Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με υπερατλαντικό «απομηχανής θεό» περιμένουν λύση για το Σκοπιανό στην κυβέρνηση

Με υπερατλαντικό «απομηχανής θεό» περιμένουν λύση για το Σκοπιανό στην κυβέρνηση
Στις ΗΠΑ ο Νίκος Κοτζιάς για να συνεχιστούν οι συνομιλίες ενώ φαίνεται να φεύγει από το τραπέζι η «Μακεδονία του Ίλιντεν»
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας, η πρόταση περί «Μακεδονίας του Ίλιντεν» έχει πέσει στο κενό.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αρνείται ότι προέκρινε τη συγκεκριμένη λύση υποστηρίζοντας ότι το καλύτερο θα ήταν να επιλεγεί ένα από τα ονόματα που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς.  
Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως, επιμένει μετά την κατηγορηματική άρνηση που εισέπραξε από το κόμμα της αντιπολίτευσης κι έκανε λόγο για ένα όνομα που ενισχύει την εθνική ταυτότητα του λαού, επισημαίνοντας ότι «η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει την ταυτότητά μας.
Αντίθετα την ενισχύει διατηρώντας την αξιοπρέπειά μας».
Μετά τις έντονες αντιδράσεις σύσωμης της αντιπολίτευσης στην Αθήνα, για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση αναδιπλώνεται κι επιστρέφει  στις προτάσεις Νίμιτς απορρίπτοντας έτσι την πρόταση των Σκοπίων που τέθηκε στη διαπραγμάτευση.
Μάλιστα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλκος, τονίζει χαρακτηριστικά, ότι «βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του».
Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
Να θυμίσουμε ότι οι επαφές του Νίκου Κοτζιά στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων έρχονται λίγες ώρες μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα θέματα των Βαλκανίων.
Στην εν λόγω συνομιλία ο κ. Πενς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, εξέφρασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού.
«Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μία ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη στη Νέα Υόρκη, η συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος φέρεται να ήταν εκείνος που ζήτησε την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Επιστέγασμα του ταξιδιού θα αποτελέσουν, την Πέμπτη και την  Παρασκευή, οι συναντήσεις με τον ομόλογό του από τα Σκόπια, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον οποίο θα θέσουν και πάλι επί τάπητος τα θέματα και θα συζητήσουν για την επόμενη μέρα. Μένει να δούμε αν όντως επιστρέφουμε στα ονόματα που ξέραμε μέχρις ότου προκύψει η «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης