Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συντονισμένη παρέμβαση από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες στον απόηχο του Brexit - Σε ετοιμότητα για την παροχή ρευστότητας

tags :
Συντονισμένη παρέμβαση από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες στον απόηχο του Brexit - Σε ετοιμότητα για την παροχή ρευστότητας
Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά η παρέμβαση της Bank of England, με τον επικεφαλής M. Carney να διαβεβαιώνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ισχυρό να απορροφήσει τυχόν προβλήματα
Κύμα παρεμβάσεων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, διατηρώντας ανοιχτές τις γραμμές swap σε περίπτωση που δημιουργηθεί ανάγκη για την παροχή της ρευστότητας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά η παρέμβαση της Bank of England, με τον επικεφαλής M. Carney να διαβεβαιώνει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ισχυρό να απορροφήσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.

ΒοΕ: Εγγυόμαστε τη ρευστότητα στο βρετανικό τραπεζικό σύστημα

Oι άνθρωποι του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναπόφευκτα, θα υπάρξει μια περίοδος αβεβαιότητας και προσαρμογής μετά από αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο επικεφαλής της Bank of England, Μ. Carney.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή του, δεν θα υπάρξει αρχική αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν, στον τρόπο που τα βρετανικά προϊόντα μπορούν να κινηθούν ή τον τρόπο που οι υπηρεσίες μας μπορούν να πωληθούν.
«Και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο για τη δημιουργία νέων σχέσεων με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Κάποια αστάθεια στην αγορά μπορεί να αναμένεται.
Αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι για αυτό.
Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα διστάσει να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως απαιτείται για να προσαρμοστούν οι αγορές και η βρετανική οικονομία κινηθεί προς τα εμπρός.
Οι προσαρμογές αυτές θα πρέπει να υποστηρίζονται από το τραπεζικό μας σύστημα».
O Carney διαβεβαίωσε ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεγαλύτερες τράπεζες είναι τώρα δέκα φορές υψηλότερες από ό, τι πριν από την κρίση.
Η Τράπεζα της Αγγλίας δοκίμασε τον κλάδο σε σενάρια πιο σοβαρά από ό, τι η χώρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή.
 Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, οι βρετανικές τράπεζες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 130 δισ. στερλίνες κεφαλαίων, και έχουν τώρα περισσότερο από 600 δισ. ρευστών περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας.
Αυτό το σημαντικό κεφάλαιο και τεράστια ρευστότητα δίνει στις τράπεζες την ευελιξία που χρειάζονται για να συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και σε περιόδους γεμάτους προκλήσεις.
Επιπλέον, ως ασπίδας προστασίας, και για τη στήριξη της λειτουργίας των αγορών, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα από 250 δισ πρόσθετων πόρων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι επίσης σε θέση να παρέχουν ουσιαστική ρευστότητας σε ξένο νόμισμα, εάν απαιτείται.
Τις προσεχείς εβδομάδες, η Τράπεζα θα αξιολογήσει τις οικονομικές συνθήκες και θα εξετάσει τυχόν πρόσθετες πολιτικές απαντήσεις.

Ανακοίνωση - παρέμβαση από την EKT: Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον ρευστότητα εάν χρειαστεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι έτοιμη να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον ρευστότητα όπου κριθεί αναγκαίο, τόσο σε ευρώ όσο και σε ξένο νόμισμα.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, παρεμβαίνοντας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν είναι απαραίτητο, σε ευρώ και ξένα νομίσματα.
Η ΕΚΤ έχει ετοιμάσει για αυτό σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τις τράπεζες που εποπτεύει και εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

Παρέμβαση από την SNB

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο, μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.
 «Μετά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελβετικό φράγκο δέχθηκε ανοδικές πιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SNB. «Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη στην αγορά ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να σταθεροποιήσει την κατάσταση και θα παραμείνει ενεργή στην αγορά αυτή».
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έστειλε το ελβετικό φράγκο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 έναντι του ευρώ, ενώ το νόμισμα κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τότε που η SNB σταμάτησε να συνδέει το νόμισμα με το ευρώ στις 15 Ιανουαρίου του 2015.

Παρέμβαση Kuroda της Bank of Japan: Θα εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα - Θα στηρίξουμε τη ρευστότητα

Θα εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του συστήματος με κάθε μέσο, αν χρειαστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της Bank of Japan, Η. Kuroda, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Η BOJ θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να παράσχει επαρκή ρευστότητα.
Επίσης, ανέφερε ότι η BOJ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει συμφωνίες swaps για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα.
Μάλιστα, κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου να συνεργαστούν στενά και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης