Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παρά τις αλήθειες Φίλη και την απήχηση τους στο ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και Καμμένος θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος

Παρά τις αλήθειες Φίλη και την απήχηση τους στο ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και Καμμένος θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος
Τυχόν ρήξη πριν το τέλος της τετραετίας καθιστά αβέβαιο το πολιτικό τους μέλλον…
Τα τελευταία 24ωρα ανέκυψε μείζον θέμα για τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κατ’επέκταση για το μέλλον της συγκυβέρνησης.
Αιτία οι δηλώσεις του Ν. Φίλη, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έγινε αναγκαστικά για συγκυριακούς λόγους, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Τη διαφαινόμενη φωτιά που πήγε να ανάψει φέρονται να έσβησαν Τσίπρας – Π. Καμμένος ενώ χθες κορυφαία στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαιναν πως η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει αρραγής.
Αν και η τοποθέτηση του Ν. Φίλη βρίσκει απήχηση και εκφράζει πολλά στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, ρήξη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση.
Όχι μόνο διότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι εξαιρετικά ομαλές και η μεταξύ τους κυβερνητική συνεργασία άψογη.
Ούτε γιατί τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Π. Καμμένος σε κάθε ευκαιρία σπεύδουν να εκφράσουν την αλληλοϋποστήριξη και αλληλοεκτίμηση τους.
Όσο κυρίως διότι η πολιτική τους μοίρα και τύχη είναι αλληλοεξαρτώμενες την παρούσα στιγμή που φαίνεται να «ξεμπλοκάρει» και το θέμα της συμφωνίας και της αξιολόγησης.
Χωρίς τους ΑΝΕΛ η κυβέρνηση Τσίπρα πέφτει.
Και όχι μόνο πέφτει, αλλά δεν πρόκειται να βρει ούτε έναν σύμμαχο για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Μια και η απόσταση που χωρίζει το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε με το Ποτάμι μοιάζει τεράστια.
Και κυρίως αγεφύρωτη (πάντα υπό τα σημερινά δεδομένα), κάτι άλλωστε που δηλώνει και η απαίτηση «μετανοίας» που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τους ΑΝΕΛ.
Εάν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, μένουν χωρίς πολιτικό λόγο και πολιτικό αφήγημα.
Τυχόν αποχώρηση τους τώρα, θα τους βυθίσει στο πολιτικό περιθώριο καθώς αυτό που θα «καρπωθούν» θα είναι ένα ημιτελές και μη ολοκληρωμένο κυβερνητικό έργο, το οποίο το μόνο που έχει προκαλέσει έως τώρα είναι δυσαρέσκεια, απογοήτευση και κατακραυγή.
Δεδομένα που καθιστούν παντελώς αβέβαιο το πολιτικό τους μέλλον.
Άρα, μια πτώση της κυβέρνησης λόγω της ρήξης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.
Δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει τα περί πρόωρων εκλογών και δεδομένου ότι το χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσε το «καλό σενάριο» το ενδεχόμενο μιας «τεχνητής κρίσης» για δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων και άρα φυγής από την εξουσία, φαντάζει τελείως εκτός πραγματικότητας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ γνωρίζουν ότι το πολιτικό τους μέλλον εξαρτάται άμεσα από τα αποτελέσματα που θα έχει η κυβερνητική τους θητεία.
Αυτή είναι που θα κρίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, εάν οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουν εντός Βουλής, εντός του πολιτικού σκηνικού.
Δεδομένου μάλιστα ότι δημοσκοπικά υποφέρουν και οι δύο – δεύτερος με διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στο 2% οι ΑΝΕΛ -, μόνη τους ελπίδα είναι να φτάσουν κοντά στην εξάντληση της τετραετίας και να ευελπιστούν ότι έως τότε θα έχουν καταφέρει να γυρίσουν την οικονομία, την ψυχολογία και κυρίως την αντίληψη των πολιτών απέναντι τους.
Άλλο δρόμο πέραν από αυτόν της συμπόρευσης δεν έχουν οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι.
Τουλάχιστον έως την προκήρυξη των επόμενων εκλογών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης