Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture Foundation: H 17η Μαίου 2018 ημέρα ορόσημο για την ρήξη ΕΕ με τις ΗΠΑ

Strategic Culture Foundation: H 17η Μαίου 2018 ημέρα ορόσημο για την ρήξη ΕΕ με τις ΗΠΑ
Η 17η Μαΐου είναι η ημέρα που ξεκίνησε η εξέγερση της ΕΕ κατά των ΗΠΑ και δεν υπάρχει επιστροφή.
Οι Βρυξέλλες δηλαδή η ΕΕ ετοιμάζουν την αντεπίθεση τους στις ΗΠΑ αναφέρει σε ειδική ανάλυση της το Strategic Culture Foundation
Η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 16-17 Μαΐου αντιμετώπισε τα προβλήματα ενσωμάτωσης νέων χωρών, αλλά επικεντρώθηκε και σε ένα άλλο θέμα.
Ήταν μια διάσκεψη κορυφής ορόσημο που θα μείνει στην ιστορία ως την ημέρα που η Ευρώπη ενώθηκε για να εναντιωθεί ανοιχτά στις ΗΠΑ.
Η ΕΕ δεν θα επανεξετάσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν (JPCOA) ούτε συνναινεί στις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης που επανέφεραν οι ΗΠΑ.
Η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από την JPCOA ήταν η αφορμή ώστε η ενότητα της δύσης να διαρραγεί.
Οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν ενάντια σε έναν τοίχο.
Δεν έχει νόημα να συζητάμε για περαιτέρω ολοκλήρωση ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, εάν η ΕΕ δεν μπορεί να προστατεύσει τα δικά της μέλη.
Αλλά τώρα μπορεί.
Ο Πρόεδρος Trump των ΗΠΑ έχει τους δικούς του λόγους να αμφισβητεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά χρειάζεται την Ευρώπη για να πιέσει την Τεχεράνη στην υπογραφή μιας "καλύτερης" συμφωνίας.
Εάν οι ΗΠΑ αντιδρούσαν συλλογικά θα έμοιαζε σαν μια μεγάλη νίκη.
Η Ουάσινγκτον απειλεί τους συμμάχους της με κυρώσεις, αλλά η ΕΕ αντιστέκεται αυξάνοντας την ρήξη ΕΕ και ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, «με φίλους όπως ο Trump ποιος χρειάζεται εχθρούς;»
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «αποβάλλει την Ευρώπη από όλες τις αυταπάτες».
Ο κ. Jean-Claude Juncker, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιστεύει ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει την θέση της Αμερικής ως παγκόσμιος ηγέτης», επειδή η Ουάσιγκτον έστρεψε την πλάτη στους συμμάχους της.
Η Ουάσιγκτον «δεν θέλει πλέον να συνεργαστεί».
Ο Juncker πιστεύει ότι ο καιρός είναι ώριμος για την Ευρώπη «για να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν χάσει την δύναμη τους».
Ήταν αδιανόητο πριν από λίγο καιρό για έναν κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ να λέει τέτοια πράγματα και να αμφισβητεί την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ.
Τώρα το αδιανόητο έχει γίνει πραγματικότητα.
Η διαδικασία απομάκρυνσης της ΕΕ από την Αμερική δεν είναι απλά λόγια αγανάκτησης και ανοιχτής αμφισβήτησης.
Υπάρχει σχέδιο.
Για παράδειγμα, η ΕΕ πρόκειται να αποτρέψει τη χρήση του αμερικανικού νομίσματος στις πληρωμές για ιρανικό πετρέλαιο. Μπορεί να γίνει.
Η Ρωσία και το Ιράν έχουν ήδη δρομολογήσει πρόγραμμα ανταλλαγής πετρελαίου για αγαθά, προκειμένου να αφήσουν πίσω τους το δολάριο.
Η ΕΕ σκοπεύει να ενεργοποιήσει έναν νόμο του 1996 που απαγορεύει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.
Οι συζητήσεις ΕΕ-Ιράν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Είναι αλήθεια ότι αυτό ισχύει μόνο για έναν σχετικά μικρό τομέα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ότι η αγορά 400 δισεκ δολαρίων του Ιράν δεν μπορεί να συγκριθεί με την αμερικανική αγορά των 18 τρισεκ. δολαρίων, αλλά ο σημαντικός παράγοντας εδώ είναι η εμφάνιση πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της Αμερικής .
Αυτό το ρήγμα λαμβάνει χώρα εν μέσω ενός διαρκούς εμπορικού πολέμου με επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα, της απόσυρσης των ΗΠΑ από τις συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, της μετεγκατάστασης της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των συμμάχων και τη διαμάχη για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Στις 15 Μαΐου, οι επικεφαλής για τα αμυντικά ζητήματα της ΕΕ συναντήθηκαν σε συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν τη βαθύτερη ολοκλήρωση και μια ανεξάρτητη αμυντική πολιτική, η οποία προβλέπει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μείωση των δαπανών, δεδομένων των απαιτήσεων των ΗΠΑ να αυξήσουν αυτές τις δαπάνες υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία PESCO αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ και είναι καθαρά ευρωπαϊκή.
Η Sandra Oudkirk, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, απείλησε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στους Ευρωπαίους εάν συνεχίσουν το έργο του αγωγού Nord Stream 2 για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα.
Το Ιράν και ο Νord Stream 2 ενώνουν τη Μόσχα και τις Βρυξέλλες στην αντίθεσή τους προς τις ΗΠΑ.
Στις 17 Μαΐου, το Ιράν υπέγραψε μια προσωρινή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ρωσική Οικονομική Ένωση Ευρασίας (EEU) με στόχο να αυξήσει τα σημερινά επίπεδα εμπορικών συναλλαγών αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 Η συμφωνία μειώνει ή καταργεί τους δασμούς.
Καθιερώνει επίσης τριετή διαδικασία για την επίτευξη μόνιμης εμπορικής συμφωνίας.
Εάν το Ιράν γίνει μέλος της ομάδας, θα επεκτείνει τους οικονομικούς ορίζοντές του πέρα από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Έτσι, η Ευρώπη και η Ρωσία βρίσκονται στο ίδιο πλοίο ως προς το Ιράν σχετικά με την οικονομική συνεργασία.
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo να καταρτίσει κατάλογο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις εικαζόμενες παραβιάσεις της συνθήκης για τα πυρηνικά ενδιάμεσης εμβέλειας του 1987 (INF).
Αυτή είναι η συμφωνία που οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει κατά κόρον.
Αλλά κανείς στην Ευρώπη δεν έχει ανακοινώσει ότι θέλει πυρηνικά όπλα μεσαίας κλίμακας στην επικράτειά του που θα αποτελέσουν στόχο για πιθανή στοχοποίηση από τη Ρωσία.
Είναι ένα παράδειγμα ενός ακόμα ευρωπαϊκού προβλήματος που έχει να κάνει με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ουάσινγκτον.
Εάν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ ως προς την πολιτική για το Ιράν, γιατί πρέπει να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
Στις 17 Μαΐου ήταν σημείο καμπής στις σχέσεις των ΗΠΑ-Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι ένωσαν τις τάξεις τους για να αντισταθούν σε μια πολιτική που παραβιάζει το δικαίωμά τους να αποφασίσουν τη μοίρα τους.
Είναι η Ευρώπη, όχι οι ΗΠΑ, που επηρεάζεται αρνητικά από τα μέτρα, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην ΕΕ.
Ο καιρός έχει ωριμάσει για τις Βρυξέλλες να σταματήσουν το χάος των κυρώσεων και να ασχοληθούν με τις δικές τους ανεξάρτητες πολιτικές για τη Ρωσία, το Ιράν, την άμυνα και άλλα ζητήματα που θα προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά και όχι τα εθνικά συμφέροντα.
Η 17η Μαΐου είναι η ημέρα που ξεκίνησε η εξέγερση της ΕΕ κατά των ΗΠΑ και δεν υπάρχει επιστροφή.
Η Ευρώπη έχει αποχαιρετήσει τη διατλαντική συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης