Διεθνή

Άρθρο παρέμβαση του Obama: Επιτρέψτε μου να πω ότι η ΕΕ θα κάνει την Βρετανία μεγαλύτερη

tags :
Άρθρο παρέμβαση του Obama: Επιτρέψτε μου να πω ότι η ΕΕ θα κάνει την Βρετανία μεγαλύτερη
Τώρα είναι η ώρα για τους φίλους και συμμάχους να μείνουμε ενωμένοι....αναφέρει στο άρθρο του ο Obama
Με άρθρο παρέμβαση ο πρόεδρος B. Obama στην εφημερίδα Telegraph τάσσεται ανοικτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Το άρθρο φέρει τον τίτλο επιτρέψτε μου ως φίλος να πω ότι η ΕΕ θα κάνει την  Βρετανία ακόμη μεγαλύτερη….

Το άρθρο έχει ως εξής
Το 1939, ο Πρόεδρος Franklin D Roosevelt έκανε μια πρόποση στον King George VI στο Λευκό Οίκο.
 "Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγαλύτερη ενιαία συνεισφορά των χωρών μας (ΗΠΑ - Βρετανία) έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την ευημερία των λαών σε όλο τον κόσμο, είναι το παράδειγμα που δίνουμε με τον τρόπο μας για τις σχέσεις μεταξύ δύο εθνών»
Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή σχέση δεν  μοιάζει με καμία άλλη.
Μαζί χτίσαμε την αρχιτεκτονική για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη και των δημοκρατικών αξιών μας σε όλο τον κόσμο.
Από τις στάχτες του πολέμου, αυτοί που υπήρξαν πριν από εμάς είχαν την προνοητικότητα να δημιουργήσουν διεθνείς θεσμούς και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να στηρίξουν μια ευημερούσα ειρήνη: τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, το Bretton Woods, το Σχέδιο Μάρσαλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι προσπάθειές τους επικεντρώθηκαν στη δημοκρατία, στις ανοικτές αγορές και στο κράτος δικαίου, ενώ η εδώ και επτά δεκαετίες σχετικής ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη επίσης ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.
"Οι δεκάδες χιλιάδες των Αμερικανών που αναπαύονται στα νεκροταφεία της Ευρώπης είναι μια σιωπηλή απόδειξη για το πόσο συνυφασμένη είναι η ευημερία και η ασφάλειά μας"
Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλες δοκιμασίες - τρομοκρατία και επιθετικότητα, μετανάστευση και οικονομικές αντιξοότητες - προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να βασίζονται σε ειδική σχέση αλλά και στις εταιρικές σχέσεις που οδηγούν στην πρόοδο.
Κατά την επίσκεψή μου στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Κάμερον και εγώ κατανοήσαμε πλήρες το φάσμα των προκλήσεων αυτών.
Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσαρμοστικοί στις προσπάθειές μας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των λαών μας, και να συνεχίσουμε την πρόοδο που κάνουμε εμπρός στην απειλή του ισλαμικού κράτους έως ότου καταστραφεί.
Πρέπει να εργαστούμε για την επίλυση των πολιτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή - από Υεμένη έως τη Συρία και την Λιβύη - έτσι ώστε να υπάρχει προοπτική για αυξημένη σταθερότητα.
Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ΝΑΤΟ - έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας από το Αφγανιστάν έως το Αιγαίο και να καθησυχάσουμε τους συμμάχους που ανησυχούν δικαίως για τη ρωσική επιθετικότητα.
Και πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε την παγκόσμια ανάπτυξη, έτσι ώστε οι νέοι μας να μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη ευημερία.
Αντιλαμβάνομαι ότι έχει υπάρξει σημαντική κερδοσκοπία - και κάποια διαμάχη - σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψής μου.
Και ομολογώ: θέλω να ευχηθώ στην Μεγαλειότητας της χαρούμενα γενέθλια.
Αλλά, επίσης, καταλαβαίνω ότι υπάρχει και μια εμπνευσμένη εκστρατεία σε εξέλιξη εδώ.
Η χώρα μου έχει περάσει από τον ίδιο στάδιο.
Και σε τελική ανάλυση, το ερώτημα του κατά πόσον ή όχι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ΕΕ είναι ένα θέμα για τους Βρετανούς ψηφοφόρους να αποφασίσουν για τον εαυτό τους.
Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να πω, με την ειλικρίνεια ενός φίλου, ότι το αποτέλεσμα της απόφασής σας είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει σημαντικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι δεκάδες χιλιάδες των Αμερικανών που αναπαύονται στα νεκροταφεία της Ευρώπης είναι μια σιωπηλή απόδειξη για το πόσο αλληλένδετες είναι οι χώρες μας.
Και η διαδρομή που θα επιλέξετε τώρα θα αντηχεί στις προοπτικές της σημερινής γενιάς των Αμερικανών....
Ως πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου εφόσον προβείτε σε απολογισμό της σχέσης τους με την ΕΕ, θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ότι η ΕΕ έχει βοηθήσει να εξαπλωθούν  οι βρετανικές αξίες και πρακτικές - όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το άνοιγμα των αγορών - σε όλη την ήπειρο και την περιφέρειά της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την βρετανική επιρροή.
Μια ισχυρή Ευρώπη δεν είναι μια απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία της Βρετανίας, αντιθέτως ενισχύει την παγκόσμια πρωτοπορία της Βρετανίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν πόσο ισχυρή είναι η φωνή σας στην Ευρώπη.
Έτσι, οι ΗΠΑ και ο κόσμος πρέπει αυτή την επιρροή σας να την συνεχίσετε - και εντός της Ευρώπης.
Σε αυτό το περίπλοκο, συνδεδεμένο κόσμο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ - με την μετανάστευση, την οικονομική ανισότητα, τις απειλές της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής - είναι οι ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.
Και στο σημερινό κόσμο, όπως όλοι επιδιώκουμε την κυριαρχία μας, ωστόσο τα έθνη που ασκούν πιο αποτελεσματικά την επιρροή τους είναι τα έθνη που το κάνουν μέσω της συλλογικής δράσης.
Όταν διαπραγματευτήκαμε την ιστορική συμφωνία με το Ιράν και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ήταν συλλογική δράση, με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία.
Όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, ΕΕ και Βρετανία βοήθησαν να γίνει δυνατή η συμφωνία.
Όταν πρόκειται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις αξίες μας, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ - μέσα σε μια ενιαία αγορά που παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για τον βρετανικό λαό.
Και το διατλαντικό εμπόριο και οι επενδύσεις εταιρικής σχέσης με την ΕΕ θα προωθήσουν τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας, και θα καθορίσουν τις υψηλές προδιαγραφές, για το εμπόριο και την οικονομία του 21ου αιώνα.
Αυτό το είδος της συνεργασίας - από την ανταλλαγή πληροφοριών κατά της τρομοκρατίας σφυρηλάτησαν συμφωνίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη - θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη.
Τώρα είναι η ώρα για τους φίλους και συμμάχους να μείνουμε ενωμένοι.
Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μετατρέψει αιώνες πολέμων στην Ευρώπη σε δεκαετίες ειρήνης και εργάστηκαν ως ένας ώστε να κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο και καλύτερο.
Είναι αξιόλογη η κληρονομιά, μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του νέου αιώνα.

Μεταφραστική επιμέλεια Πέτρος Λαζάρου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης