Απόψεις - Άρθρα

Το «σκοπό» του και την πορεία του χαράζει ο Μητσοτάκης – Δύσκολος και γεμάτος εμπόδια ο δρόμος του…

Το «σκοπό» του και την πορεία του χαράζει ο Μητσοτάκης – Δύσκολος και γεμάτος εμπόδια ο δρόμος του…
Διαμορφώνει στρατηγική, στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και ετοιμάζεται ο πρόεδρος της ΝΔ
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυσσε τη δική του μελωδία αντιπαραβάλλοντας την στις παραφωνίες του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης έπαιζε και εκείνος το δικό του «σκοπό».
Καθιστώντας σαφείς τις θέσεις του σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Πρώτον, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, λέγοντας ένα ξεκάθαρο όχι σε όλα ακόμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Δεύτερον, επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν το αίτημα του για πολιτική αλλαγή λόγω της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης που έχει ως συνέπεια οι δανειστές να ζητούν περισσότερα και η χώρα να κινδυνεύει με ένα ακόμα μνημόνιο.
Τρίτον, επανέλαβε την πολιτική του πρόταση, η οποία εν πολλοίς συμπυκνώνεται στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας, προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και ενός μικρότερου και καλύτερου Κράτους.
Τέταρτον, έστειλε σαφή μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στις λοιπές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.
Διεμήνυσε στους βουλευτές και στα στελέχη του πως δεν πρόκειται να ανεχθεί διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις από τη «γραμμή» του κόμματος.
«Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά την χώρα, θα μείνει πίσω» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Τοποθέτηση που προφανώς απευθύνεται και στο ΠΑΣΟΚ, ειδικά για τις πολιτικές επιλογές που θα κληθεί να κάνει στο πλαίσιο των συνεργασιών σε μια μελλοντική κυβέρνηση.
Ο Κ.Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής του γραμμής και έστειλε τα μηνύματα του.
Αλλά πρέπει να κάνει και μερικές διευκρινίσεις.
Που έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Όπως για παράδειγμα τι ακριβώς εννοεί και τι σχεδιάζει να πράξει όταν αναφέρεται σε ένα μικρότερο και καλύτερο Κράτος, όταν ακόμα και ο ίδιος έχει απορρίψει τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Σχεδιασμός που έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες φωνές στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται να τάσσονται υπέρ ενός μικρότερου Δημοσίου.
Όπως επίσης ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει με ένα πειστικό τρόπο γιατί λέει «όχι σε όλα» όσον αφορά τη συμφωνία που πρόκειται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.
Μια και όλοι πλέον μπορούν να αντιληφθούν ότι πολλά από αυτά που θα προβλέπει η συμφωνία, είναι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω.
Καθώς και ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν στη συμφωνία και μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες πιθανότατα συμφωνεί και η ΝΔ.
Άρνηση δύσκολα εξηγήσιμη, όταν και στη ΝΔ γνωρίζουν ότι ως μελλοντική κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη – όπως και έχει ήδη βρεθεί – με τους παραλογισμούς των δανειστών.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει μπροστά του δύσκολο δρόμο.
Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να αποσαφηνίσει κάποια «γκρίζα» σημεία του σχεδιασμού του και της πολιτικής του.
Είναι ότι πρέπει να δείξει και να πείσει ότι την πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζεται, πραγματικά την εννοεί είτε προχωρώντας σε ρήξεις σε θέματα που θεωρούνται ταμπού είτε επιδεικνύοντας συναινέσεις, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.
Και οι επιλογές του θα είναι καθοριστικές και θα φανούν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Εύκολες λύσεις και αποφάσεις δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα όταν γνωρίζει πως υπάρχει μια δυναμική στο εσωτερικό του κόμματος του που μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις, αν «στραβώσει» κάτι στην πορεία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης