Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Σε σκλάβους μετατρέπουν τα προσφυγόπουλα στη Γαλλία - Τα βάζουν να δουλεύουν αμισθί

Guardian: Σε σκλάβους μετατρέπουν τα προσφυγόπουλα στη Γαλλία - Τα βάζουν να δουλεύουν αμισθί
Οι νεαροί ισχυρίζονται ότι φοβούνται να αρνηθούν τη δουλειά για να μην απορριφθούν οι αιτήσεις του για χορήγηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Παιδιά προσφύγων που μεταφέρθηκαν από το Καλαί σε υποτίθεται πιο ασφαλή κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία, καταγγέλουν ότι εκβιάζονται για να μπουν στο εργατικό δυναμικό, όπως γράφει ο Guardian.
Σε συνεντεύξεις με ασυνόδευτους ανήλικους που πήγαν από τον καταυλισμό σε επίσημα κέντρα υποδοχής της Γαλλίας αποκαλύφθηκε ότι τους βάζουν να δουλεύουν με το ζόρι χωρίς να πληρώνονται.
Για παράδειγμα τα διατάσσουν να μαζεύουν μήλα από τα αγροκτήματα, τα οποία προορίζονται για γαλλικά σουπερμάρκετ.
Οι νεαροί ισχυρίζονται ότι φοβούνται να αρνηθούν τη δουλειά για να μην απορριφθούν οι αιτήσεις του για χορήγηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τους 33 εφήβους που έδωσαν συνέντευξη, το 1/3 υποστήριξε και ότι δεν του δόθηκαν καθαρά ρούχα στα κέντρα υποδοχής, όπου έφτασαν μετά την κατεδάφιση του καταυλισμού στο Καλαί, πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Σε 60 τέτοια κέντρα σε όλη τη Γαλλία, το 39% των ασυνόδευτων ανηλίκων υποστήριξε ότι ήταν καλύτερα στον καταυλισμό του Καλαί, ο οποίος είχε περιγραφεί ως ακατάλληλος για να μένουν άνθρωποι
Ένας από τους εφήβους που φιλοξενείται τώρα στη βόρεια Γαλλία, είπε χαρακτηριστικά.
"Είναι φρικτό.
Δουλεύουμε όλη τη μέρα μαζεύοντας μήλα και μας αφήνουν να τρώμε μόνο τα σάπια, τα υπόλοιπα θα πρέπει να πουληθούν στη Γαλλία.
Εμείς, απλά θέλουμε να βρεθούμε με τις οικογένειές μας στη Βρετανία".
Ένας άλλος έφηβος είπε ότι τους πιέζουν να μαζεύουν τέσσερα κιλά μήλα κάθε απόγευμα, ενώ βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής στη Γαλλία και ότι φοβούνται πως αν αρνηθούν, αυτό θα μειώσει τις ελπίδες τους να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
"Φοβούμαστε ότι αν δεν το κάνουμε θα έχει αντίκτυπο στις αιτήσεις ασύλου, γιατί δεν μας αφήνουν να ζήσουμε;"
Τον Ιούλιο του 2016 η Theresa May ορκίστηκε να κάνει προτεραιότητά της τον τερματισμό της σύγχρονης σκλαβιάς και είπε ότι το να βάζεις με το ζόρι ανήλικους να δουλεύουν είναι ό,τι πιο άσχημο.
Την Τετάρτη 16/11 ο αρμόδιος υπουργός Robert Goodwill είπε ότι "τα παιδιά στα κέντρα υποδοχής είναι ασφαλή και τα προσέχουν" και πρόσθεσε ότι δεν έχουν φτάσει στα αυτιά του "ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις".
Η Rabbi Janet Darley ανέφερε, ωστόσο, από την πλευρά της ότι "υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών στη Γαλλία, αλλά και αναφορές για εργασία με τη βία και για ασυνόδευτους ανήλικους που είναι υποχρεωμένοι να ζουν με ενήλικες".
Το Ασφαλές Πέρασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο δραστηριοποιείται η Janet Darley πήρε συνέντευξη για 45 λεπτά από κάθε παιδί.
Τα πέντε από αυτά αποκάλυψαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλή, ενώ από τα 33 συνολικά, μόνο πέντε είπαν ότι τους μίλησαν αξιωματούχοι, είτε από τη Γαλλία, είτε από τη Βρετανία.
Τρία εξ αυτών ανέφεραν ότι ενήλικες έμεναν μαζί τους, εγείροντας θέματα για την προστασία παίδων.
Ένα παιδί περιέγραψε την κατάσταση.
"Μοιάζει με φυλακή, δεν έχουμε να παίξουμε με τίποτα και όλη τη μέρα μένουμε μέσα στο δωμάτιο και αυτό δεν είναι ασφαλές γιατί μας περιτριγυρίζουν άτομα άνω των 20 ετών".
'Ενα άλλο παιδί είπε ότι δεν είναι ευτυχισμένο στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ζήτησε "να μας πάρετε στη Βρετανία, γιατί εδώ δεν έχουμε καθαρό φαγητό, ούτε καθαρά ρούχα και βαριέμαι, ενώ αν συνεχιστεί όλο αυτό θα πάω κάπου αλλού".
Κι ένα ακόμα παιδί προανήγγειλε ότι θα το σκάσει εφόσον το κάνουν και άλλα.
Ο επίσκοπος Paul Butler, μέλος των Πολιτών Ηνωμένου Βασιλείου, εξήγησε ότι "τα παιδιά στη Γαλλία είναι απελπισμένα, διότι ακούνε λίγα από επίσημα χείλη και γεμίζουν το κενό πληροφοριών με φήμες και εικασίες".
Μέχρι στιγμής, περίπου 350 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Βρετανία και αναμένονται ακόμα 100 από τη Γαλλία.
Οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν, ωστόσο, ότι υπήρχαν περίπου 2.000 ασυνόδευτα παιδιά στο Καλαί, πριν την κατεδάφιση του καταυλισμού και 1.000 θα πρέπει να μεταφερθούν πριν τα Χριστούγεννα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεσμεύονται από την πλευρά τους να φέρουν όλα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις στη Βρετανία το συντομότερο δυνατό.
Στον νέο τους οδηγό χάρτη, υποστηρίζουν ότι μόνο οι ασυνόδευτοι έφηβοι από τη Συρία και το Σουδάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μεταβούν από τη Γαλλία στη Βρετανία, μία απόφαση που καταδίκασαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης