Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Με απαισιοδοξία και αδιέξοδα για Ελλάδα, Ευρωζώνη φεύγει το 2016 – Το 2017 παίζονται όλα

Με απαισιοδοξία και αδιέξοδα για Ελλάδα, Ευρωζώνη φεύγει το 2016 – Το 2017 παίζονται όλα
Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής «συνταγής» για να υπάρξει προοπτική
Το 89% των Ελλήνων υποστηρίζει (σε πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση της WIN/Gallup International) πως η Ελλάδα οδεύει στη λάθος κατεύθυνση.
Παράλληλα το 46% (από 38% που ήταν πέρσι) δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ.
Τα ποσοστά αυτά, τα οποία σημειωτέον είναι από τα υψηλότερα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Μια και δείχνουν μια ξεκάθαρη τάση κατά της μοναδικής «σταθεράς» που έχει απομείνει για την Ελλάδα, αυτή της ΕΕ.
Τάση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανατραπεί στο άμεσο μέλλον, αφού η ακολουθούμενη «συνταγή», αυτή της εμμονής στην πολιτική λιτότητας δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.
Αντίθετα, οι δανειστές και πρωτίστως το Βερολίνο που κάνει και το σχετικό κουμάντο στην Ευρωζώνη, διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως οι κανόνες είναι κανόνες και ότι αυτοί πρέπει να τηρούνται από όλους.
Άρα είτε παίζεις με αυτούς και εξακολουθείς να πορεύεσαι βάσει των «επιταγών» είτε μένεις εκτός με όποιο κόστος αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Πρόκειται για την «απόλυτη καταιγίδα».
Μια και αυτή η πολιτική ούτε διέξοδο στο αδιέξοδο της κρίσης αποτελεί μια και επιτείνει μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση ούτε προσφέρει κάποια ελπίδα και προοπτική για το μέλλον.
Συνεπώς συντηρεί και αυξάνει τη δυσαρέσκεια, την απελπισία, την απογοήτευση και την οργή των πολιτών.
Οι οποίοι όσο αυτό το αδιέξοδο δεν αντιμετωπίζεται και δεν διαφαίνεται κάποιο ίχνος ελπίδας είναι πολύ λογικό να υποστηρίζουν πως τα πράγματα πάνε άσχημα και παράλληλα να μειώνεται η εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αλλά δεν είναι μόνο η κουρασμένη από την 7ετή κρίση ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Είναι και η «κούραση» των λοιπών Ευρωπαίων, οι οποίοι βλέπουν και αυτοί πως ότι και να γίνει, όσα χρήματα και αν δοθούν, ότι προτάσεις και να διατυπωθούν η ελληνική κρίση στέκεται στο ύψος της και δεν μπορεί να επιλυθεί.
Και αρχίζουν και αυτοί με τη σειρά τους να γκρινιάζουν και να καλοβλέπουν το σενάριο εκείνο, κατά το οποίο οι αδύναμοι και όσοι δεν μπορούν, θα πρέπει να μείνουν εκτός του ευρωπαϊκού club.
Με λίγα λόγια, το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει σύντομα να αποτελέσει παρελθόν.
Το 2016, όπως αναφέρει και η ίδια η δημοσκόπηση, τα θεμέλια της ΕΕ κλονίστηκαν.
Αλλά το 2017 εκτιμάται πως θα είναι ακόμα πιο κρίσιμο.
Καθώς από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν και από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν (κατόπιν και των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία), θα καθοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τι μορφή θα έχει, αν έχει, η Ευρωζώνη και η ΕΕ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης