Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κέρδη «αποχαιρετούν» την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Στο +0,46% ο FTSE 100

Με κέρδη «αποχαιρετούν» την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Στο +0,46% ο FTSE 100
Σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έφτασε στο 1,1178, μία τιμή που είναι η υψηλότερη των τελευταίων 6 μηνών
Με ικανοποιητικά κέρδη «έκλεισαν» την εβδομάδα οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, δεχόμενοι ώθηση από τα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και την ανάκαμψη άνω του 1% στις τιμές πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχυθήκαν κατά 0,39% και 0,46% αντίστοιχα, στις 7.470,75 και 12.638,69 μονάδες, ενώ την ισχυρότερη άνοδο κατέγραψαν ο ισπανικός (1,41%), ο πορτογαλικός (2,03%), ο ιταλικός (1,26%) και ο πολωνικός δείκτης (1,46%).
Από το «πάρτι» απουσίαζαν ο ρωσικός και ο τουρκικός δείκτης.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έφτασε στο 1,1178, μία τιμή που είναι η υψηλότερη των τελευταίων 6 μηνών.



Νωρίτερα, σε έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε πως η χρηματοπιστωτική ενοποίηση στην Ευρωζώνη ανακόπηκε το 2016, μετά από κάποια χρόνια που είχε σημειωθεί μία νέα διαδικασία ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, ως επακόλουθο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Από την έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες σε κοινή συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκύπτει ότι η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα αλληλοεξουδετερωμένων αποτελεσμάτων στις αγορές, που επηρεάσθηκε εν μέρει από τις διαφορετικές οικονομικές προοπτικές μεταξύ των χωρών, τη διακύμανση όσον αφορά την αποστροφή κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο και την πολιτική αβεβαιότητα.
Από την άλλη πλευρά, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνέχισε να στηρίζει τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση.
Για πρώτη φορά, η έκθεση προχωρά σε ανάλυση της ποιότητας της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, μετρώντας τα οικονομικά οφέλη της.
Δύο νέοι δείκτες δείχνουν ότι η κοινή ανάληψη κινδύνων από τις χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη χαμηλή και ότι η κοινή ανάληψη κινδύνων από τους ιδιώτες δεν συμβάλλει πολύ σε αυτή.
Συνεπώς, ένα μεγάλο μέρος εισοδηματικών σοκ στα κράτη - μέλη μεταφέρεται άμεσα στην κατανάλωση.
Οι διαπιστώσεις αυτές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η λήψη περαιτέρω μέτρων στην κατεύθυνση μία φιλόδοξης ένωσης των κεφαλαιαγορών.
Για παράδειγμα, η τρέχουσα επανεξέταση σημαντικών νομοθετημάτων, όπως η Οδηγία για τα Υποχρεωτικά Κεφάλαια (CRD) ή η Οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών (BRRD) πρέπει να οδηγήσει σε μία ορατή και έγκαιρη πρόοδο.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων της Ε.Ε., Michel Barnier, έχει σημειώσει τη 19η Ιουνίου ως την πρώτη επίσημη ημέρα των συνομιλιών με τη Βρετανία σχετικά με την αποχώρησή της από την Ε.Ε., τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις στην ιστορία της χώρας.
Αυτό το εξαιρετικά συμβολικό πρωινό, ο Barnier θα αντιμετωπίσει τον Βρετανό υπουργό Brexit, David Davis, για την πρώτη μέρα των δύσκολων 15 μηνών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να διαμορφώσουν τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εξυπακούεται ότι η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, υπό την ηγεσία του Barnier, μοιράστηκαν την προτεινόμενη ημερομηνία με αξιωματούχους των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης