αν ο Hofer νικήσει θα γίνει ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους στην ΕΕ.
Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τον Νοέμβριο του 2016 έδειξαν ότι οι δύο αντίπαλοι είναι πολύ κοντά και δεν μπορεί να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα.
Παρόλο που ο ρόλος του προέδρου είναι εθιμοτυπικός, το αποτέλεσμα θα είναι ένα βαρόμετρο για το πώς οι λαϊκιστές υποψήφιοι θα τα πάνε στις επερχόμενες εκλογές.
Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν εκλογές μπροστά τους το 2017 με τα αντιμεταναστευτικά και αντικαθεστωτικά κόμματα να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Αυστρία σχετικά με την ΕΕ, παρακολουθείται επίσης στενά.
Η προεκλογική εκστρατεία του Hofer εστίασε στη ρητορική κατά των μεταναστών και στην προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος όπως στη Βρετανία για την παραμονή στην ΕΕ.
O Van der Bellen ανέφερε ότι αυτό είναι η απόδειξη πως ο Hofer επιθυμεί την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ.
Αλλά σε μία συγκέντρωση του κόμματός του την Παρασκευή 2/12 ο Hofer υποστήριξε ότι αυτοί που τον κατηγορούν, βλάπτουν στην πραγματικότητα την Αυστρία.
"Οι άνθρωποι που μιλούν συνεχώς για Oexit και κατηγορούν άλλους, είναι αυτοί που κάνουν κακό στην Αυστρία περισσότερο από όλους" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον Απρίλιο του 2016 ο Hofer είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο των αυστριακών εκλογών, βγάζοντας εκτός δεύτερου γύρου υποψήφιους από κεντρώα κόμματα που είχαν κυριαρχήσει στην Αυστρία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Ο Van der Bellen επικράτησε στον δεύτερο γύρο μόλις για 31 χιλιάδες ψήφους και το Κόμμα της Ελευθερίας προσέβαλε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για παρατυπίες στην καταμέτρηση.
Η προεκλογική εκστρατεία ήταν μακρά και πικρή με τους δύο υποψήφιους να προσβάλουν ο ένας τον άλλον.
Στο τελευταίο τους debate την Πέμπτη 1/12 ο Hofer αποκάλεσε ψεύτη τον Van der Bellen 24 φορές, σύμφωνα με την εφημερίδα Kurier.
Οι εκλογές της Αυστρίας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς γίνονται μαζί με το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία, όπου ο Matteo Renzi απειλείται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης