Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέος διαγωνισμός από το ΥΠΕΝ για έρευνες υδρογονανθράκων με ενοποίηση θαλάσσιων «οικοπέδων»

Νέος διαγωνισμός από το ΥΠΕΝ για έρευνες υδρογονανθράκων με ενοποίηση θαλάσσιων «οικοπέδων»
Στη νέα προκήρυξη δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και άλλες θαλάσσιες περιοχές πέραν από εκείνες στο Ιόνιο Πέλαγος
Σε προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προετοιμάζοντας αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κατά τα κυπριακά πρότυπα, αλλά και ενοποίηση οικοπέδων που είχαν προκηρυχθεί στον πρώτο διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές που όμως δεν προσέλκυσαν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στις 29 Μαρτίου θα βρεθεί στη Ραβέννα της Ιταλίας καλεσμένος της ΕΝΙ προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.
Παράλληλα αναμένεται να έχει και σειρά επαφών στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων, αλλά και ο αγωγός East Med ο οποίος ως γνωστόν σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ, ιταλική πολυεθνική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρόσφατα επελέγη από την κυπριακή κυβέρνηση για την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας σε δυο οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 8 μόνη της και στο οικόπεδο 6 σε συνεργασία με την γαλλική Total.

Ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου

Ο κ. Σταθάκης που κατά την επίσκεψη του στην Ιταλία αναμένεται να ξεναγηθεί σε πλατφόρμες ερευνών πετρελαίου της Αδριατικής, πρόσφατα στη Βουλή ανακοίνωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνηση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων περνάει μέσα από την ολοκλήρωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, καθώς και την επανενεργοποίηση και επαναπροκήρυξη των διαγωνιστικών διαδικασιών προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη των 20 θαλάσσιων οικοπέδων του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, οδήγησαν σε κατακύρωση του οικοπέδου που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπου στα ΕΛΠΕ και του οικοπέδου ΙΙ στην περιοχή της Κέρκυρας, στα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με την Total και την Edison.
Τα ΕΛΠΕ μάλιστα έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στον τομέα των ερευνών και έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για περιοχές σε όλο τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
Όπως προκύπτει από αυτά που είπε ο κ. Σταθάκης πρόσφατα στη Βουλή ο νέος διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα (δηλαδή εκείνα για τα οποία δεν εκδηλώθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον) θα περιλαμβάνει ενοποιήσεις, αλλά και επανασχεδιασμό της προκήρυξης κατά τρόπο ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Δεν αποκλείεται εξάλλου στη νέα προκήρυξη να συμπεριληφθούν και άλλες θαλάσσιες περιοχές πέραν του Ιονίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης