Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικό εάν ο Dow Jones φτάσει στις 20.000 μονάδες

El-Erian: Δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικό εάν ο Dow Jones φτάσει στις 20.000 μονάδες
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz εκτιμά ότι ακόμα κι αν ο Dow Jones φτάσει στις 20.000 μονάδες δεν θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματιστήριο
Μικρής σημασίας είναι -σύμφωνα με τον El-Erian- εάν ο Dow Jones φτάσει στις 20.000 μονάδες.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι απλά θέμα χρόνου ο εν λόγω δείκτης να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, η μακροπρόθεσμη σημασία, όμως αυτής της εξέλιξης, υπόκειται σε περισσότερη συζήτηση.
Όπως γράφει ο ίδιος σε άρθρο του στο Bloomberg, o Dow Jones -όταν πρόκειται για το περιεχόμενου δεν είναι πλήρης.
«Ο δείκτης καλύπτει ένα πολύ λεπτό σύνολο μετοχών και συνεπώς στερείται αντιπροσώπευσης.
Η μεθοδολογία υπολογισμού του είναι επίσης προβληματική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην τιμή της μετοχής σε αντίθεση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς» επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έχει συνέπεια κάποιες μετοχές να επηρεάζουν σημαντικά τον δείκτη -όπως συνέβη πρόσφατα με την Goldman Sachs και την JP Morgan Chase, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της ανοδικής κίνησης από τις αρχές Νοεμβρίου.
«Παρ' όλα αυτά, ο Dow επικαλείται πολλές φορές στους τίτλους των ειδήσεων όταν πρόκειται για τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου.
Ωστόσο δεν είναι ο μόνος αμερικανικός δείκτης που φλερτάρει με επίπεδα ρεκόρ.
Ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης Standard & Poor' s 500 και Nasdaq βρίσκονται ήδη ή είναι κοντά σε όλα τα ιστορικά υψηλά τους» γράφει ο El-Erian.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τα αποτελέσματα.
Εάν ο S&P 500 φτάσει τις 20.000 μονάδες θα είναι το πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες αλλά και ένα δημοφιλές θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, στο πιο θεμελιώδες επίπεδο, εάν ο Dow Jones φτάσει σε αυτά τα επίπεδα δεν θα συμβάλει και πολύ στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό κατεστημένο που χάθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Ακόμα πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι «στημένα» για να επωφεληθούν οι «μυημένοι».
Επιπλέον, η ισχυρή απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενική δυσφορία και τα ανησυχητικά συναισθήματα που απορρέουν από τα αρκετά χρόνια χαμηλής ανάπτυξης αλλά και από τα ασυνήθιστα επίπεδα αβεβαιότητας όσον αφορά τις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και πολιτικές συνθήκες.
Όπως γράφει ο El-Erian o κύριος λόγος για τον οποίο ο Dow είναι τόσο κοντά σε αυτό το επίπεδο ρεκόρ είναι ο συνδυασμός των ανακοινώσεων της πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης από τον εκλεγέντα πρόεδρο και της ελπίδας ότι ένα λιγότερο δυσλειτουργικό Κογκρέσο θα ενεργήσει επί αυτών των προτάσεων.
«Η πολιτική μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της αγοράς και του οικονομικούς κλίματος και κατά συνέπεια στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη» αναφέρει ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης