Τελευταία Νέα
Διεθνή

4/12/2016: Δημοψήφισμα στην Ιταλία μπροστά το ΟΧΙ - Εκλογές στην Αυστρία προηγείται ο εθνικιστής Hofer και στο βάθος Le Pen

4/12/2016: Δημοψήφισμα στην Ιταλία μπροστά το ΟΧΙ - Εκλογές στην Αυστρία προηγείται ο εθνικιστής Hofer και στο βάθος Le Pen
Δημοψήφισμα στην Ιταλία και προεδρικές εκλογές στην Αυστρία στις 4 Δεκεμβρίου του 2016
4 Δεκεμβρίου του 2016 ημέρα Κυριακή.
Πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη καθώς διεξάγεται
1)Το δημοψήφισμα στην Ιταλία για την συνταγματική και διοικητική αναθεώρηση που θα κρίνει εάν ο πρωθυπουργός M. Renzi θα παραμείνει ή όχι στην εξουσία.
2)Ταυτόχρονα διεξάγεται στην Αυστρία η επανάληψη της προεδρικής εκλογής με τον εθνικιστή Hofer να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ιταλία

Το δημοψήφισμα referendum στην Ιταλία είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για την τύχη του Renzi που πρωθυπουργού αλλά και για την γενικότερη πορεία της Ευρώπης.
Μετά το Brexit, μετά την μεγάλη νίκη του Trump στις ΗΠΑ στις 4 Δεκεμβρίου δοκιμάζεται η Ιταλία.
Το δημοψήφισμα είναι το εξής, θέλετε διοικητική και συνταγματική αναθεώρηση;
Μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις προηγείται κατά βάση το ΟΧΙ με 53% έναντι 47% του ΝΑΙ π.χ. στην EMG Poll.
Σε δημοσκόπηση της Corriere della Sera το ΟΧΙ λαμβάνει 55% και το ΝΑΙ 45%.
Σε άλλη δημοσκόπηση το ΝΑΙ λαμβάνει 23,1% και το ΟΧΙ 26,8%.
Σε δημοσκόπηση της Eurometra το ΟΧΙ λαμβάνει 56,1% και το ΝΑΙ 43,9%.
Σε δημοσκόπηση της Demos το ΝΑΙ λαμβάνει 34% και το ΟΧΙ 41%.
Σε μια online δημοσκόπηση το ΝΑΙ έλαβε 50,3% και το ΟΧΙ 49,7%.
Τι σημαίνει το ΝΑΙ και τι σημαίνει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα;
Πρωτίστως θα πρέπει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που στο Brexit και στις ΗΠΑ έπεσαν 100% έξω.
Και στις δύο περιπτώσεις επικράτησε αυτός που δεν προηγείτο στις δημοσκοπήσεις…
Στην περίπτωση της Ιταλίας όμως το ΟΧΙ θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις καθώς ο M. Renzi δεν θα μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα δεχθεί μεγάλη πολιτική πίεση…
Εάν ηττηθεί ο Renzi και βγει το ΟΧΙ στην Ιταλία αυτό θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη πλέγμα στην Ευρώπη.
Εάν κυριαρχήσει το ΝΑΙ θα είναι μια προσωπική επιτυχία του Renzi.
Οι αγορές ομολόγων στην Ιταλία πάντως επιδεινώνονται απόρροια των ανησυχιών για το δημοψήφισμα έχει αναρριχηθεί στο 2,10%.





Αυστρία


Στην Αυστρία στις 4 Δεκεμβρίου διεξάγονται προεδρικές εκλογές – σε επανάληψη – με τον εθνικιστή Hofer να προηγείται και πάλι.
Να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει ο εθνικιστής Hofer αρχικά αλλά με την προσμέτρηση των ταχυδρομικών ψήφων προηγήθηκε τελικώς ο Van Der Bellen των πρασίνων.
Όμως έγινε καταγγελία ότι νοθεύτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και κατά την έρευνα του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου όντως διαπιστώθηκαν παρατυπίες μάλιστα εξόφθαλμες.
Έτσι αποφασίστηκε να διεξαχθεί νέος γύρος εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στην Αυστρία στις 4 Δεκεμβρίου του 2016.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο εθνικιστής Hofer προηγείται με 6% του αντιπάλου του Van Der Bellen των πρασίνων.
Συγκεκριμένα λαμβάνει 53% ο Hofer έναντι 47% του Bellen.

Grafik

Μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα της Le Pen στην Γαλλία

Μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα διαθέτει η Le Pen του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία και θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας που θα διαξαχθούν μέσα στο 2017.
Με βάση δημοσκόπηση της Ipsos η Le Pen λαμβάνει 29% και ακολουθεί ο Sarkozy με 21% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Melanchon με 14% και ο Valls με επίσης 14%.
Πάντως στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς προηγείται με 42,8% ο Fillon, ο Zuppe με 26% και ο Sarkozy με 24,4%
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι "η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει", εκτός εάν η Γερμανία και η Γαλλία εξαπολύσουν ένα χείμαρρο δημοσιονομικής στήριξης για τους ανθρώπους που έχουν ανοηθεί για χρόνια εις βάρος των αγορών.
Κατά τον Valls η Le Pen νίκη  θα μπορούσε να είναι η επόμενη πρόεδρος και έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της εκλογής ακροδεξιάς προέδρου στην Γαλλία.
Η Le Pen είναι επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου από το 2011, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του κόμματος.
Από την ανάληψη του κόμματος, η κα Le Pen έχει καταβάλει προσπάθειες να αποστασιοποιηθεί από τις ανοιχτά εθνικιστικές απόψεις του πατέρα της, ο οποίος έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για ομιλίες μίσους αμφισβητώντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ακριβώς όπως τον Trump,ορισμένοι επικρίνουν την Marine Le Pen ότι αξιοποιεί το αυξανόμενο συναίσθημα αντι-μετανάστευσης.
Η Le Pen ήταν από τους πρώτους ηγέτες του κόσμου που συνεχάρει τον Donald Trump για τη νίκη του πριν από δύο εβδομάδε, και δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί έχουν απορρίψει το status quo" με την ψήφο τους, ένα αποτέλεσμα που ελπίζει να επαναλάβει στη Γαλλία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης