Διεθνή

Stiglitz: Oι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια περίοδο σπάνια υψηλής αβεβαιότητας με την προεδρία Trump

Stiglitz: Oι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια περίοδο σπάνια υψηλής αβεβαιότητας με την προεδρία Trump
Υιοθετώντας τη δική του εκδοχή μιας οικονομικής πολιτικής-«βουντού», ο Trump εσφαλμένα πιστεύει ότι μπορεί να καταργήσει τους νόμους της οικονομίας, όμως καλά θα κάνει να θυμάται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανοσία στις παγκόσμιες συνέπειες των επιλογών του
Ο επερχόμενος νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, άδραξε το πνεύμα των καιρών καταφέρνοντας να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι αντιπροσωπεύει την αλλαγή που επιθυμούσαν, σε μια περίοδο στην οποία τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στις ΗΠΑ.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημαίνει σε άρθρο του στον ιστότοπο γνώμης Project Syndicate σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 ο νομπελίστας, διακεκριμένος οικονομολόγος Joseph Stiglitz, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια περίοδο σπάνια υψηλής αβεβαιότητας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι πολιτικές που τελικά θα ακολουθήσει ο Trump «παραμένουν άγνωστες», ενώ ακόμα χειρότερα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί ποιά από τα πράγματα που έχει εξαγγείλει ότι θα υλοποιήσει θα έχουν επιτυχία ή ποιές θα είναι οι συνέπειες της προεδρίας του.
Ο Stiglit αναφέρεται και στην κοινή διαπίστωση, ότι ο Trump φαίνεται διατεθειμένος - ως εκ προθέσεως - να εισέλθει σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Όμως, πέρα από τις επιθετικές - εμπορικά - προθέσεις του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ (αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20/1), άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και το Μεξικό, που φαίνεται πως αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εχθρούς των ΗΠΑ κατά Trump.
Ο Stiglitz επισημαίνει, ότι ενώ ο Trump δείχνει να κατανοεί πως αρκετά απ' όσα προτείνει παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ, WTO), μάλλον «ποντάρει» στο γεγονός ότι πιθανότατα θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να εκδώσει αποφάσεις εναντίον του ο ΠΟΕ, επιτρέποντάς του πολύτιμο χρόνο μέχρι τότε για τη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
Ο επιφανής νομπελίστας οικονομολόγος στο άρθρο του αναρωτιέται τί θα συνέβαινε αν ξεκινούσε ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, για να επισημάνει, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε μεγάλη σημασία η κινεζική στρατηγική, που θα μπορούσε να καταφέρει καίρια - π.χ. πολιτικά - πλήγματα στις ΗΠΑ.
Για τον Stiglitz, η διαφαινόμενη οικονομική στρατηγική του Ρεπουμπλικάνου Trump, με τις φορο-ελαφρύνσεις του να εστιάζουν υπέρμετρα - ακόμα και με βάση το Ρεπουμπλικανικό μέτρο - σε φορο-απαλλαγές των πλουσίων Αμερικάνων, βασίζεται στη λογική της προεδρίας Ronald Reagan για μια οικονομία που δίνει έμφαση στην τόνωση της προσφοράς, «η οποία στην πραγματικότητα ποτέ δεν λειτούργησε».
Υιοθετώντας τη δική του εκδοχή μιας οικονομικής πολιτικής-«βουντού», ο Trump εσφαλμένα πιστεύει ότι μπορεί να καταργήσει τους νόμους της οικονομίας, όμως καλά θα κάνει να θυμάται ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν έχει ανοσία στις παγκόσμιες συνέπειες που θα έχουν οι επιλογές του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης