Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: «Όχι» από τo συνταγματικό δικαστήριο στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εργασιακή μεταρρύθμιση Renzi

Ιταλία: «Όχι» από τo συνταγματικό δικαστήριο στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εργασιακή μεταρρύθμιση Renzi
Η εργασιακή μεταρρύθμιση, γνωστή ως «Jobs Act», αποτέλεσε τη σημαία του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, στη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια
Το αίτημα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στην Ιταλία, γνωστή ως CGIL, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εργασιακή μεταρρύθμιση, απέρριψε το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας.
Η εργασιακή μεταρρύθμιση, γνωστή ως «Jobs Act», αποτέλεσε τη σημαία του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, στη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας.
Ειδικότερα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα αφορούσε την επαναφορά σε ισχύ του λεγόμενου "άρθρου 18", το οποίο περιόριζε αυστηρά την δυνατότητα απολύσεων από μέρους των εργοδοτών.
Πρόκειται δηλαδή να συνεχίσει να ισχύει η μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση Renzi επέκτεινε σημαντικά την δυνατότητα απόλυσης των εργαζομένων, με την παροχή απλής χρηματικής αποζημίωσης.
Οι σχολιαστές τονίζουν ότι αυτό το  προτεινόμενο δημοψήφισμα ήταν και το πιο "ευαίσθητο πολιτικά", από την στιγμή που όλες οι δημοσκοπικές έρευνες είχαν δείξει πως οι Ιταλοί επιθυμούν, σε μεγάλο ποσοστό, την κατάργηση της μεταρρύθμισης του εργασιακού. 
Ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για τη διεξαγωγή δύο άλλων δημοψηφισμάτων, που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα. 
Το πρώτο αφορά την κατάργηση της δυνατότητας πληρωμής "περιστασιακής επαγγελματικής απασχόλησης" με επιταγή-voucher (χωρίς να χρειάζεται ύπαρξη γραπτής συμφωνίας) και το δεύτερο σχετίζεται την ανάγκη διατήρησης των αρχικών υποχρεώσεων της κάθε επιχείρησης που εξασφαλίζει εργολαβίες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, έστω κι αν στη συνέχεια μέρος των έργων αυτών ανατίθεται σε τρίτες εταιρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης