Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η υψηλή φορολογία στα ποτά εκτίναξε στα ύψη το λαθρεμπόριο - Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

Η υψηλή φορολογία στα ποτά εκτίναξε στα ύψη το λαθρεμπόριο - Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά
Η αύξηση της κατανάλωσης λόγω της έλευσης εκατομμυρίων τουριστών οδηγεί αυτόματα τα κανάλια διάθεσης των λαθραίων ποτών και των χύμα σκευασμάτων σε έξαρση της «εμπορικής τους» δραστηριότητας
Τα 2/3 της ελληνικής παραγωγή ποτών κατευθύνεται στις εξαγωγές αναδεικνύοντας τον κλάδο ως έναν από τους πλέον εξωστρεφείς της εθνικής οικονομίας, παρά την φορολογική επίθεση που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια που προκάλεσαν τη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης καθώς στη αγορά διακινούνται λαθραία ποτά και επικίνδυνα για τον καταναλωτή.
Οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών θα χτυπήσουν κόκκινο διαμηνύουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Η αύξηση της κατανάλωσης λόγω της έλευσης εκατομμυρίων τουριστών οδηγεί αυτόματα τα κανάλια διάθεσης των λαθραίων ποτών και των χύμα σκευασμάτων σε έξαρση της «εμπορικής τους» δραστηριότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι σε ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, για τους μήνες από Ιανουάριο έως Απρίλιο του 2017 εντοπίστηκαν οι εξής «καραμπινάτες» υποθέσεις λαθρεμπορίας:

• Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (ΚΟΕ) του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε έλεγχο σε βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμων, το οποίο βρέθηκε να διαθέτει κρυφή δεξαμενή εντός του ρεζερβουάρ, ειδικά διαμορφωμένη για τη μεταφορά λαθραίου καυσίμου και η οποία περιείχε 500 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά νόμιμης κατοχής – μεταφοράς. Συνελήφθησαν οι δυο οδηγοί και κατασχέθηκε το όχημα και το πετρέλαιο.

• Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής (ΕΛΥΤ), σε έλεγχο που πραγματοποίησε στην περιοχή της Αττικής, εντόπισε και δέσμευσε 2 τόνους και 200 κιλά λαθραίας διακίνησης τσίπουρου προερχόμενο από το Ηράκλειο Κρήτης.
Η έρευνα συνεχίζεται ενώ θα επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα.

• Η Κινητή Ομάδα Ελέγχου (ΚΟΕ) του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε έλεγχο στην περιοχή του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα, σε μικρό φορτηγό με πινακίδες Βουλγαρίας, στο οποίο βρέθηκαν, επιμελώς κρυμμένα πίσω από σακούλες με κομμένα υφάσματα, 384 φιάλες αλκοολούχων ποτών με φορολογική σήμανση βουλγαρικών αρχών.
Στην περίπτωση αυτή δεν είχε τηρηθεί καμία από τις νόμιμες διατυπώσεις για την εισαγωγή αλκοολούχων στη χώρα με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο οδηγός και να κατασχεθούν τα ποτά και το όχημα.

• Το Τμήμα Δίωξης του Τελωνείου Ρόδου προέβη στην κατάσχεση 1.380 φιαλών αλκοολούχων ποτών, για τα οποία δεν είχε καταβληθεί η διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

• Το Τελωνείο Κακαβιάς εντόπισε, σε δύο περιπτώσεις, απόπειρα λαθραίας εισαγωγής αλκοολούχων και κατάσχεσε 338 και 40 λίτρα αντίστοιχα αλκοολούχων ποτών.
Επίσης, στο πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων, εντοπίστηκαν και σε άλλα Τελωνεία της χώρας, όπως στο Τελωνείο Κήπων, πολυάριθμες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ποσοτήτων αλκοολούχων από ταξιδιώτες.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών θα προχωρήσει καμπάνια με κύριο στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν από την αθρόα κυκλοφορία αγνώστου προελεύσεως χύμα προϊόντων απόσταξης.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών θα αξιοποιήσει το κανάλι στο Youtube αλλά και με ανανεωμένη ιστοσελίδα που αποτελεί ένα εύχρηστο και λειτουργικό ηλεκτρονικό εργαλείο αποτελεσματικής προσέγγισης και ενημέρωσης ο Σύνδεσμος θέλει να βρεθεί κοντά στον καταναλωτή και να τους δώσει περισσότερα στοιχεία για τη δομή, την οργάνωση, τη λειτουργία του Συνδέσμου, αλλά και να αναδείξει τα Ελληνικά αποστάγματα και ποτά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης