Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ναυαγούν η 20η Μαρτίου και η 7η Απριλίου για συμφωνία – Με δάνειο γέφυρα 6 δισ. 15/6 - ΔΝΤ και χρέος τέλος 2017, εκτός QE

Ναυαγούν η 20η Μαρτίου και η 7η Απριλίου για συμφωνία – Με δάνειο γέφυρα 6 δισ. 15/6 - ΔΝΤ και χρέος τέλος 2017, εκτός QE
Η νέα πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε στις 7 Απριλίου συμφωνία στην αξιολόγηση.
Η 20η Μαρτίου στο τακτικό Eurogroup είναι προφανές ότι καταλήγει σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση και ούτε να υπάρξει συμφωνία για οποιαδήποτε θέμα.
Όμως η είδηση δεν είναι αυτή, ουδείς πίστευε ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει 20 Μαρτίου του 2017.
Η νέα πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε στις 7 Απριλίου συμφωνία στην αξιολόγηση.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν δύο κεφαλαιώδη ζητήματα.
Η δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει πλήθος μέτρων και παρεμβάσεων
Η μεγάλη συμφωνία που θα αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ και βεβαίως το αντάλλαγμα της ποσοτικής χαλάρωσης QE από την ΕΚΤ.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Στο Eurogroup 20 Μαρτίου του 2017 θα υπάρξει ναυάγιο είναι 100% σίγουρο.
Στο Eurogroup στις 7 Απριλίου επίσης θα υπάρξει ναυάγιο καθώς ούτε τότε θα κλείσει η αξιολόγηση.
Μπορεί να υπάρξει κάποια πολιτική δήλωση προόδου αλλά όχι κλείσιμο αξιολόγησης.
Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι στο σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου απλά θα επαναληφθεί η πάγια θέση του Ταμείου για να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο με 3-4 δισεκ. ευρώ χρειάζονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και νέα έκθεση βιωσιμότητας, νέα έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία και σχέδιο για το τι θα συμβεί μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο στις 22 Μαΐου στο Eurogroup ή στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η αξιολόγηση ώστε οι δανειστές να δώσουν δάνειο γέφυρα 6 δισεκ. στην Ελλάδα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό, η Ελλάδα εγκαταλείπει την πιθανότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέλιξη που ούτως ή άλλως θα είχε μικρή επίδραση στην οικονομία.
Επίσης η απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα δεν συνδέεται μόνο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία και ο ESM και το ΔΝΤ πρέπει να αποτιμήσουν αλλά κυρίως ποιο είναι ή μπορεί να είναι το μέλλον της Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Η επικρατούσα άποψη ότι το ΔΝΤ θα βρει φόρμουλα να χρηματοδοτήσει εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα με 3-4 δισεκ. ωσάν να μην τρέχει τίποτε που έχει κρίνει το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο είναι ψευδαίσθηση, είναι ουτοπία.

5 ερωτήσεις απαντήσεις για τα συνεχή αδιέξοδα σε διαπραγμάτευση αξιολόγησης και συμφωνία

1)Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει την Άνοιξη του 2016 και φθάσαμε Άνοιξη του 2017.
Μετά από ένα χρόνο λοιπόν δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση κυρίως γιατί η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται την δέσμη των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές σε αφορολόγητο, ομαδικές απολύσεις 10% και άλλα εκκρεμή ζητήματα

2)Εάν κλείσει η αξιολόγηση θα αλλάξει προς το θετικότερο η στάση των δανειστών;

Η απάντηση είναι όχι.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να κλείσει την αξιολόγηση πριν ένα χρόνο οπότε χάνει συνεχώς σε αξιοπιστία.
Οι δανειστές θα έχουν κλείσει ένα κεφάλαιο στο ελληνικό σήριαλ.
Μετά την δεύτερη αξιολόγηση ακολουθεί η 3η, η 4η κ.ο.κ.
Όμως η αξιολόγηση είναι ο προθάλαμος για να ανοίξει το μεγάλο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και βεβαίως της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο.

3)Μπορεί να δοθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος την Άνοιξη π.χ. 22 Μαΐου στην Ελλάδα ή τότε να αποφασίσει συμμετοχή το ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο με 3-4 δισεκ.;

Για να ανοίξει το κεφάλαιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα πρέπει οι δανειστές να έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα επανέρχεται στον δρόμο της ομαλότητας και αυτό δεν θα συμβεί.
Για να δοθούν τα μεσοπρόθεσμα ή ακόμη και να δοθούν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αλλάζουν το προφίλ ρίσκου του ελληνικού χρέους και το καθιστούν από εξαιρετικά μη βιώσιμο….βιώσιμο έστω και στο βασικό σενάριο.
Όμως πρέπει να αποτιμηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από ΔΝΤ και ESM, να συνταχθούν εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους και να αλλάξει η βασική εκτίμηση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όμως εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλάζει το προφίλ ρίσκου του ελληνικού χρέους τότε δεν χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα…

4)Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα;

Το ΔΝΤ θέλει γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και όσο αυτή δεν καθίσταται γεγονός είναι αδύνατη η συμμετοχή του Ταμείου.
Το πρόβλημα με το ΔΝΤ δεν είναι μόνο η έκθεση βιωσιμότητας – σίγουρα είναι σοβαρό ζήτημα – ή οι παραδοχές – εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018.
Πως διασφαλίζονται οι δανειστές ο ESM, το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις.
Η απάντηση είναι ότι εάν βγει στις αγορές η Ελλάδα θα δανείζεται από τους ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές και έτσι θα πληρώνει τα δάνεια σε ESM και ΔΝΤ.
Για να βγει όμως η Ελλάδα στις αγορές χρειάζεται μηχανισμό προστασίας, χρειάζεται ένα τρίτο μνημόνιο σε παράταση ή ένα τέταρτο μνημόνιο.

5)Το ΔΝΤ θα συνδέσει την συμμετοχή του και με το μέλλον της Ελλάδος μετά το 2018;

Είναι βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα θέλει να κλειδώσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την προστασία είτε του 3ου μνημονίου, είτε ενός τέταρτου μνημονίου και μετά το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης