Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μήνυμα σε Αθήνα από Βερολίνο, Άγκυρα – Αναγκαία η πολιτική συνεννόηση για την ταχεία έξοδο από την κρίση

Μήνυμα σε Αθήνα από Βερολίνο, Άγκυρα – Αναγκαία η πολιτική συνεννόηση για την ταχεία έξοδο από την κρίση
Πρέπει επιτέλους να γυρίσει σελίδα η χώρα
Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και το τρομοκρατικό «χτύπημα» στο Βερολίνο αποτελούν δύο γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, τα οποία προκαλούν διεθνώς σοκ και ανησυχία.
Και τα οποία αναμφίβολα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα.
Τα όσα συνέβησαν στην Άγκυρα αποτελούν μια ακόμα σαφή ένδειξη πως η Τουρκία τελεί υπό ένα καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας, ανασφάλειας και αστάθειας.
Η εικόνα στην γείτονα παραπέμπει σε σκηνικό κινούμενης άμμου, όπου ο πρόεδρος Erdogan παρά την επιβίωση του από το στρατιωτικό πραξικόπημα, παρά τις εκκαθαρίσεις κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής, κάθε άλλο παρά σταθερός και εδραιωμένος στην εξουσία μπορεί να θεωρείται.
Και αυτό τον καθιστά ακόμα πιο απρόβλεπτο και άρα πιο επικίνδυνο.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το Κυπριακό έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την επίλυση του, ιδιαίτερα όταν η Άγκυρα αναβαθμίζει σε ένταση και προκλητικότητα τη ρητορική της αναφορικά με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή, το τρομοκρατικό «χτύπημα» στη Γερμανία αναμένεται να εντείνει ενόψει και της προεκλογικής περιόδου την κριτική απέναντι στην πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που εφαρμόζει η Merkel στο προσφυγικό (ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι δράστης ήταν πρόσωπο που αιτήθηκε άσυλο).
Είναι εξαιρετικά πιθανό η καγκελάριος της Γερμανίας να πιεστεί να αλλάξει στάση και ρητορική και να αποφασιστούν μέτρα σκληρότερα και αυστηρότερα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τα οποία είναι πολύ πιθανό να φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού ζητήματος.
Μια αλλαγή της πολιτικής της Γερμανίας στο προσφυγικό, μια ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να σταθεί ικανή να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και στην Ελλάδα.
Το εύθραυστο αυτών των ισορροπιών αλλά και η σοβαρότητα αυτών των προκλήσεων πρέπει να κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα.
Είναι αναγκαίο η Ελλάδα μέσα σε αυτήν την αστάθεια να στείλει το μήνυμα ότι αποτελεί μια πύλη σταθερότητας.
Ότι αποτελεί μέσα σε αυτήν την ρευστότητα και την ανασφάλεια μια χώρα που ξέρει που πατάει, που πάει, τι ζητά και τι θέλει να πετύχει.
Τα «χτυπήματα» σε Άγκυρα και Βερολίνο έρχονται – για ακόμα μια φορά – να υπενθυμίσουν ποιες είναι οι πραγματικές προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.
Είναι ένα «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πρέπει να βάλουν από κοινού πλάτη για να αντιμετωπίσει η χώρα τις δικές της κρίσεις.
Με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
Είναι ίσως πιο επιβεβλημένο από ποτέ οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική, μια πολιτική συνεννόησης για να τελειώνουμε μια και καλά με την οικονομική κρίση.
Δεν μπορεί η χώρα, όταν υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις και συντελούνται άνευ προηγουμένου αλλαγές παγκοσμίως, να είναι απολύτως εξαρτώμενη από τις διαθέσεις και τις σκοπιμότητες του κάθε δανειστή.
Πρέπει να επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων για την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων.
Κάτι που δεν μπορεί να γίνει όσο συντηρείται ο φαύλος κύκλος των μνημονίων, της λιτότητας, της απαισιοδοξίας, της γκρίνιας.
Είναι ώρα το πολιτικό προσωπικό να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τη μάχη των εντυπωσιασμών, της πόλωσης και των αδιέξοδων αιτημάτων.
Πρέπει πράγματι η χώρα να γυρίσει σελίδα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης