«Πρόλαβε» τον Trump; - Η Fiat Chrysler ανακοίνωσε επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

«Πρόλαβε» τον Trump; - Η Fiat Chrysler ανακοίνωσε επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ
Από τις επενδύσεις στα εργοστάσια που ήδη έχει σε Οχάιο και Μίσιγκαν, θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας
Επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε σήμερα 9 Ιανουαρίου 2017 η Fiat Chrysler Automobiles, προκειμένου να παράγει στη χώρα τρία επιπλέον μοντέλα Jeep.
Από τις επενδύσεις στα εργοστάσια που ήδη έχει σε Οχάιο και Μίσιγκαν, θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.
Το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί έως και το 2020.
Προεκλογικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας κολοσσού, Sergio Marchionne, είχε διαμηνύσει πως η στάση που θα κρατήσει ο Donald Trump στο εμπόριο θα καθορίσει κατά πολύ τις δραστηριότητες της Fiat Chrysler στη Βόρεια Αμερική.
Να σημειωθεί πως η Fiat κατασκευάζει περίπου το 17% των οχημάτων της στο Μεξικό, οπότε ήταν θέμα χρόνου ο Ρεπουμπλικάνος να τη «βάλει στο μάτι»…

Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ απαντά στον Trump: Στην Toyota οφείλεται μεγάλος μέρος της απασχόλησης στις ΗΠΑ

Την οργή τους για τις «απειλές» του Donald Trump στην Toyota εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες οι επιχειρηματικές ενώσεις αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ιαπωνίας.
Η πιο βαρύγδουπη δήλωση έγινε από τον υπουργό Οικονομικών της ασιατικής υπερδύναμης, Hiroshige Seko:
«Η Toyota είναι υπεύθυνη για την υψηλή απασχόληση στις Η.Π.Α. με τα εργοστάσια που έχει κατασκευάσει στη χώρα, όπως στο Κεντάκι.
Είναι αμφίβολο κατά πόσον ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος έχει κατανοήσει το πόσα πολλά οχήματα της Toyota κατασκευάζονται στις Η.Π.Α.».
Σε ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Hiroshige Seko, διαμήνυσε πως η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξηγήσει στην αμερικανική κυβέρνηση τη συμβολή της Toyota στην οικονομία των Η.Π.Α.
Ολα ξεκίνησαν όταν, σε συνέχεια των «εκβιασμών» του προς τις πολυεθνικές εταιρείες, ειδικά στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο την Toyota.
Μέσω Twitter, ως συνήθως, ο Donald Trump είπε ευθέως στην αυτοκινητοβιομηχανία να μην κατασκευάσει το εργοστάσιο της στην Baja του Μεξικού για την παραγωγή των Corolla, αλλά να προτιμήσει τις Η.Π.Α.
Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρυνθεί και αυτή με «έναν υψηλότερο διασυνοριακό φόρο».
«Η Toyota Motor ανακοίνωσε πως σκοπεύει να χτίσει ένα νέο εργοστάσιο στην Baja του Μεξικού για την παραγωγή των Corolla των Η.Π.Α.
Με τίποτα!
Χτίστε το εργοστάσιο στις Η.Π.Α. ή πληρώστε υψηλότερο διασυνοριακό φόρο», ήταν το tweet.

Η απάντηση της General Motors στις απειλές του Ρεπουμπλικάνου

Άμεση απάντηση στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στις 3 Ιανουαρίου η General Motors, με αφορμή τα περί διασυνοριακού φόρου που «τουΐταρε» προηγουμένως ο Donald Trump.
«Η General Motors στέλνει το κατασκευασμένο στο Μεξικό μοντέλο Chevy Cruze σε πωλητές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνει φόρο στα σύνορα.
Κατασκευάστε στις ΗΠΑ ή πληρώστε μεγάλο διασυνοριακό φόρο!», είχε γράψει στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος, ως συνέχεια της συνηθισμένης πρακτικής που ακολουθεί.
Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία - γίγαντας είπε στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. πως «κάνει λάθος», καθώς «όλα τα μοντέλα Chevrolet Cruze που διατίθενται στην αμερικανική αγορά κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Lordstown, στο Ohio.
Η GM χτίζει ένα νέο Chevrolet Cruze τύπου hatchback για την παγκόσμια αγορά στο Μεξικό, με έναν μικρό αριθμό εξ’ αυτών να πωλείται στις Η.Π.Α.», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της η GM.

Η Ford υπέκυψε, ακυρώνοντας επένδυση 1,6 δισ. δολάριο στο Μεξικό

Την ακύρωση μεγάλης επένδυσης 1,6 δισ. δολαρίων (1,54 δισ. ευρώ) που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει στο Μεξικό ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου αιφνιδιαστικά η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητο-βιομηχανία των ΗΠΑ, Ford, υποκύπτοντας τελικά στις πιέσεις του μεξικανο-φοβικού Αμερικανού προέδρου για εναλλακτική υλοποίηση επένδυσης εντός των συνόρων των ΗΠΑ.
Μόλις 17 ημέρες πριν την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Trump, η Ford ανακοίνωσε επισήμως, ότι αντί για νέο εργοστάσιο στο Μεξικό αποφάσισε να επενδύσει 700 εκατ. δολάρια σε εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ δημιουργώντας 700 νέες θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο προσφοράς νέων ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων αυτοκινήτων.
Ο Trump είχε απειλήσει τη Ford, ότι πρόκειται να επιβάλλει φόρο εισαγωγής 35% σε όσα οχήματά της παράγονται στο Μεξικό και πωλούνται στις ΗΠΑ.
Βεβαίως, o διευθύνων σύμβουλος της Ford, Mark Fields, αρνήθηκε ότι της απόφασής του προηγήθηκε οποιαδήποτε συμφωνία με τον Trump - αν και υπήρξε σημερινή πρωινή επαφή με τον Trump και τον αντιπρόεδρό του, Mike Pence - ισχυριζόμενος ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπηρετεί τα συμφέροντα της Ford με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η επένδυση 700 εκατ. δολαρίων στο Μίσιγκαν θα κατευθυνθεί στο εργοστάσιο της Ford στο Flat Rock, όπου θα αναβαθμιστεί η γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS