Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χνάρια της ΕΚΤ και η BοJ - Για πρώτη φορά στην ιστορία της στο -0,1% το επιτόκιο καταθέσεων

tags :
Στα χνάρια της ΕΚΤ και η BοJ - Για πρώτη φορά στην ιστορία της στο -0,1% το επιτόκιο καταθέσεων
Επίσης, διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς τίτλων στα 80 τρισ. γιεν ετησίως
Στο -0,1%  μείωσε το καταθετικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, από το +0,1% προηγουμένως.
Επίσης, διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς τίτλων στα 80 τρισ. γιεν ετησίως.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΒοJ "λύγισε" υπό την πίεση να στηρίξει την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με τους αναλυτές, εφαρμόζοντας αρνητικό επιτόκιο στα πλεονάζοντα αποθεματικά εμπορικών τραπεζών, αρχής γενομένης από 16 Φεβρουαρίου.
Είναι μάλιστα η δεύτερη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση, μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ αρκετές "περιφερειακές" τράπεζες έχουν πράξει το ίδιο.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα που ανακοίνωσε η BoJ, οι καταθετικοί λογαριασμοί θα διαιρεθεί το υπόλοιπο κάθε λογαριασμού στην Κεντρική Τράπεζα σε τρεις κατηγορίες με θετικό, μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο σε κάθε ένα.
Εάν κριθεί απαραίτητο θα προβεί επίσης σε πρόσθετη χαλάρωση, χρησιμοποιώντας ποιοτικά και ποσοτικά εργαλεία, καθώς και τα επιτόκια.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, η ιαπωνική οικονομία έχει ανακάμψει ελαφρώς με τον διαρθρωτικό πληθωρισμό να επιταχύνεται, μαζί με τις δαπάνες από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
"Πρόσφατα, ωστόσο, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ασταθείς της περαιτέρω πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου και της αβεβαιότητας για τις μελλοντικές εξελίξεις στις αναδυόμενες και εξαγωγικές οικονομίες, ιδιαίτερα στην κινεζική οικονομία", ανάφερε η BοJ στο δελτίο που συνοδεύει την απόφαση της.
Επιπλέον, η BOJ δεν έθεσε κατώτατο όριο στις αποδόσεις των ομολόγων που αγοράζει από την ιαπωνική κυβέρνηση, εξέλιξη που σημαίνει ότι τα επιτόκια των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να ακολουθήσουν εκείνα των βραχυπρόθεσμων.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Τέλος, η BOJ προβλέπει τώρα ο πυρήνας του πληθωρισμού να κινηθεί μεταξύ 0,2% έως 1,2% από τον Απρίλιο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017.
Σύμφωνα με τον διοικητή Kuroda ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 2% στα τέλη του 2016, αλλά οι αγορές είναι πολύ επιφυλακτικές γι 'αυτό.
Στο μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένουν σε πεισματικά χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης, που περιλαμβάνει το πετρέλαιο, αλλά όχι τα φρέσκα τρόφιμα, διαμορφώνεται μόλις στο 0,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης