Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιοι κατασκευαστικοί Όμιλοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την Εγνατία Οδό;

Ποιοι κατασκευαστικοί Όμιλοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την Εγνατία Οδό;
Η έρευνα αφορά σε στελέχη πρώην διοικήσεων της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» και της αναδόχου εταιρίας «Αττικάτ», ενώ το ύψος της ζημιάς υπολογίζεται σε 43,7 εκατ. ευρώ
Μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι κατασκευαστικοί Όμιλοι αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, καθώς πρόκειται για ένα έργο που έχει κατασκευαστεί από το ελληνικό δημόσιο και το οποίο μπορεί να εξασφαλίζει ετήσια κέρδη τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ το έτος.
Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η συμμετοχή των Ομίλων, Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Intrakat και Μέτκα θεωρείται δεδομένος, όπως επίσης και της γαλλικής Vinci (επικεφαλής των κοινοπραξιών που διαχειρίζονται τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου και την Ολυμπία Οδό).
Η ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για την χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων στον Προτιμητέο Επενδυτή αφορά σε χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους την26η Ιανουαρίου 2018, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αποτελεί μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Ο αυτοκινητόδρομος εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας έως τους Κήπους του Νομού Έβρου και εξυπηρετεί τη Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Ροδόπη.
Παράλληλα συνδέεται με τα σύνορα της Αλβανίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας μέσω εννέα κάθετων αξόνων ενώ διέρχεται από την Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.
Ο συνολικού μήκους 800 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομος συνδέεται με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης καθώς και με τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα αποτελεί τη βασική οδό πρόσβασης για 30 τουριστικές περιοχές και τη βασική οδό σύνδεσης για τις βιομηχανικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος.
Tην ίδια στιγμή στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών έχει βρεθεί για μια ακόμη φορά η υπόθεση των υπερκοστολογήσεων στις σήραγγες της «Εγνατίας Οδού».
Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, ζήτησε τον περασμένο Αύγουστο για δεύτερη φορά από την οικονομική αστυνομία να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να στοιχειοθετηθούν τα αδικήματα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου, της απάτης, της ψεύδους βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας κατά περίπτωση.
Η έρευνα αφορά σε στελέχη πρώην διοικήσεων της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» και της αναδόχου εταιρίας «Αττικάτ», ενώ το ύψος της ζημιάς υπολογίζεται σε 43,7 εκατ. ευρώ.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης