Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Θα παραμείνουμε στην πυρηνική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντισταθμίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ιράν: Θα παραμείνουμε στην πυρηνική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντισταθμίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη κατέστησε σαφές ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Τη διάθεσή του να παραμείνει στη συμφωνία με τη Δυσή για το πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασε σήμερα (21/5) το Ιράν, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Ali Akbar Salehi, θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντισταθμίσει τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Salehi, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, εξέφρασε την ελπίδα του πως «ό,τι έχει παρουσιαστεί σε εμάς, θα υλοποιηθεί», ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ηγηθεί του αγώνα κατά της Ουάσιγκτον ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία».
«Το Ιράν θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του αν οι προσπάθειες της ΕΕ αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις των ΗΠΑ», τόνισε ο ιρανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας εν συνεχεία ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να σώσει τη συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, μετά την πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού προέδρου, Donald Trump, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, οι Βρυξέλλες έστειλαν στην Τεχεράνη τον Επίτροπό για θέματα Ενέργειας, Miguel Arias Canete, προκειμένου να παρουσιασεί στο Ιράν ένα σχέδιο για την αποτροπή της οικονομικής απομόνωσης της χώρας και τη διατήρηση της συμφωνίας.
Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιράν, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας, γεγονός που αναμένεται να διευρύνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης