Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες 2% στο πετρέλαιο λόγω OPEC και ισχυρού δολαρίου - Στα 53,71 δολ. το Brent

Νέες απώλειες 2% στο πετρέλαιο λόγω OPEC και ισχυρού δολαρίου - Στα 53,71 δολ. το Brent
Στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, η τιμή του Brent έχει υποστεί απώλειες 5,49%, ενώ η τιμή του WTI καταγράφει αντίστοιχες απώλειες 5,29%
Υποχώρηση μεγαλύτερη από 2% κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, επιτείνοντας τη χθεσινή πτώση του «μαύρου χρυσού» σε ένα περιβάλλον νέας ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ και συνεχιζόμενων αμφιβολιών των επενδυτών αναφορικά με την πιστή τήρηση της συμφωνίας μείωσης παραγωγής στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ OPEC.
Το αρνητικό κλίμα των ημερών και τη δυσπιστία των επενδυτών επιδείνωσε η ανακοίνωση του Ιράκ - δεύτερου μεγαλύτερου πετρελαιο-παραγωγού του OPEC - ότι προγραμματίζει να αυξήσει σε επίπεδο-ρεκόρ τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από την Βασόρα (κύριο λιμένα φόρτωσης στα νότια της χώρας) τον ερχόμενο μήνα.
Επιπλέον, στις πρώτες εννέα ημέρες του 2017, η παραγωγή ιρακινού πετρελαίου στα νότια της χώρας παρέμεινε σε σχεδόν επίπεδο-ρεκόρ, παρά την υποτιθέμενη έναρξη ισχύος της συμφωνίας μείωσης παραγωγής του OPEC από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Τόσο η Ρωσία, όσο και το Καζαχστάν δείχνουν να τιμούν τη δέσμευσή τους - ως τρίτες χώρες, εκτός OPEC - να συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας υπερ-παραγωγής «μαύρου χρυσού».
Στο μεταξύ, η αμερικανική υπηρεσία EIA αναθεώρησε προς τα άνω τις προβλέψεις της για την εξέλιξη της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2017, εκτιμώντας πλέον ότι αυτή κατά μέσο όρο θα αυξηθεί κατά 110 χιλ. βαρέλια ημερησίως, έναντι πρόβλεψής της τον προηγούμενο μήνα για μείωση κατά 80 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Πτώση 2,24% ή 1,23 δολαρίων ΗΠΑ υπέστη η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Μαρτίου 2017 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων UK ICE Futures Europe του Λονδίνου, για να περιοριστεί στα 53,71 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας διακυμανθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 53,60 και 55,36 δολαρίων.
Υποχώρηση 2,02% ή 1,05 δολαρίων κατέγραψε η τιμή του future Φεβρουαρίου 2017 επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, για να περιοριστεί σε 50,91 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει τιμές μεταξύ 50,79 και 52,37 δολαρίων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, η τιμή του Brent έχει υποστεί απώλειες 5,49%, ενώ η τιμή του WTI καταγράφει αντίστοιχες απώλειες 5,29%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης