Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 24/5 η συμφωνία, 21/6 τα μέτρα για το χρέος – Επαρκούν για να βελτιωθούν τα ελληνικά ομόλογα που εκτινάχθηκαν στο 4,54% με 5,22%;

Στις 24/5 η συμφωνία, 21/6 τα μέτρα για το χρέος – Επαρκούν για να βελτιωθούν τα ελληνικά ομόλογα που εκτινάχθηκαν στο 4,54% με 5,22%;
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το 10ετές ελληνικό ομόλογο λογικά πρέπει να υποχωρήσει προς την ζώνη του 3,80% με 3,90% αλλά όχι άμεσα γιατί οι αιτίες που προκάλεσαν την επιδείνωση παραμένουν....
Μετά το staff level agreement την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς έπεται στις 24 Μαΐου στο Eurogroup η τελική συμφωνία η οποία θα ανοίξει εκ νέου την διαπραγμάτευση για το χρέος με πιθανή κατάληξη 21 Ιουνίου στο επόμενο Eurogroup.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις στα μέχρι τώρα Euro Working Group δεν φαίνεται να έχει υπάρξει συμφωνία στο χρέος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης.
Οι διαφορές παραμένουν ενώ δεν έχει γίνει δεκτή η πρόταση του ΔΝΤ να δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησης των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους με βάση την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδος.
Πάντως όπως αναφέρουν οι θεσμοί, ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 είναι ρεαλιστικός στόχος, ενώ μόνο το ΔΝΤ διαφωνεί για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ.
Το βασικό όμως ερώτημα είναι εάν όλα αυτά θα έχουν επίδραση στην αγορά και ειδικά στα ομόλογα όπου εσχάτως υπήρξε μεγάλη επιδείνωση.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 4,54% σχεδόν 1% υψηλότερα από τα χαμηλά πριν 2 μήνες ή το 3,94% πρόσφατα ενώ στα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα εκτινάχθηκαν στο 5,22%.
Οι αποδόσεις θα μειωθούν απόρροια της ανόδου των τιμών;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε τις αιτίες που εκτόξευσαν τις αποδόσεις και οι αιτίες είναι εξωτερικές κυρίως και κάποιες εσωτερικές, όπως η πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Θεωρητικά οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν στην Ελλάδα καθώς έως το 2022 και έως το 2030 δεν υπάρχει κίνδυνος νέας χρεοκοπίας της Ελλάδος, παράμετρο που και το ΔΝΤ υιοθετεί.
Αυτό που ίσως λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμο το χρέος έως το 2030 και εξαιρετικά μη βιώσιμα μετά το 2030.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το 10ετές ελληνικό ομόλογο λογικά πρέπει να υποχωρήσει προς την ζώνη του 3,80% με 3,90% επίπεδα που αντιστοιχούν σε 215 μονάδες βάσης spread πάνω από το αντίστοιχο 10ετές ομόλογο της Πορτογαλίας αλλά χρονικά αυτή η μείωση δεν θα είναι άμεση καθώς οι εξωγενείς αποσταθεροποιητικοί παράγοντες παραμένουν.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει ένα νέο swap για τα ελληνικά ομόλογα του PSI- τα οποία δεν είχαν συμμετάσχει στο swap προς τα τέλη του 2017.
Από τα 3,6 με 4 δισεκ. που είναι τα ομόλογα που έχουν απομείνει στους 20 τίτλους του PSI+ εκτιμάται ότι στο νέο swap θα μπορούσαν να συμμετάσχουν 1 με 1,5 δισ.
Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και η έκδοση 10ετούς ή 7ετούς ομολόγου αλλά για να εκδοθεί νέος τίτλος θα πρέπει απαραιτήτως οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν.
Δεν επιτρέπουν νέα έκδοση 10ετούς οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων.


Γιατί δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις τα ελληνικά ομόλογα;

1)Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια χωρίς επί της ουσίας να έχει επιλύσει το χρέος της.
Το ΔΝΤ και ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ευρώπη Thomsen ξεκίνησε ένα γύρο επαφών στην Ευρώπη ως ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα – λύση για το ελληνικό χρέος χωρίς αποτέλεσμα.
Η πρόταση του ΔΝΤ για δημιουργία αυτόματου μηχανισμού ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει απορριφθεί.
Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει.
Αυτό σημαίνει ότι ο βασικός υποστηρικτής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα αποχωρήσει.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα δημιουργήσει ένα risk premium στα ελληνικά ομόλογα 0,30% επί της απόδοσης δηλαδή εάν το 10ετές έχει με ΔΝΤ απόδοση 4,30% χωρίς ΔΝΤ θα έχει 4,60% ή και υψηλότερα.

2)Ως συνηθίζεται στην Ελλάδα, η αγορά ομολόγων χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει και να αποδειχθεί τις προτάσεις των δανειστών.
Η Ελλάδα θέλει υψηλές τιμές στα ομόλογα και χαμηλές αποδόσεις.
Όταν αυξάνονται οι αποδόσεις στα ομόλογα κλείνει η πόρτα στα σχέδια εξόδου εκ νέου στις αγορές.
Πάντως αυτός ο λόγος θα επιβεβαιωθεί ή όχι εάν ισχύει από την συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων τις προσεχείς ημέρες.
Η πιθανότητα είναι ότι όντως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση.

3) Η Ελλάδα είναι emerging market δηλαδή αναδυόμενη αγορά.
Στα PIIGS όλες οι χώρες πλην της Ελλάδος είναι ώριμες και η Ελλάδα αναδυόμενη.
Το τελευταίο διάστημα οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε αναβρασμό και πολλά funds αποχωρούν ειδικά index funds.
Π.χ. οι μεγάλες πιέσεις στην λίρα Τουρκίας ή στο Pesos της Αργεντινής θα πρέπει να συνδεθεί με την ευρύτερη αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές.
Έτσι λοιπόν και η Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά υποχωρεί ακολουθεί την τάση.

4)Στην Ιταλία προφανώς υπάρχει ανησυχία για το ακολουθούμενο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο κρίνεται αρκετά ενδιαφέρον με φορολογικούς συντελεστές 15% για τις επιχειρήσεις και 20% για τα νοικοκυριά – φυσικά πρόσωπα.
Οι επενδυτές όμως είναι ανήσυχοι και έτσι εξηγείται γιατί το 10ετές Ιταλικό ομόλογο έχει φθάσει στο 2,20% απόδοση.

5)Η άνοδος των αποδόσεων στις ΗΠΑ στο 3,10% επίσης έχει επιδράσει αρνητικά στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Μπορεί η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ να κρατάει χαμηλά τις αποδόσεις ωστόσο η κύρια τάση στα ομόλογα είναι…άνοδος αποδόσεων….

6)Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αποτελεί χιονοστιβάδα καθώς παρά τις παρεμβάσεις τύπου PSI+ όπου το haircut σταδιακά μείωσε το χρέος 105 δισεκ. καθώς και με τις επαναγορές χρέους που ακολούθησαν συνεχίζει το 2018 να βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2011.
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η σύγκριση χρέους κεντρικής διοίκησης και γενικής κυβέρνησης είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ότι θα πρέπει να εστιαζόμαστε στο χρέος της γενικής κυβέρνησης που διαμορφώνεται στα 318 δισεκ. ευρώ.
Το χρέος της κεντρικής διοίκησης στα 344 δισεκ. ωστόσο αντικατοπτρίζει πιο ουσιαστικά την βασική τάση του ελληνικού χρέους που είναι ξεκάθαρα αυξητική.
Να σημειωθεί ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2011 ήταν 356 δισεκ.
Η ουσία όμως είναι ότι ενώ υπήρξε το καταστροφικό PSI+ δηλαδή το haircut το κούρεμα στο ελληνικό χρέος και οι επαναγορές ομολόγων η δυναμική του χρέους είναι ανοδική και ενώ μπορεί να αυξάνεται καθώς δόσεις από το τρίτο μνημόνιο προστίθενται και εκδόσεις ομολόγων πραγματοποιούνται η ουσία είναι ότι το χρέος με όρους κεντρικής διοίκησης θα μπορούσε να φθάσει τα 380 δισεκ. τα προσεχή έτη.
Να σημειωθεί ότι και το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι με βάση την δομή του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Από τα 317 δισεκ. του χρέους της γενικής κυβέρνησης τα 233 δισεκ. είναι δάνεια του μηχανισμού στήριξης, 8 δισεκ. δάνεια και διακρατικά, 15 δισεκ. repos, 14,9 δισεκ. έντοκα γραμμάτια.
Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι δικαιώνεται στην εκτίμηση του ότι η βασική τάση του ελληνικού χρέους είναι ανοδική.
Οπότε μια γενναία αναδιάρθρωση για δάνεια 100 δισεκ. είναι απαραίτητη εάν όντως θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο.
Το μέγα λάθος είναι να εθελοτυφλούμε στο πρόβλημα καθώς μόνο μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στο χρέος δεν επιλύει το πρόβλημα καθώς το χρέος συνεχίζει να υφίσταται και να πιέζει για αποπληρωμές.
Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι καταδικασμένη να σπαταλάει όλες τις παραγωγικές τις δυνάμεις στην μείωση του χρέους.
Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους δεν έχει καμία τύχη με πολιτικούς όρους, οπότε η Ευρώπη απλά κοροϊδεύει την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται να κοροϊδευτεί βλέποντας το αδιέξοδο.
Ενώ δίδονται ανούσιες μάχες το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας που είναι το δημόσιο χρέος παραμένει άλυτο.
Το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης