Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με διαφορά 11%-15% θα κερδίσει το ΟΧΙ στην Ιταλία στις 4/12 – Νικάει ο Hofer στην Αυστρία – Τι θα συμβεί σε μετοχές, ομόλογα;

Με διαφορά 11%-15% θα κερδίσει το ΟΧΙ στην Ιταλία στις 4/12 – Νικάει ο Hofer στην Αυστρία – Τι θα συμβεί σε μετοχές, ομόλογα;
Εάν παραιτηθεί ο Renzi - εάν χάσει με 15% διαφορά το ΝΑΙ από το ΟΧΙ ο Renzi όντως πρέπει να παραιτηθεί - τότε θα εγκλωβιστούν οι αγορές σε καθοδικό σπιράλ.
Ο πρωθυπουργός M. Renzi αναμένεται να χάσει με μεγάλη διαφορά στο δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου του 2016 με αντικείμενο την συνταγματική αναθεώρηση.
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και εκτιμήσεις ο Renzi που υποστηρίζει το ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία μπορεί να χάσει μεταξύ 11% με 15%.
Εάν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη όπως διαφαίνεται ο Renzi θα υποχρεωθεί, όσο και εάν το έχει ανακαλέσει, να παραιτηθεί καθώς η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θα τον στηρίζει.
Βέβαια από την άλλη πλευρά το Κίνημα 5 Αστέρων δεν αποτελεί την σοβαρή εναλλακτική πρόταση, ωστόσο εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική έναντι του Renzi ο οποίος βρίσκεται σε φθίνουσα πολιτική πορεία.
Μια μεγάλη ήττα του Renzi θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την τύχη της Ευρώπης καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων έχει δηλώσει ότι εάν έρθει στην εξουσία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο ευρώ.
Μεγάλη ήττα του ΝΑΙ με έως 15% θα προκαλέσει έστω βραχυπρόθεσμα ισχυρό σοκ στα χρηματιστήρια, στα ομόλογα και στις αγορές συναλλάγματος.
Η παράμετρος κλειδί είναι αφενός η διαφορά μεταξύ του ΟΧΙ και του ΝΑΙ και βεβαίως η απόφαση του Renzi.
Εάν δεν παραιτηθεί το βίαιο κραχ στις αγορές θα αποτραπεί.
Εάν παραιτηθεί ο Renzi - εάν χάσει με 15% διαφορά το ΝΑΙ από το ΟΧΙ ο Renzi όντως πρέπει να παραιτηθεί - τότε θα εγκλωβιστούν οι αγορές σε καθοδικό σπιράλ.

Στο 1 προς 1 το ευρώ δολάριο

Ήδη οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα μπορούσε να οδηγηθεί στο 1 προς 1 ή και χαμηλότερα εις βάρος του ευρώ προφανώς.
Το ευρώ την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου στα 1,056 δολάρια με προοπτική 1 προς 1 ή 1 προς 0,98 δολάρια.

Το Ιταλικό 10ετές μπορεί να εκτιναχθεί έως το 3%

Στις αγορές ομολόγων το 10ετές Ιταλικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 2,14% και κάποιοι προβλέπουν εκτίναξη ακόμη και στο 3% στα επίπεδα του 2014.
Στην Πορτογαλία το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,65% και δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και κίνηση έως το 4,20%.
Στην Ελλάδα το 10ετές από 6,9% θα εκτιναχθεί στο 8%.
Ωστόσο όπως εκτιμάται σε αυτά τα επίπεδα ίσως δημιουργηθούν κάποιες βραχυχρόνιες αγοραστικές ευκαιρίες.



Έρχεται sell off στις μετοχές και στα χρηματιστήρια

Στις αγορές μετοχών ειδικά στην Ελλάδα είναι προφανές ότι θα υπάρξει ένα επιθετικό sell off που θα οδηγήσει από -30% έως -40% χαμηλότερα τις τραπεζικές μετοχές.
Στην Ιταλία προφανώς οι χρηματιστηριακοί τριγμοί θα είναι μεγάλοι.
Όμως το τελευταίο που χρειάζεται η Ιταλία και οι τράπεζες τους είναι ένα σοκ καθώς ήδη δρομολογούνται σχέδια για ανακεφαλαιοποιήσεις και αυξήσεις κεφαλαίου.
Αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών εν μέσω αμφιβολιών για την τύχη της Ιταλίας στην ευρωζώνη σίγουρα είναι το χειρότερο για τις τράπεζες και τους δυνητικούς επενδυτές.

Στην Αυστρία θα νικήσει ο εθνικιστής Hofer

Στην Αυστρία θα κερδίσει στις προεδρικές εκλογές ο Hofer.
Δεν είναι μόνο τα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και η γενικότερη μεταστροφή του κόσμου σε εθνικιστικά κινήματα και ιδεώδη.

Ένα γράφημα που αποδεικνύει γιατί ο εθνικισμός και η αμφισβήτηση ισχυροποιούνται παγκοσμίως

Η έρευνα της Ipsos Mori είναι άκρως κατατοπιστική γιατί οι πολίτες στρέφονται στον εθνικισμό αναφέρει ο Economist.
Αρχικά ήταν το BREXIT τον Ιούνιο του 2016, ακολούθησε ο Trump το Νοέμβριο και το επόμενο έτος η απειλή ονομάζεται Marine Le Pen, ο ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών της Γαλλίας.
Ο εθνικισμός σπάνια ήταν τόσο δημοφιλής και τα δυτικά δημοκρατικά και διεθνή θεσμικά όργανα φαίνονται όλο και πιο εύθραυστα και αδύναμα ώστε να τον αντιμετωπίσουν. Μια πρόσφατη έρευνα σε 25 χώρες από την Ipsos MORI, αποκαλύπτει την γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Στη Βρετανία και την Αμερική το 60% και το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα τους ήταν σε λάθος δρόμο. 
Οι μονίμως δυσαρεστημένοι Γάλλοι, έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ 89%.
Τα βαθύτερα αίτια αυτής της δυσαρέσκειας διαφέρει ανάλογα με τη χώρα.
Η ανεργία αποτελεί την κύρια ανησυχία στη Γαλλία, αλλά όχι στη Βρετανία ή την Αμερική, όπου η μετανάστευση και η τρομοκρατία κυριαρχούν.
Οι Γερμανοί, που έχουν εκλογές το 2017, ανησυχούν για τη φτώχεια και την ανισότητα.
Όσοι ψηφίζουν λαϊκίστικα κόμματα οι πολιτικοί συχνά επικεντρώνονται σε μεμονωμένα ζητήματα σε βάρος άλλων προβλημάτων.
Στη Γαλλία, το ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για την ανεργία είναι 5 φορές το πραγματικό ποσοστό των ανέργων.
Στη Βρετανία, το άγχος για την μετανάστευση είναι περισσότερο από 3 φορές υψηλότερο από το ποσοστό του πληθυσμού των μεταναστών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης