Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υγεία: Οι «απειλές» των ανταγωνιστών και τα ψιλά γράμματα της προσφοράς του CVC

tags :
Υγεία: Οι «απειλές» των ανταγωνιστών και τα ψιλά γράμματα της προσφοράς του CVC
Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς υγείας, οι πιθανότητες απόρριψης της προσφοράς και η αποτίμηση του Υγεία
Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει στον κλάδο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων η δεσμευτική προσφορά του CVC για την απόκτηση του ελέγχου του Υγεία.
Ήδη οι ανταγωνιστές φαίνεται να έχουν μουδιάσει και «απειλούν» ότι θα καταθέσουν μεγαλύτερες προσφορές ενώ την ίδια στιγμή αναφέρονται σε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και συγκεκριμένα ότι θα έπρεπε να γίνει διαγωνιστική διαδικασία.
Η ουσία όμως είναι ότι η επιθετικότητα του CVC εγκλώβισε τον ανταγωνισμό καθώς η προσφορά ισοδυναμεί με δημόσια πρόταση δεδομένου ότι έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Και αν κάποιος πραγματικά επιθυμεί να ανατρέψει την εξέλιξη θα πρέπει να υποβάλει μεγαλύτερη προσφορά είτε πριν τη λήξη της αποκλειστικής προθεσμίας είτε στο όχι ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο μετά από τη λήξη της εφ όσον για οποιοδήποτε λόγο απορριφθεί η προσφορά του CVC.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα το Ιατρικό Αθηνών εμφανίστηκε ως μνηστήρας του Υγεία αλλά η προσφορά του δεν περιείχε κανένα απολύτως στοιχείο δεσμευτικότητας και να κριθεί ότι γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού.
Και είναι δεδομένο ότι με βάση τη χρηματοοικονομική του εικόνα και τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις δανείων η εταιρία δεν έχει καμία δυνατότητα να μπει σε διαδικασία να «χτυπήσει» την προσφορά του CVC.  
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν ένας εκ των δύο μετόχων ή και οι δύο μέτοχοι του ιατρικού (Asklepios, οικογένεια Αποστολόπουλου) βλέποντας ότι χάνουν το τρένο της συγκέντρωσης της αγοράς προχωρούσαν σε προσφορά.
Αυτό μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ενώ σε ότι αφορά στην οικογένεια Αποστολόπουλου το ερώτημα είναι πως θα εμφανιστεί ως μνηστήρας όταν δεν συμμετέχει σε κεφαλαιακή ενίσχυση της Ιατρικό και προσφεύγει στις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανείων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Υπάρχει πιθανότητα απόρριψης της προσφοράς του CVC;
Φυσικά ναι και αυτό θα συμβεί αν ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που θα προσλάβει η MIG κρίνει ότι το τίμημα δεν είναι εύλογο και δίκαιο και ζητηθεί αύξηση της προσφοράς η οποία δεν θα γίνει αποδεκτή από το CVC.
Επίσης με δεδομένο ότι στην προσφορά υπάρχουν επιμέρους όροι, οι οποίοι δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστοί, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της σύμβασης είναι πιθανός ο τερματισμός της διαδικασίας αν οι όροι δεν εκπληρωθούν.
Για παράδειγμα δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τη θυγατρική του Υγεία στην Αλβανία για την οποία υπάρχει δέσμευση πώλησης εντός του 2018. Θα αποκτήσει ή όχι το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο το CVC;
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις οικονομικές καταστάσεις της MIG η συμμετοχή στο Υγεία αποτιμάται στα 211 εκ ευρώ ενώ η προσφορά του CVC είναι στα 198 εκ ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για να μην καταγράψει ζημία η MIG θα πρέπει το τίμημα να αυξηθεί στα επίπεδα των 98 λεπτών ανά μετοχή ενώ κάθε υψηλότερη προσφορά αποφέρει κεφαλαιακό κέρδος.
Επισημαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχει συνεδριάσει το ΔΣ του Υγεία για να εκφράσει γνώμη επί της προσφοράς του CVC.
Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα και στη συνέχεια να εκδοθεί ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι 4 από τα 13 μέλη του ΔΣ του Υγεία είναι κοινά με το ΔΣ της MIG αλλά το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση με το ΔΣ της μητρικής εταιρίας.

Τι είχε επισημάνει το bankingnews από χθες 21 Μαίου 2018

Κατ' αρχήν θετική στην πρόταση της Hellenic Healthcare, η οποία ελέγχεται από τη CVC Capital Partners, είναι η διοίκηση της MIG, καθώς το διοικητικό συμβούλιο, που συνεδρίαση, αποτίμησε την πολύ υψηλή προσφορά που υποβλήθηκε.
Η πρόταση του CVC φτάνει τα 413 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 281 εκατ. είναι η αξία της εταιρείας με βάση τα 0,92 ευρώ ανά μετοχή ή 197,97 εκατ. που προσέφερε για το 70,38% του Υγεία και 132 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος των δανείων.
Με βάση την προσφορά του CVC αποτιμάται το Υγεία 23 φορές τα EBITDA, όταν τα EBITDA σε άλλες αντίστοιχα ομοειδής εταιρείες φτάνουν τις 10 φορές.
Η υψηλή προσφορά του CVC αποδεικνύει τη μεγάλη αξία που έχουν οι εταιρείες της MIG και ταυτόχρονα δίνουν μεγάλη ευελιξία στην Τρ. Πειραιώς, ως βασικός μέτοχος της MIG και βασικός δανειστής, να διαμορφώσει μια πιο ευέλικτη πολιτική όσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου MIG.
Η Τρ. Πειραιώς έχοντας πωλήσει το Υγεία και περίπου 500 εκατ. ευρώ που ριζικά αναδιαρθρώνει η Libra Group του Λογοθέτη ουσιαστικά αποδεσμεύει 1 δισ. ευρώ, πολύ σημαντική εξέλιξη για την πορεία του ομίλου της Τρ. Πειραιώς.
Παράλληλα, είναι πιθανό να μην υπάρξουν βεβιασμένες αποφάσεις για την άλλη εταιρεία που είναι προς πώληση, την Attica Συμμετοχών, αλλά να υπάρξουν εξελίξεις σε μεταγενέστερο χρόνο.
Μπορεί για τη MIG η πώληση του Υγεία να "πλήγμα", καθώς είναι ένα απο τα σημαντικότερά της περιουσιακά στοιχεία, αλλά από την άλλη θα δώσει σημαντικό χρόνο στον όμιλο ώστε να αναδιαρθρώσει τα δάνεια της μητρικής και των θυγατρικών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης