Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Το 43% των αμερικανικών νοικοκυριών δεν μπορεί να πληρώσει τα βασικά έξοδα

tags :
Έρευνα: Το 43% των αμερικανικών νοικοκυριών δεν μπορεί να πληρώσει τα βασικά έξοδα
Πάνω από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά των ΗΠΑ δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά έξοδα
Περίπου 50,8 εκατομμύρια νοικοκυριά των Ηνωμένων Πολιτειών, ή το 43% επί του συνόλου, δεν διαθέτουν την οικονομική ικανότητα να αντέξουν τα βασικά μηνιαία έξοδα, σύμφωνα με έρευνα της μη κερδοσκοπικής United Way Alice Project που βασίζεται σε στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η έρευνα συμπεριλαμβάνει στα πάγια μηνιαία έξοδα το ενοίκιο, τα τρόφιμα, τις μεταφορές, την παιδική μέριμνα, την υγειονομική περίθαλψη και τα συμβόλαια τηλεπικοινωνιών.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, το ομοσπονδιακό όριο φτώχειας, ήτοι 25.100 δολάρια ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια, δεν απεικονίζει με ακρίβεια τον αριθμό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το δραματικά υψηλότερο κόστος ζωής στις ΗΠΑ.
«Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το επίπεδο της φτώχειας στη χώρα έχει υποτιμηθεί, εξαιτίας των παραπλανητικών υπολογισμών.
Είναι ηθικά απαράδεκτο και οικονομικά μη βιώσιμο για τη χώρα μας να διαθέτει τόσες πολλές εργατικές οικογένειες που ζουν στο όριο», δήλωσε σχετικά ο John Franklin, διευθύνων σύμβουλος του United Way Alice Project, σύμφωνα με το MarketWatch.
Το 2017, το 44% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να καλύψει ένα απροσδόκητο έξοδο έκτακτης ανάγκης αξίας 400 δολαρίων ή θα βασιζόταν σε δανεισμό ή πώληση κάτι για να το πράξει, από 46% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση που κυκλοφόρησε πέρυσι US Federal Reserve, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.600 ενήλικες. Η ικανότητα να αντέχει οικονομικές διαταραχές αποτελεί «βασικό παράγοντα», ανέφερε.
Οι αριθμοί εισοδήματος της ομοσπονδιακής φτώχειας από το 2018 της κυβέρνησης χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της επιλεξιμότητας για το Medicaid και το Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας των Παιδιών (CHIP). Αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται σήμερα από $ 12.140 για τα άτομα σε $ 42.380 για μια οικογένεια οκτώ. Αλλά μερικές πόλεις και προάστια - από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο - είναι πολύ πιο ακριβά από ό, τι άλλα.
Παράλληλα, το 44% των νοικοκυριών απάντησαν στην έρευνα ότι δεν θα μπορούσαν να καλύψουν ένα έκτακτο έξοδο ύψους 400 δολαρίων!



Αύξηση του χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο 2018

Αύξηση ύψους 63 δισεκ. δολαρίων (0,5%) κατέγραψε το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, με την επίδοση να ανέρχεται πλέον σε 13,21 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Νέας Υόρκης.
Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 57 δισεκ. σε τριμηνιαία βάση, στα 8,94 τρισεκ. δολάρια, ενώ το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση έμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ήτοι 8%.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή της έκθεσή η DBRS, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών έχει φθάσει πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά των Αμερικανών πολιτών κρίνονται σημαντικά βελτιωμένα.
Ως αποτέλεσμα, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχει βάλει εμπρός η Federal Reserve δεν αναμένεται να αυξήσει αισθητά την πίεση των αμερικανικών νοικοκυριών, εκτιμά ο καναδικός οίκος, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά στη μόχλευση, ο λόγος του χρέους προς το διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό του 127,9% το 2007, σε μόλις 99,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Έκτοτε, καταγράφηκε μέτρια αύξηση, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 101,1% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το χρέος ενυπόθηκων δανείων ανέρχεται σε 10,1 τρισεκ. δολάρια και αντιπροσωπεύει το 73% του συνολικού χρέους των νοικοκυριών, επίδοση μειωμένη σε σύγκριση με τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.




Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι τα φοιτητικά δάνεια υπερδιπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του συνολικού (μη ενυπόθηκου) χρέους των καταναλωτών, το 2017.
Βέβαια, περίπου το 93% των συνολικών φοιτητικών δανείων περιλαμβάνουν ομοσπονδιακά δάνεια φοιτητικής βοήθειας, από τα οποία ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 35%) υπάγεται σε ειδικά προγράμματα αποπληρωμής, με βάση το εισόδημα.




Διαβάστε: Η DBRS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών

«Η συνολική ικανότητα των νοικοκυριών των ΗΠΑ να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στον τομέα του χρέους παραμένει διαχειρίσιμη.
Ενδεικτικό αυτής της θέσης είναι το γεγονός ότι ο δείκτης εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών (Debt Servicing Ratio, DSR) βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης