Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψαλιδόπουλος (ΔΝΤ): Εάν 24/5 δεν υπάρξει συμβιβασμός για το χρέος, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει

Ψαλιδόπουλος (ΔΝΤ): Εάν 24/5 δεν υπάρξει συμβιβασμός για το χρέος, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει
Ότι έχει συμφωνηθεί για τις συντάξεις και το αφορολόγητο θα ισχύσει, ανεξάρτητα από τη σχέση του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα είπε ο κ.Ψαλιδόπουλος
Το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 24 Μαΐου δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα στους θεσμούς στο θέμα του ελληνικού χρέους υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μ. Ψαλιδόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Ψαλιδόπουλος υποστήριξε πάντως ότι ανεξάρτητα από τη σχέση που θα έχει τελικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «ότι έχει συμφωνηθεί για τις συντάξεις και το αφορολόγητο θα ισχύσει και δεν αλλάζει».
«Το ελληνικό χρέος σήμερα είναι βιώσιμο.
Το θέμα είναι οι μακροχρόνιες προοπτικές του.
Μέχρι το 2030 δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας.
Από εκεί και πέρα υπάρχει πρόβλημα.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους είναι υφεσιακό» είπε ο κ.Ψαλιδόπουλος.
«Το ΔΝΤ είναι τεχνικός σύμβουλος, έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα από πέρυσι το καλοκαίρι θέτοντας δύο προϋποθέσεις: Ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα γίνει μείωση του χρέους.
Αλλά εκκρεμεί το θέμα του χρέους.
Παρατηρείται δυστοκία.
Οι Ευρωπαίοι λένε δεν βιαζόμαστε και θα ανακοινώσουμε μέτρα τον Αύγουστο.
Από το Βερολίνο δεν θέλουν αυτόματο μηχανισμό απομείωσης του χρέους.
Θέλουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική.
Αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αν μέσα στην εβδομάδα δεν υπάρξει συμβιβασμός και αν δεν δοθεί κάτι συγκεκριμένο και ποσοτικό, δυστυχώς θα έρθει στο συμβούλιο η πρόταση να μην ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα» είπε ο κ.Ψαλιδόπουλος, τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα του Ιουλίου του 2017 είναι ένα πρόγραμμα που δίνει 1,6 δισ. υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν κάποιοι στόχοι».
«Το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος του ESM αλλά η χρηματοδοτική συμμετοχή θα αρθεί» επεσήμανε ο κ.Ψαλιδόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα γίνει με το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «υπάρχουν συμφωνημένες περίοδοι αποπληρωμής και ένα σενάριο είναι η εξαγορά του από τις χώρες της ευρωζώνης».
«Το Ταμείο έκανε λάθη.
Μιλάμε για λάθη εκτίμησης, λάθη αξιολόγησης, λάθη υπολογισμού.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη συζήτηση για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις αυτών των λαθών στην πορεία της χώρας, με δεδομένο ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός στην Ευρωζώνη.
Επικράτησε πανικός ότι θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και βρέθηκαν λύσεις ad hoc» υπογράμμισε ο κ.Ψαλιδόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης