Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία και ΕΕ στο τραπέζι για το Brexit - Μεγάλες προσδοκίες μικρές οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας

Βρετανία και ΕΕ στο τραπέζι για το Brexit - Μεγάλες προσδοκίες μικρές οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας
Η κυβέρνηση May πηγαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πολλές ασάφειες ως προς τι ακριβώς επιδιώκει, διχασμένη και αδύναμη 
«Εγγλέζοι» στο ραντεβού τους με την ΕΕ ήταν σήμερα 19 Ιουνίου οι Βρετανοί, για την προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει στην έξοδο τους από την ΕΕ έως το 2019.
Τα τρομοκρατικά κι άλλα γεγονότα που έπληξαν τη χώρα και το αποτέλεσμα των εκλογών που έπληξαν την κυβέρνηση της Theresa May τους τελευταίους μήνες, δεν καθυστέρησαν την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών με τον βρετανό διαπραγματευτή David Davis να δηλώνει «ανακουφισμένος» που «επιτέλους οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν» όπως τόνισε.
Η κυβέρνηση May πάντως, πηγαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πολλές ασάφειες ως προς τι ακριβώς επιδιώκει και κυρίως πηγαίνει διχασμένη και αδύναμη έναντι των Ευρωπαίων.

Τρίζει η καρέκλα της May – Αντικαταστάτης της ο Davis;

Στόχος της είναι ένα «μαλακό» ή ένα «σκληρό» διαζύγιο με την ΕΕ και προτιμά «να μην καταλήξει σε συμφωνία από το να λάβει μια κακή» όπως δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός ή στόχος της είναι απαραίτητα μια συμφωνία, όπως τονίζει ο ειδικός διαπραγματευτής David Davis.
Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει το αυτονόητο όμως τις τελευταίες ημέρες η καρέκλα της May τρίζει επικίνδυνα και σύμφωνα με τον Telegraph, ο Davis εμφανίζεται ως ο ισχυρός αντικαταστάτης της, έχοντας στο πλευρό του και τν υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson.
«Θέλουμε και οι δύο πλευρές να βγουν δυνατές, προβάλλοντας τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, ηγέτιδες στον κόσμο, και να δείχνουν την αποφασιστικότητά μας στην προστασία των πολιτών μας» σημείωσε και πρόσθεσε «Παρότι ο δρόμος είναι μακρύς, ο προορισμός μας είναι ξεκάθαρος, μια βαθιά και ιδιαίτερη εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Μια συμφωνία μοναδική στην ιστορία».δηλωσε ο Davis πριν μπει στην αίθουσα του συνεδρίου.

Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων

Στην ατζέντα της πρώτης ημέρα θα συζητηθεί το καθεστώς που θα διέπει τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ, το νομοσχέδιο με το οποίο η Βρετανία θα πάρει το διαζύγιό της από την ΕΕ και το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά κα τη συνεργασία που επιδιώκει η May με τους Ενωτικούς της Β. Ιρλανδίας.
Η κυβέρνηση May πάντως, πηγαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πολλές ασάφειες ως προς τι ακριβώς επιδιώκει και κυρίως πηγαίνει διχασμένη και αδύναμη έναντι των Ευρωπαίων.

Από πού δέχεται πιέσεις η May
Εκτός από την κοινή γνώμη που σε μεγάλο ποσοστό πλέον δηλώνει την αντίθεση της στο σκληρό Brexit (έχει αυξηθεί σημαντικά και το ποσοστό αυτών που επιθυμούν επανάληψη του δημοψηφίσματος) η βρετανίδα πρωθυπουργός δέχεται μεγάλες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός της και τις αγορές.
Μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι και επιχειρήσεις έχουν κάνει πλέον ξεκάθαρο ότι θα αποχωρήσουν από τη Βρετανική αγορά εάν διακοπούν οι εμπορικές σχέσεις του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ σε επίπεδο ενιαίας αγορά.
Ανάμεσά τους και η Goldman Sachs Group Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρας της σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία της λίρας υποχωρεί σημαντικά έναντι του δολαρίου κατά 14 μονάδες από την ημέρα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου, προκαλώντας πληθωριστικές τάσεις.

Η θέση της ΕΕ και της Β. Ιρλανδίας

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές, με επικεφαλής τον Γάλλο πολιτικό Michel Barnier, πηγαίνουν στις συνομιλίες με πιο ξεκάθαρες προθέσεις.
Σε επίπεδο αρχηγών κρατών ο γάλλος πρόεδρος Em Macron, αλλά και αρκετοί γερμανοί υπουργοί, ανάμεσά τους και ο W. Schaeuble δήλωναν λίγες μέρες νωρίτερα ότι «η πόρτα της ΕΕ είναι πάντα ανοικτή για το Ην. Βασίλειο εάν αλλάξει άποψη».
Ξεκαθάριζαν ωστόσο ότι οι προθέσεις τους είναι «φιλικές αλλά και αυστηρές» καθώς θα επιδιώξουν μια καλή συμφωνία για λογαριασμό των ευρωπαίων πολιτών.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που υποστηρίζουν δημόσια ότι «η κυβέρνηση May δεν διαθέτει ισχυρή θέση για να διαπραγματευτεί το Brexit».
Εκφράζονται μάλιστα ανησυχίες ότι η κυβέρνησή της, που διαθέτει προορισμένη κοινοβουλευτική δύναμη, μπορεί να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Ένας από τους λόγους θα είναι, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών F. Hammond, οι πιέσεις που θα ασκήσει το κόμμα των Ενωτικών της Β. Ιρλανδίας στην κατάργηση του αφορολόγητου των ξένων στη Β. Ιρλανδία, το οποίο εκτιμάται από την HMRC ότι ανήλθε σε 90 εκ. λίρες το διάστημα 2015-2016. Αποτελεί μάλιστα ένα από τα σημεία «κλειδιά» για την στήριξη της κυβέρνησης May και αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη σχέση της Βρετανίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ Barnier έχει επιμείνει στο ότι «για να προχωρήσει η ΕΕ στις συζητήσεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις η Βρετανία θα πρέπει να συμφωνήσει στον κώδικα που θα διέπει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών,το κοστος της αποχώρησης από την ΕΕ που έχει υπολογιστει στα 50 εκ λίρες και τον καθορισμό των συνόρων της Ιρλανδίας».
Εάν όλα αυτά επιτευχθούν, ο Michel Barnier θα ετοιμάσει μια έκθεση προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ που θα την παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου του 2017 ενώ η έκθεση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2018.
Με την προϋπόθεση φυσικά, ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα (19/6) θα έχουν διαρκέσει έως τον προσεχή Οκτώβριο.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης