Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μένουν από πολιτικό αφήγημα Τσίπρας, Μητσοτάκης - Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο και για τους δύο;

Μένουν από πολιτικό αφήγημα Τσίπρας, Μητσοτάκης - Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο και για τους δύο;
Μόνη εναλλακτική η πόλωση για να συσπειρώσουν βουλευτές και ψηφοφόρους...
Ο στόχος της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση εντός του Ιανουαρίου (αφού χάθηκε το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου) μοιάζει και αυτός αν όχι ανέφικτος, αν μη τι άλλο εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.
Καθώς οι συγκλίνουσες πληροφορίες την προσδιορίζουν για τον ερχόμενο Μάρτιο, Απρίλιο, εξέλιξη που αν μη τι άλλο τινάζει στον αέρα τον έως σήμερα σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Καθυστέρηση πάντως που δεν πρόκειται να ελαφρύνει και το δύσκολο έργο που αναμφίβολα έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η οποία εντός του Ιανουαρίου θα κληθεί να λάβει νέες επώδυνες αποφάσεις για δυσβάσταχτα μέτρα.
Παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση διαμηνύει κατηγορηματικά ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στους σχεδιασμούς της.
Και ενώ φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τον προγραμματισμό της με αποτέλεσμα να αιωρείται και το πολιτικό της αφήγημα, στην ίδια περίεργη θέση βρίσκεται και η ΝΔ.
Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τη βασική της πολιτική επιδίωξη, που δεν είναι άλλη από την πολιτική αλλαγή και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν «μείνει» ουσιαστικά από βασικά πολιτικά επιχειρήματα και να μην έχουν καμία διάθεση εύρεσης ελάχιστων κοινών τόπων συνεννόησης για να αντιμετωπίσουν όλα τα κορυφαία εθνικά θέματα, αυτό που τους μένει είναι ο εντυπωσιασμός για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Κάπως έτσι θα πρέπει να δικαιολογηθεί και το σκηνικό πόλωσης που καλλιεργείται με επιμέλεια και που κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Η αλλοπρόσαλλη στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία για την παροχή βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία για την κυβέρνηση προκειμένου να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση (το κατηγορώ λέει ότι η ΝΔ άλλαξε στάση μετά από τηλεφώνημα και ντιρεκτίβα από τους δανειστές) με απώτερο στόχο τη συσπείρωση των βουλευτών και των φίλων του κόμματος.
Αν και η ΝΔ υποστήριξε ότι θα τηρήσει χαμηλούς τόνους στην εν λόγω «επίθεση» της κυβέρνησης διαμηνύοντας πως δεν θα κάνει την χάρη στον Τσίπρα να τον ακολουθήσει στην πόλωση και ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, είναι προφανές πως και εκείνη θα παίξει το επόμενο διάστημα στους ίδιους ρυθμούς (το έπραξε άλλωστε ο κ.Αυγενάκης, ο οποίος χαρακτήρισε πολιτική συμμορία την κυβέρνηση και τον κ.Τσίπρα τυχοδιώκτη).
Με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να έχουν μείνει από πολιτικά «καύσιμα» και από πολιτικό αφήγημα, η πόλωση και η αντιπαράθεση σε επίπεδο εντυπωσιασμού είναι ένα σενάριο που μπορούν και οι δύο να υπηρετήσουν για τους επόμενους μήνες, έστω και αν δεν οδηγεί πουθενά την χώρα.
Διότι υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο που θέλει τους δανειστές πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους για το ελληνικό ζήτημα, να ζητούν έναν ακόμα γύρο δύσκολων και επώδυνων μέτρων με απαίτηση αυτό να εγκριθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των λοιπών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης
Και τότε θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς τι θέση και τι στάση θα τηρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης