Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017
S&P 500
2.575,21
0,51%
FTSE 100
7.528,64
0,07%
DAX
13.025,87
0,27%
Nikkei 225
21.696,65
1,11%
ATHEN
741,99
-0,97%
  • 12:24 - Handelsblatt: Πατάει γκάζι ο Τσίπρας - Αν κλείσει το πρόγραμμα, θα ανακατέψει ξανά την πολιτική τράπουλα
  • 11:39 - Δραγασάκης: Η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης – Θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα
  • 11:38 - Τέλος εποχής για τον Schaeuble στο ΥΠΟΙΚ - Αναλαμβάνει αύριο 24/10 πρόεδρος της Bundestag
  • 11:38 - Νευρικότητα στις ευρωαγορές, πτώση 0,7% στη Μαδίτη - Υπό πίεση οι ισπανικές τράπεζες
  • 11:20 - Στις 743 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση -0,72%, με όγκο 5 εκ. τεμάχια και με το τζίρο στα 2 εκ. ευρώ
 

Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των εταιρειών ύδρευσης στο ΧΑ σε σύγκριση με την κερδοφορία τους

Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των εταιρειών ύδρευσης στο ΧΑ σε σύγκριση με την κερδοφορία τους
Απουσιάζει ο καταλύτης που θα μπορούσε να φέρει ξανά αγοραστές στις μετοχές και  ο οποίος δεν είναι άλλος από μία ανακοίνωση αποκρατικοποίησης
Χαμηλές πτήσεις στο ταμπλό του ΧΑ πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες οι μετοχές των κρατικών εταιρειών ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Αν και έχουν βελτιώσει τις αποτιμήσεις τους συγκριτικά με την περίοδο τέλη 2014 – αρχές 2015 η χρηματιστηριακή τους εικόνα παραπέμπει σε έλλειψη καταλύτη.
Κάποιο καταλύτη που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από μία αποκρατικοποίηση, που όταν πριν από λίγα χρόνια «έπαιξε» υπήρξε σημαντική άνοδος των μετοχών.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα και η όποια κίνηση αναγκαστικά συνδέεται με τα θεμελιώδη, τα οποία είναι καλά σε επίπεδο ισολογισμού, αλλά σε επίπεδο κερδοφορίας θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα.
Οι εταιρείες απλά διαχειρίζονται το βασικό περιουσιακό στοιχείο, χωρίς να μπαίνουν σε… νερά που είναι του αντικειμένου τους και θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα έσοδα.
Κάποιες πολιτικές αποφάσεις στοίχισαν σε κερδοφορία (βλ. ΕΥΔΑΠ επένδυση σε Τράπεζα Αττικής), ενώ ο μέτοχος της ΕΥΔΑΠ (Suez με 5,46%) δεν φαίνεται διατεθειμένος για κάτι παραπάνω.
Με βάση τώρα τα θεμελιώδη η ΕΥΑΘ στο εξάμηνο έχει πετύχει μία εξαιρετική κερδοφορία η οποία αν διατηρηθεί θα μπορούσε να δώσει ετήσια κέρδη που να οδηγούν σε ακόμη χαμηλότερο p/e.
Με βάση τα κέρδη του 2016 παίζει με p/e 12,5 φορές έναντι 27 της ΕΥΔΑΠ, ενώ σε επίπεδο p/bv η ΕΥΔΑΠ είναι καλύτερη αλλά με χαμηλότερη απόδοση στα ίδια κεφάλαια, τα οποία αποδίδουν 8% στην περίπτωση της ΕΥΑΘ.
Οι δύο εισηγμένες δεν ξέρουν τι θα πει τραπεζικός δανεισμός και στην περίπτωση της ΕΥΑΘ το σύνολο των υποχρεώσεων είναι σημαντικά μικρότερο από τα ταμειακά διαθέσιμα που ανέρχονται στα 71,1 εκατ. ευρώ  έναντι 264,8 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ.
Σε σύγκριση με την αποτίμηση τα ταμειακά διαθέσιμα αντιστοιχούν στο 45% της χρηματιστηριακής αξίας στην περίπτωση της ΕΥΑΘ και στο 41% στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ.
Εξαιρετικές χρονιές σε επίπεδο κερδοφορίας το 2013 για την ΕΥΔΑΠ και το 2011 για την ΕΥΑΘ.
H EYAΘ έχει καταρτίσει επιχειρησιακό πρόγραμμα για την περίοδο 2017=23 που έχει στόχο την ανάπτυξη συνολικά των δικτύων εντός και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος ώστε να υδροδοτηθούν περιοχές που σήμερα στερούνται καλής ποιότητας νερό, στην επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού για την εξασφάλιση επιπλέον ποσότητας νερού και στην επέκταση της δραστηριότητας της σε γειτονικές περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Σημειώνεται πως η ΕΥΔΑΠ εκτός από τα 66,6 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Αττικής, διαθέτει και 264.880 μετοχές της ΕΥΑΘ.
Η ΕΥΔΑΠ σημειώνει πως λόγω καλοκαιρινών μηνών το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο καθώς αυξάνεται η κατανάλωση, ενώ τονίζει πως θα συνεχίσει την εφαρμογή αυστηρών πλαισίων συνεργασίας με τους ΟΤΕ και λοιπές κατηγορίες πελατών με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό εισπραξιμότητας των απαιτήσεων.
Παράλληλα στοχεύει στον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.Γιώργος Κατικάς
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.bankingnews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις 11/10/2017 - 02:49
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS