Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο Zaev (πΓΔΜ): Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια μας

tags :
Επιμένει ο Zaev (πΓΔΜ): Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια μας
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Zoran Zaev, το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Παρά τις αντιδράσεις, το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της πΓΔΜ.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις σημερινές (21/5/2018) δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος υποστήριξε ότι το όνομα αυτό ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας των κατοίκων και των δύο χωρών.
«Είναι σημαντικό γιατί δεν υποβαθμίζει την ταυτότητά μας, αντίθετα την ενισχύει, διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια μας και επιτυγχάνει τις προϋποθέσεις που είναι σημαντικές τόσο για εμάς, αλλά και για την ελληνική πλευρά που παίρνει ένα νέο σύνθετο όνομα και τις συνταγματικές αλλαγές που θέλει», δήλωσε ο Zaev.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία στην πρόταση, η οποία πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την πολυπόθητη λύση.
«Μιλάμε για ένα πακέτο, όχι για μεμονωμένα μέρη.
Δεν μπορεί κανείς να περιμένει μια συνταγματική αλλαγή στη "Μακεδονία" για οποιαδήποτε λύση, επομένως έχουμε αποδεχθεί μια συνταγματική αλλαγή, επειδή είναι μια λύση που δεν μας ταπεινώνει.
Θα διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας, ενώ τα θέματα ταυτότητας θα έχουν ρυθμιστεί, τη στιγμή που πληρούν και τις δικές τους προϋποθέσεις (της Ελλάδας), δήλωσε ο Zaev.
Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά από τα οποία έχει καταθέσει ο Matthew Nimetz στις προτάσεις του.
«Υπάρχουν προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Nimetz στις προτάσεις του.
Βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας, ωστόσο, η διαπραγμάτευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και καλό είναι να επιμείνουμε σε αυτό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και σημείωσε: «Εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός της αποδοχής του erga omnes από τους γείτονές μας, συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να συμμερίζεται και να πράττει η αντιπολίτευση, μιλώ για το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης