Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Oι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατηγορούν τον Putin για παρέμβαση υπέρ του Trump στις εκλογές

BBC: Oι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατηγορούν τον Putin για παρέμβαση υπέρ του Trump στις εκλογές
Ο Trump υποστηρίζει ότι οι αντίπαλοί του θέλουν απλά να αμφισβητήσουν τη νίκη του
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin βοήθησε τον Donald Trump να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το BBC.
Συγκεκριμένα, οι Αμερικάνοι προσάπτουν στον Putin ότι διέταξε μία εκστρατεία με στόχο να επηεράσει τις εκλογές, με τη Μόσχα να μην κάνει κάποιο σχόλιο, αν και πρόσφατα είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.
Όταν ενημερώθηκε ο Trump για το πόρισμα της έρευνας, είπε απλά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αλλοιώθηκε.
Αργότερα, ο Trump κατηγόρησε για μεγάλη αμέλεια το Δημοκρατικό Κόμμα, επειδή "επέτρεψε" σε χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του.
Από την άλλη, το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας προανήγγειλε εκσυγχρονισμό των συστημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες κυβερνοεπιθέσεις.
Η 25σέλιδη αναφορά κάνει λόγο για ξεκάθαρη προτίμηση του Κρεμλίνου στον Τrump.
Οι στόχοι της Ρωσίας ήταν να υπονομεύσει τη δημόσια εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες των ΗΠΑ και να πλήξει τη Hillary Clinton, έτσι ώστε να μην εκλεγεί πρόεδρος.
"Υποθέτουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε μία εκστρατεία για να επηρεάσει τις αμερικάνικες εκλογές του 2016".
Δεν υπάρχουν, ωστόσο, στην αναφορά λεπτομέρειες για τον ακριβή ρόλο που διαδραμάτισε ο Putin.
H αναφορά υποστηρίζει ότι ο Putin συμπαθεί τον Trump, επειδή θέλει να δουλέψει με τη Ρωσία, όπως είχαν κάνει κι άλλοι ηγέτες στο παρελθόν, σαν τον Ιταλό Berlusconi για παράδειγμα.
Στον αντίποδα, ο Putin κατηγόρησε την Clinton για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011 και του 2012, αλλά και για κάποια σχόλιά της.
Οι ταυτότητες των Ρώσων πρακτόρων που συμμετείχαν ενεργά στο χακάρισμα είναι γνωστές στις αρχές των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Από την εκλογή του στις 8 Νοεμβρίου, ο Donald Trump αν και αναγνωρίζει το έργο των μυστικών υπηρεσιών για να θωρακίσουν τους κυβερνητικούς θεσμούς από επιθέσεις χάκερς, υποστηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αλλοιώθηκε σε καμία περίπτωση.
"Η κυβέρνησή μας σε συνεργασία με τους αρμόδιους οργανισμούς, θα παλέψουμε ενάντια σε αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις".
Σε μία δήλωσή του ο Trump δεν υιοθέτησε, εξάλλου, το πόρισμα της αναφοράς ότι το Kρεμλίνο ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις.
Και υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Ρώσων είναι μία προσπάθεια των αντιπάλων του να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της προεδρίας του.
Σε συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τrump έδωσε το παρών και ο διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών Gen James Clapper, o διευθυντής της CIA John Brennan και ο διευθυντής του FBI James Comey.
Ο Trump που θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου είπε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Obama απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες εξαιτίας των κυβερνοεπιθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης