Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσα κεφάλαια υπάρχουν στην διεθνή οικονομία - Γιατί δεν έχετε ακούσει ποτέ τον ακριβή αριθμό;

tags :
Πόσα κεφάλαια υπάρχουν στην διεθνή οικονομία - Γιατί δεν έχετε ακούσει ποτέ τον ακριβή αριθμό;
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το συνολικό ποσό είναι περίπου 5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη CIA το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 80 τρισ. δολάρια
Πόσα χρήματα κυκλοφορούν στην παγκόσμια οικονομία; Μήπως κάποιος διατηρεί αρχεία για το πόσα χρήματα έχει ο κόσμος;
Ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson, δήλωσε ότι ένα μέρος της απάντησης μπορεί να βρεθεί σε πληροφορίες που δημοσιεύονται από την Federal Reserve των ΗΠΑ.
"Είναι ένας αριθμός που ονομάζεται M0, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο αριθμός των χαρτονομισμάτων και κερμάτων που κυκλοφορούν", ανέφερε ο Kirkegaard.
"Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός στον ιστοτόπο της Federal Reserve είναι κάπου κοντά στα 1,5 τρισ. δολάρια."
Ο Kirkegaard είπε ότι ένα συγκρίσιμο ποσό συναλλάγματος σε κυκλοφορία από όλο τον κόσμο, το οποίο παρακολουθεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ανέρχεται σε 5 τρισ. δολάρια.
Αλλά χρησιμοποιώντας έναν πιο περιεκτικό ορισμό των χρημάτων, "αυτό το ποσό πηγαίνει πολύ, πολύ υψηλότερα".
"Προσθέστε τις καταθέσεις όψεως, τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, λογαριασμούς χρηματαγοράς - όχι φυσικά χρήματα, τότε το συνολικό χρηματικό ποσό που είναι εύκολα προσβάσιμο στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται πολλαπλάσια.
Αυτό ονομάζεται ευρύ χρήμα (broad money) και σύμφωνα με το CIA World και το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 80 τρισ. δολάρια.
Τα περισσότερα από τα "ευρεία χρήματα" (broad money στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι στην πραγματικότητα τα μετρητά που κρατούνται σε τράπεζες, εξήγησε η Karen Petrou, διαχειρίστρια στην εταιρία Federal Financial Analytics.
Είναι τραπεζικοί αριθμοί σε ψηφιακά βιβλιάρια, χρήματα που καταθέτουν οι τράπεζες, και οι τράπεζες στη συνέχεια τα δανείζονται ξανά.
"Οι τράπεζες έχουν πάντοτε τα χρήματά σας να εργάζονται στην οικονομία", δήλωσε η Petrou.
"Αν όλοι ευθυγραμμιστούν και ξαφνικά πάνε στην τράπεζα για να πάρουν μετρητά, θα είχαμε το κλασικό bank run".
Η Petrou δήλωσε ότι το δολάριο είναι το πιο δημοφιλές νόμισμα που χρησιμοποιείται παγκοσμίως - για τα αποθέματα κεντρικών τραπεζών των χωρών, τα μετρητά των πλούσιων ανθρώπων και τις εγκληματικές οργανώσεις.
Λόγω της σταθερότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, "είναι το πιο ρευστοποιήσιμο νόμισμα", δήλωσε η Petrou.
"Ως παγκόσμιο αποθεματικό ασφάλειας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά που διαθέτει αυτή η χώρα".






















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης