Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Αρχίζει η διάσκεψη για το Κυπριακό – Δεν διαφαίνεται ούτε ναυάγιο ούτε τελικό αποτέλεσμα

Deutsche Welle: Αρχίζει η διάσκεψη για το Κυπριακό – Δεν διαφαίνεται ούτε ναυάγιο ούτε τελικό αποτέλεσμα
Την Πέμπτη 12/1 η πολυμερής διάσκεψη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ασφάλεια και τις εγγυήσεις
Στην έναρξη της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία εκτιμά ότι κατά την πολυμερή διάσκεψη της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου δεν θα υπάρξει ούτε ναυάγιο ούτε τελικό αποτέλεσμα.
«Στη Γενεύη ξεκινά σήμερα η διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού.
Μέχρι την Τετάρτη, Νίκος Αναστασιάδης και Mustata Akinci θα επιδιώξουν να κλείσουν όσο το δυνατό περισσότερα κεφάλαια που εκκρεμούν στην εσωτερική πτυχή του προβλήματος.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων: της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Στη διάσκεψη η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο πάντως σημειώνει ότι δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να παραστεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
«Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων καθώς από την Τουρκία διαμηνύεται ότι στη Γενεύη θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Binali Yildirim και όχι ο Tayip Erdogan.
Διπλωματικές πηγές ωστόσο δεν αποκλείουν τη μετάβαση του Erdogan την ύστατη στιγμή, κάτι που θα κρίνει το επίπεδο εκπροσώπησης και της Ελλάδας και της Βρετανίας.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Tayip Erdogan, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της.
Εκτός από την ΕΕ, στο χώρο της διάσκεψης θα βρίσκονται εκπρόσωποι και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά πάσα πιθανότητα σε επίπεδο πρέσβεων» αναφέρει η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας πως ένα ακόμα θέμα που θα προκύψει με την έναρξη της συνάντησης της Πέμπτης, είναι η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Στη βάση γνωματεύσεων που πήρε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα δηλώσει ότι στη διάσκεψη εκπροσωπεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, ως συμβαλλόμενο μέρος, πέραν της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, όπως διεφάνη και από επιστολή του Mustata Akinci στον Γ.Γ του ΟΗΕ» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι την Πέμπτη δεν θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα, ούτε όμως και ναυάγιο.
Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί σε κάποιο επόμενο στάδιο που θα οριστεί και το οποίο φαίνεται να έχει σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας με τις συνταγματικές αλλαγές που επιχειρεί να επιφέρει ο Erdogan» καταλήγει η Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης