Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν θα παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η Merkel λόγω... Trump

Δεν θα παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η Merkel λόγω... Trump
Στη σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για την επικείμενη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων Trump, αλλά και η εντεινόμενη λαϊκή οργή ενάντια στις ελίτ και την παγκοσμιοποίηση
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δεν θα δώσει το παρών στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Στη σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για την επικείμενη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων Trump, αλλά και η εντεινόμενη λαϊκή οργή ενάντια στις ελίτ και την παγκοσμιοποίηση.
Η Merkel έχει παραστεί επτά φορές στο φόρουμ του Νταβός από το 2005, όταν ανέλαβε την καγκελαρία.
Ωστόσο ο εκπρόσωπός της είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η καγκελάριος αποφάσισε να μην πάει φέτος στην Ελβετία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το φετινό Φόρουμ θα διεξαχθεί μεταξύ 17-20 Ιανουαρίου και η τελευταία ημέρα του συμπίπτει με την ορκωμοσία του Trump στις ΗΠΑ.
"Αληθεύει ότι εξετάζαμε το ταξίδι στο Νταβός, αλλά ποτέ δεν το επιβεβαιώσαμε και κατά συνέπεια δεν πρόκειται για ακύρωση", τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να διευκρινίσει αν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη υποχρέωση της Merkel που την εμποδίζει να παραστεί ή αν η απόφαση αυτή συνδέεται με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.
Όμως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, δύο γεγονότα που αποδόθηκαν στην αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια με το πολιτικό κατεστημένο και την παγκοσμιοποίηση, κάποιοι ηγέτες μπορεί να είναι απρόθυμοι να παραστούν σε μια σύνοδο που διεξάγεται σε ένα πολυτελές χειμερινό θέρετρο το οποίο έχει καταστεί συνώνυμο με την παγκόσμια ελίτ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η προοπτική να χρειαστεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τον Trump, λίγα 24ωρα πριν από την ορκωμοσία του μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Merkel, η πολιτική της οποίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα σε ευρεία γκάμα θεμάτων, από τη μετανάστευση και το εμπόριο μέχρι την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Εκτός από τη Merkel, δεν θα μεταβεί στο Νταβός ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, που στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Οι οργανωτές ήλπιζαν ότι θα τους τιμούσε με την παρουσία του ο Matteo Renzi, όμως παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιταλίας πριν από λίγες εβδομάδες.
Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναμένεται να μεταβούν στο Νταβός οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, Mark Rutte και Enta Kenny, ενώ πιθανή είναι η παρουσία και της Βρετανίδας ομολόγου τους, της Theresa May.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης