Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θεσμοί: Θετική η ελληνική πρόταση αλλά απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις - Δεν έχει τελειώσει η διαδικασία για συμφωνία

tags :
Θεσμοί: Θετική η ελληνική πρόταση αλλά απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις - Δεν έχει τελειώσει η διαδικασία για συμφωνία
Σε εξέλιξη το Euro Working Group
Θετική ως βάση διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζουν οι Θεσμοί την πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, αν και υπογραμμίζουν πως απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις και προειδοποιούν πως η διαδικασία για τη συμφωνία δεν έχει τελειώσει.
Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EuroWorking Group και λίγο πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup (στις 16:00 το απόγευμα), η γερμανική εφημερίδα FAZ δίνει στη δημοσιότητα την θέση των Θεσμών απέναντι στην ελληνική πρόταση. 
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική FAZ, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής από τους τρεις θεσμούς.
Ωστόσο, για να υπάρξει συμφωνία, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
«Ενα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ.
«Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον».
Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν».
Παράλληλα, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, “δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών" δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές.
Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό, κατάργηση ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις, ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης