Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ελάχιστες επιλογές διαθέτει η Deutsche Bank για την ενίσχυση των κεφαλαίων της

Reuters: Ελάχιστες επιλογές διαθέτει η Deutsche Bank για την ενίσχυση των κεφαλαίων της
Πιθανή πρέπει να θεωρείται η πώληση υπομονάδων του γερμανικού ομίλου, όπως η εμπορική επωνυμία αμοιβαίων κεφαλαίων DWS και η σειρά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων παρακολούθησης δεικτών DB X-Trackers
Ιδιαίτερα περιορισμένες επιλογές για την επίλυση του διλήμματος της κεφαλαιακής της ενίσχυσης φαίνεται να διαθέτει η Deutsche Bank, όπως γράφει σε ρεπορτάζ του σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με αυτό, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να παράξει υγιή κέρδη, αν θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όμως διαθέτει εξαιρετικά περιορισμένο χώρο για αντίστοιχους ελιγμούς.
Η προσέγγιση της μείωσης του λειτουργικού κόστους της Deutsche Bank και της πώλησης δραστηριοτήτων της εκτός του πυρήνα των εργασιών της από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, John Cryan, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015 αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση - αν και εφαρμόζονται με βραδύ ρυθμό - όμως το πρόστιμο αξίας έως 14 δισ. δολάρια ΗΠΑ που αντιμετωπίζει από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναδεικνύει ένα δυνητικό κεφαλαιακό «κενό» 5 έως 10 δισ. ευρώ.
Το Reuters επισημαίνει, ότι η τεράστια ευρωπαϊκή τράπεζα δεν αντιμετωπίζει ζητήματα φερεγγυότητας ή ρευστότητας, τονίζοντας ότι η διοίκησή της διαβεβαιώνει δημοσίως πως δεν σχεδιάζει αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο και ότι ικανοποιεί όλες τις κεφαλαιακές προδιαγραφές των εποπτικών αρχών.
Σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αν και τελικά το πρόστιμο έως 14 δισ. δολάρια για την πώληση συγκεκριμένων τιτλοποιημένων στεγαστικών απαιτήσεων κατοικίας (RMBSs) στις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να περιοριστεί σημαντικά, η Deutsche Bank στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν το τελικό - σωρευτικό - πρόστιμό της σε 8 έως 9,5 δισ. δολάρια.
Με ήδη διενεργηθείσες προβλέψεις νομικών εξόδων και προστίμων που ανέρχονται σε περίπου 6,16 δισ. δολάρια (5,5 δισ. ευρώ), η Deutsche Bank δεν αποκλείεται να μην καταφέρει να αποφύγει μια αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 10 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων για να κατευναστούν οι επενδυτικές ανησυχίες.
Αυτή θα ήταν η ευκολότερη μέθοδος συγκέντρωσης νέων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της μείωσης του προσωπικού της τεράστιας γερμανικής τραπέζης.
Όμως, ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές θεωρούν ελκυστικές και εναλλακτικές επιλογές, όπως η διάθεση στοιχείων ενεργητικού, η στέρηση μπόνους παραγωγικότητος, ακόμα και μια συγχώνευση με κάποια ανταγωνίστρια τράπεζα της Deutsche Bank, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας Commerzbank, κάτι που όμως θα απαιτούσε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Επισημαίνεται, ότι η γενική συνέλευση της τραπέζης έχει εξουσιοδοτήσει τη διοίκησή της να μπορεί να προβεί σε άυξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως και κατά 50% χωρίς έγκριση από το σώμα των μετόχων, κάτι που μεταφράζεται σε μέγιστη δυνητική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων θεωρείται πολύπλοκη για την υφιστάμενη δομή της τραπέζης, όπως καταδεικνύει η αδυναμία πώλησης της γερμανικής θυγατρικής τραπέζης Postbank από το τέλος του 2015 ή η απουσία αξιόλογου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εξαγορά του τομέα διαχείρισης ενεργητικού (αξίας 8 δισ. ευρώ) της τραπέζης.
Περισσότερο πιθανή πρέπει να θεωρείται η πώληση υπομονάδων του γερμανικού ομίλου, όπως η εμπορική επωνυμία αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, η σειρά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων παρακολούθησης δεικτών DB X-Trackers και οι ισπανικές ή ιταλικές τραπεζικές δραστηριότητες του ομίλου.
Η Deutsche Bank φέρεται να εξετάζει την απόλυση επιπλέον 10 χιλ. στελεχών της, πλέον των 9 χιλ. απολύσεων που έχει ήδη ανακοινώσει, καθώς η μείωση του κόστους από τις πρώτες απολύσεις αργεί λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επιβάλλει την ολοκλήρωσή τους σε περίοδο μεταξύ 24 και 30 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης