Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη ζήτησε το δημοφιλές ιταλικό «Κίνημα των 5 Αστέρων»

Δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη ζήτησε το δημοφιλές ιταλικό «Κίνημα των 5 Αστέρων»
«Το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. διεξάγει δημοψήφισμα περί της συμμετοχής της σε αυτήν, σημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει»
Δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη ζήτησε το ιταλικό «Κίνημα των 5 Αστέρων» την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, λίγες ημέρες μετά τα αξιόλογα πολιτικά του κέρδη στις ιταλικές τοπικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.
«Το ευρώ όπως υπάρχει σήμερα δεν λειτουργεί και οφείλουμε να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές, όπως μια ευρωζώνη Νο. 2 ή άλλα νομίσματα», επεσήμανε ο εκ των ηγετών του Κινήματος και αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Luigi di Maio.
Πρακτικά, τα ιταλικά δημοψηφίσματα δεν μπορούν να υπερισχύσουν διεθνών συνθηκών, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση επικράτησης της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη σε κάποιο μελλοντικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν νομικά δεσμευτικό για την ιταλική κυβέρνηση.
Παρά ταύτα, σε μια τέτοια περίπτωση η ιταλική κυβέρνηση του Matteo Renzi θα βρισκόταν υπό μεγάλη πολιτική πίεση να αναλάβει ισχυρότερη δράση για την υπεράσπιση των ιταλικών συμφερόντων στην Ε.Ε..
Αν και ο Di Maio δεν ζήτησε την έξοδο της Ιταλίας από την Ε.Ε., εξέφρασε την υποστήριξή του προς το στρατόπεδο του Brexit.
Κατά την άποψή του, το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. διεξάγει δημοψήφισμα περί της συμμετοχής της σε αυτήν, σημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης