Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι μετανάστες πλέον προτιμούν την Ισπανία από την Ελλάδα

FT: Οι μετανάστες πλέον προτιμούν την Ισπανία από την Ελλάδα
Τρεις φορές περισσότεροι μετανάστες έφτασαν στην Ισπανία μέχρι στιγμής φέτος (2017) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Διαστήματος (IOM).
Η Ισπανία θα μπορούσε να ξεπεράσει την Ελλάδα ως προορισμό για μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, καθώς πολλοί αναζητούν ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στη διαδρομή μέσω της Λιβύης, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Τρεις φορές περισσότεροι μετανάστες έφτασαν στην Ισπανία μέχρι στιγμής φέτος (2017) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Διαστήματος (IOM).
O συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 11.849 πρόσφυγες μέχρι τις αρχές Αυγούστου (2017) σε σύγκριση με τους 13.246 πρόσφυγες που είχαν περάσει στην Ισπανία το 2016.
Ο Joel Millman, εκπρόσωπος του IOM, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι της κύριας διαδρομής μετανάστευσης από τη δυτική Αφρική προς τη Λιβύη και σε όλη τη Μεσόγειο προς την Ιταλία οδήγησαν πολλούς μετανάστες να επιλέξουν αυτό που είδαν ως ασφαλέστερη διαδρομή από το Μαρόκο προς την Ισπανία.
"Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που διασχίζουν την Ιταλία από τη Λιβύη προέρχονται από τη Σενεγάλη, τη Γκάμπια, τη Γουινέα και άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής", δήλωσε ο κ. Millman.
"Δεδομένης της καταστολής της μετανάστευσης από τη Λιβύη, φαίνεται φυσικό ότι πολλοί θα εγκαταλείψουν το επικίνδυνο πέρασμα στη Λιβύη και θα επιλέξουν να περάσουν από το Μαρόκο".
Η διέλευση Λιβύης-Ιταλίας παρέμεινε η κύρια διαδρομή από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Millman.
Η αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει στην Ισπανία να ξεπεράσει την Ελλάδα φέτος ως τον δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό μετά την Ιταλία για μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, είπε.
Περισσότεροι από 8.300 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία δια θαλάσσης φέτος (2017), σε σύγκριση με 2.500 πρόσφυγες τους πρώτους επτά μήνες του 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Διαστήματος (IOM).
Συνολικά 11.713 μετανάστες προσγειώθηκαν με πλοίο στην Ελλάδα φέτος.
Η Ιταλία είναι ο κύριος προορισμός για τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, με περισσότερους από 96.800 που φθάνουν τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IOM).
Τα στοιχεία σχετικά με την αύξηση της μετανάστευσης στην Ισπανία ήρθαν λίγες μέρες αφού τα βίντεο έδειξαν μια βάρκα γεμάτη μετανάστες που έφτασαν σε μια παραλία κοντά στο Κάντιθ, μπροστά από τους έκπληκτους λουόμενους.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι έχουν βρεθεί εννέα από τους 30 περίπου μετανάστες από το σκάφος, όλοι αυτοί οι έφηβοι χωρίς έγγραφα ταυτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής όπου μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ισπανία.
Η ισπανική εφημερίδα El País ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι «είναι προφανές ότι η μεταναστευτική πίεση έχει μετακινηθεί στη δυτική Μεσόγειο».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης