Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Αυτές είναι οι 100 εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη στον κόσμο για το 2016

tags :
Forbes: Αυτές είναι οι 100 εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη στον κόσμο για το 2016
Συγκρίνοντας απλά τα έσοδα δεν μπορεί κάποιος να σχηματίσει μία πλήρη εικόνα και πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο και για κάτι άλλο: τα κέρδη
Τις 100 πιο κερδοφόρες εταιρείες μέσα στο 2016 παρουσιάζει σε ένα πολύ ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα του το Forbes, λαμβάνοντας υπόψη όμως τα καθαρά κέρδη για κάθε εταιρεία, σε σχέση με τα συνολικά έσοδα που είχαν.
Ακριβώς πριν από ένα μήνα το Forbes, δημοσίευσε μία λίστα με τις καλύτερες εταιρείες παγκοσμίως από πλευράς εσόδων.
Όμως, συγκρίνοντας απλά τα έσοδα δεν μπορεί κάποιος να σχηματίσει μία πλήρη εικόνα και πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο και για κάτι άλλο: τα κέρδη.
Το Forbes αυτή τη φορά παρουσιάζει τις κορυφαίες 100 εταιρείες από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, όμως χρησιμοποιεί κύκλους που να εκπροσωπούν τόσο τα έσοδα, όσο και το κέρδος για κάθε εταιρεία. Παράδειγμα:
Η Apple είναι γνωστή σαν εταιρεία, που ξέρει να βγάζει χρήματα.
Στην πραγματικότητα, το 2016 τα κέρδη 45 δισ. δολαρίων της Apple, ήταν πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλης εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Berkshire Hathaway (24 δις δολάρια), η JPMorgan Chase (24δισ.), Wells Fargo (22 δισ), Alphabet (Google 19 δισ.), Samsung 19 δισ.) , η Toyota 17 δισ.), Johnson & Johnson (16 δισ.), ή η Wal-Mart (14δι.).
Οι μόνες εταιρείες που μπορούν να συγκριθούν με την Apple ήταν οι κινεζικές τράπεζες όπως η ICBC, Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, ή η China Construction Bank, αλλά όντας κρατικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαφορετική κατηγορία, ούτως ή άλλως.
Είναι εντυπωσιακό: τα κέρδη της Apple είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα τεράστιων εταιρειών όπως η Coca-Cola (41,5 δισ.) ή το Facebook (27,6 δισ.).
Δυστυχώς, δεν μπορεί κάθε επιχείρηση να έχει ένα ποσοστό κέρδους 21% επί των 217 δισ. δολαρίων έσοδων όπως η Apple.
Άλλες εταιρείες μπορεί να βασίζονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά κέρδους για να μπορέσουν να κάνουν τα πράγματα να «δουλέψουν».
Η Walmart είχε 14 δισ. δολάρια κέρδος από ένα επιβλητικό 485 δισ. δολάρια εσόδων - μόλις 2,8% ποσοστό κέρδους.
Εν τω μεταξύ, η ταχέως αναπτυσσόμενη Amazon κινήθηκε στον ίδιο παρονομαστή με μόλις 1,7% ποσοστό κέρδους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες εταιρείες δεν έχουν κέρδη καθόλου.
Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που δεν πάσχουν από τις προκλήσεις σε φυσικούς πόρους.
Η Chevron και ο γίγαντας εξόρυξης Glencore, για παράδειγμα, ήταν δύο από τις Top 100 επιχειρήσεις που έχασαν χρήματα το 2016, ενώ η BP ουσιαστικά έκανε break even.

Στο παρακάτω διάγραμμα ο εξωτερικός κύκλος αντιπροσωπεύει τα έσοδα και ο εσωτερικός τα καθαρά κέρδη κάθε εταιρείας

Top 100 Companies Revenue vs. Profit

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης