Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβερνητικό «σπριντ» για Πολυνομοσχέδιο και Μεσοπρόθεσμο – Νέα ορόσημα για 10 εκκρεμή προαπαιτούμενα που μεταφέρονται για αργότερα

tags :
Κυβερνητικό «σπριντ» για Πολυνομοσχέδιο και Μεσοπρόθεσμο – Νέα ορόσημα για 10 εκκρεμή προαπαιτούμενα που μεταφέρονται για αργότερα
Η ομάδα Τσακαλώτου έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ,καταθέτοντας ως τις 15 Ιουνίου πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα υλοποιούνται στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της
Η τεχνική συμφωνία (staff level agreement ) που επετεύχθη το περασμένο Σάββατο με τους δανειστές και η οποία αναμένεται να επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο αυτή την Πέμπτη (24/5) από το Eurogroup, αποτελεί την αφετηρία ενός νέου αγώνα δρόμου που ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση με ορίζοντα την κομβική σύνοδο της 21ης Ιουνίου.
Η ομάδα Τσακαλώτου έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ,καταθέτοντας ως τις 15 Ιουνίου πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα υλοποιούνται στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν με το «κουαρτέτο» στο Χίλτον.
Όσες πάλι δεν ολοκληρωθούν - υπολογίζεται ότι αυτές που θα μείνουν ως… κάβα θα είναι περισσότερες από 10 - θα μπουν ως νέα «ορόσημα» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας, το οποίο μαζί τα μέτρα για το χρέος συνιστούν τα βασικότερα θέματα της άτυπης συνόδου στο Λουξεμβούργο (21η Ιουνίου).
Στο ίδιο Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί και η τελευταία δόση του 3ου Μνημονίου, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί για το «μαξιλάρι ρευστότητας» εν όψει εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές.  
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σαφέστερη «εικόνα» για πως κυλούν οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος θα έχει η ελληνική πλευρά στο Εurogroup της Πέμπτης με τα μηνύματα από το Ταμείο ότι η «κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει» να είναι πλέον αδιάλειπτα.
Τελευταίο «σήμα» δόθηκε μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας του Σαββάτου όπου το ΔΝΤ  επέλεξε να διαφοροποιηθεί εκδίδοντας ξεχωριστή ανακοίνωση από τους υπόλοιπους τρεις πιστωτές (EE, EKT. ΕSM) και στην οποία «συν τοις άλλοις» έβαζε και τους γνωστούς «αστερίσκους» στις μεταρρυθμίσεις (δημοσιονομικές, διαρθρωτικές) υποστηρίζοντας ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε νέες τηλε -διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ ήταν «διαλλακτικό» από οποιαδήποτε άλλη φορά.
Γεγονός που συνέβαλε στο να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες η 4η αξιολόγηση, όπως συνέβη και στην 3η , χωρίς αντεγκλήσεις, ξενύχτια και εμπλοκές.                              
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ( E.E, ESM, ΕΚΤ) στην ανακοίνωση τους τόνισαν ότι «η συμφωνία επί των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 24ης Μαϊου 2018.
Οι ελληνικές αρχές αποσκοπούν στο να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα το ταχύτερο δυνατόν, ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018. Προς αυτό το σκοπό, εντατικές ανταλλαγές ( σ.σ. στοιχείων) θα επακολουθήσουν μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης».     

 Αναλυτικότερα, όμως, στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον συμφωνήθηκαν τα εξής:   

1. Δημοσιονομικά -Μεσοπρόθεσμο: Οι στόχοι και οι πολιτικές για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2022) που θα κατατεθεί τον Ιούνιο για ψήφιση στην Βουλή.
Σε αυτό θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3, 5% του ΑΕΠ ως το 2022,με περικοπές συντάξεων από το 2019 και μειώσεις στο αφορολόγητο ποσό από το 2020.
Το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% με 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,5%.  

2. Φορολογικά - Αντικειμενικές: Σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ με τις νέες τιμές θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2018.
Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η Υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια.
Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ  προκειμένου να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Αυτό θα φανεί και από την δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018,που θα τρέξει αρχές Ιουνίου και θα δείξει το εύρος των αλλαγών στον φόρο.

3. Εργασιακά: Πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Συμφωνήθηκαν οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (που ευνοεί τους εργαζομένους) και η ενίσχυση της μεσολάβησης (που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ). 
Συμφωνήθηκε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις και εάν τελικά αυτές θα έχουν καθολική ισχύ σε έναν κλάδο ή όχι (μόνον αν η υπογραφή κλαδικής καταλαμβάνει το 51% των εργαζομένων στον κλάδο).

4. Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31-12-2017.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύψει και ιδιωτικά χρέη που έχουν ιδιοκτήτες μέλη εταιριών (π.χ. χρέη επαγγελματιών από στεγαστικό δάνειο κλπ) εφόσον επηρεάζουν την λειτουργία της επιχείρησης.       
 
Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης