Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα 21,7 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων το 2017 – Ποιες χρωστάνε τα περισσότερα

Στα 21,7 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων το 2017 – Ποιες χρωστάνε τα περισσότερα
Τα τραπεζικά χρέη, οι επενδύσεις που έρχονται και οι προσπάθειες για μείωση των επιτοκίων δανεισμού των εταιρειών
Στα 21,7 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός καθαρός δανεισμός των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών, σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών χρήσης 2017 που έκανε το τμήμα αναλύσεων και μελετών της Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Από το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών 140 έχουν χρέη στις τράπεζες και μόλις 31 δεν χρωστάνε.
Από όσες χρωστάνε μόνο 31 έχουν δανεισμό κάτω από 5 εκατ. ευρώ.  
Υπάρχουν 6 εισηγμένες με χρέη από 1 δισ. ευρώ έως 3,9 δισ. ευρώ και 16 μεταξύ 320 εκατ. ευρώ και 902 εκατ. ευρώ.
Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα ο μεγαλύτερος καθαρός δανεισμός (βραχυπρόθεσμα συν μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) βαραίνει τη ΔΕΗ και είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που η μετοχή έχει πιεστεί αισθητά το τελευταίο διάστημα.
Ο τραπεζικός καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 3,92 δισ. ευρώ.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν μεγάλη διαφορά έναντι της ΔΕΗ με καθαρό δανεισμό 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται μικρή μείωση μετά την πώληση της ΔΕΣΦΑ.
Η Viohalco έχει επίσης υψηλό δανεισμό 1,52 δισ. ευρώ.
 
Ο όμιλος εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να αναχρηματοδοτήσει τραπεζικό δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια προκειμένου να βελτιώσει την κερδοφορία του.
Η MIG επίσης έχει υψηλό καθαρό δανεισμό 1,49 δισ. ευρώ και η πώληση του Υγεία αναμένεται να δώσει μία μικρή ανάσα στα ταμειακά διαθέσιμα, όταν το deal ολοκληρωθεί.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ η οποία αναπτύσσει αρκετά έργα έχει καθαρό δανεισμό 1,07 δισ. ευρώ.
Η Cola Cola χρωστάει 902 εκατ. ευρώ και η Ελλάκτωρ 876 εκατ. ευρώ
Η Ελλάκτωρ προχωράει στην πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ενώ πρόσφατα πούλησε τη συμμετοχή της στο Καζίνο Πάρνηθας.
Η διοίκηση στοχεύει στο να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με το βασικό της κομμάτι (core business).
Ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ είναι στα 743 εκατ. ευρώ και τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως έχει μπροστά του μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
Η Τιτάν χρωστάει 722 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, η Τέρνα Ενεργειακή 580 εκατ. ευρώ, η Μυτιληναίος 568 εκατ. ευρώ, η J&P Άβαξ 519 εκατ. ευρώ, η Ιντραλότ 510 εκατ. ευρώ και βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο έντονης φημολογίας και η Ελβαλχαλκόρ 510 εκατ. ευρώ.
Κάτω από 500 εκατ. ευρώ είναι ο καθαρός δανεισμός του ΟΠΑΠ που πριν λίγα χρόνια είχε υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και μηδενικό τραπεζικό δανεσμό, η ΠΑΝΓΑΙΑ είναι στα 397 εκατ. ευρώ και πήγε πίσω την έκδοση ομολογιακού λόγω κακής χρονικής συγκυρίας, ενώ η Cenergy είναι στα 379 εκατ. ευρώ.
Η Lamda Dev. χρωστάει 355 εκατ. ευρώ και έχει μπροστά της ένα τεράστιο project, αυτό του Ελληνικού, όταν και άμα μπορέσει αυτό το έργο να ξεμπλοκαριστεί και τέλος η Forthnet χρωστάει 347 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω εταιρείες από τον συνολικό καθαρό δανεισμό χρωστάνε τα 17,6 δισ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης