Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBH: Κίνδυνος για κρίση σαν της Ελλάδας στην Ιταλία - Ξυπνούν μνήμες από το 2015

BBH: Κίνδυνος για κρίση σαν της Ελλάδας στην Ιταλία - Ξυπνούν μνήμες από το 2015
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να ξεσπάσει στην Ιταλία μια κρίση σαν την ελληνική, με τη μόνη διαφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους
Για τον κίνδυνο η Ιταλία να βυθιστεί σε μια κρίση χρέους που θα απειλήσει το μέλλον της ευρωζώνης προειδοποιούν οι αναλυτές στον απόηχο της ανακοίνωσης του κυβερνητικού προγράμματος της νέας κυβέρνησης.
Εντός της ημέρας (21/5/20184), ο πρόεδρος της χώρας, Sergio Mattarella, αναμένεται να εγκρίνει το συνασπισμό Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας, στρώνοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό μια ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
«Έχει αυξηθεί η πιθανότητα να ξεσπάσει στην Ιταλία μια κρίση παρόμοια με την ελληνική, αλλά μεγαλύτερου μεγέθους.
Μια άπειρη και ανεπαρκής κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα και θα αποτελέσει μια νέα δυνητική απειλή για το ευρώ, ακόμη και αν βελτιωθούν τα δεδομένα» επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ΒΒΗ.
Όπως σχολιάζει το MarketWatch, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα φαίνεται πως έχουν μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, ζητώντας την αλλαγή των κανόνων για τον προϋπολογισμό και τη μετανάστευση.
Επίσης έχουν υποσχεθεί αύξηση των κρατικών δαπανών και μείωση της φορολογίας.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να βυθίσουν την ιταλική οικονομία στο χάος και να δημιουργήσουν μια νέα κρίση χρέους.
«Αν και βρισκόμαστε πολύ μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, η αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων ξυπνούν μνήμες της ελληνικής κρίσης χρέους του 2015.
Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών, οι δύο πλευρές κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 σε συμφωνία που απέτρεπε την ελληνική χρεοκοπία.
Τότε, υπήρχαν ανησυχίες ότι μια χρεοκοπία στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε Grexit -δηλ. την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη- και τελικά στη διάλυση της νομισματικής ένωσης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του MarketWatch.
Επιπλέον, η κατάσταση στην Ιταλία προκαλεί αναμνήσεις από τις χειρότερες ημέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011 και το 2012, όταν η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 7%.
Στη συνέχεια, κι αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία του ευρώ, οι αποδόσεις υποχώρησαν.
Αν και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα απέρριψαν το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, το γεγονός ότι δεν δέχονται τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και της ΕΚΤ ενισχύει τους φόβους της διάλυσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης