CNBC: H άνοδος του λαϊκισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων και των συζητήσεων στο Νταβός

CNBC: H άνοδος του λαϊκισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων και των συζητήσεων στο Νταβός
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Με φόντο την άνοδο του λαϊκισμού, σημαίνοντες πολιτικοί ηγέτες και πολιτικοί θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αυτό που αναγνωριστεί είναι οι δραματικές αλλαγές των τελευταίων 12 μηνών.
Σύμφωνα με το CNBC, η νίκη του Donald Trump (τις εκλογές των ΗΠΑ) και του Rodrigo Duterte (στις Φιλιππίνες), αλλά και η ψήφος υπέρ του Brexit, κατά κοινή ομολογία αντιπροσωπεύουν την απόρριψης της τρέχοντος κοινοωνικο-οικονομικού μοντέλου.
Ο λαϊκισμός βρέθηκε στο επίκεντρο και το 2016 και θα ταθεί επί τάπητος και στο Νταβός εν όψει σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και πιθανότατα και στην Ιταλία.
Άλλωστε ο φετινός τίτλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι «Κατανοητή και υπεύθυνη ηγεσία» και η επίσημη ατζέντα της περιγράφει μια «αποδυνάμωση των πολλαπλών συστημάτων» που έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη και μιλά για ένα πιθανό «φαύλο κύκλο» που τροφοδοτήθηκε από τον προστατευτισμό και τον λαϊκισμό.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται η ορκωμοσία του Trump στις 20 Ιανουαρίου του 2017 αναμένεται να επισκιάσει το γεγονός αλλά αναμένεται να συζητηθεί σε κάθε συνέδριο, διμερή συνάντηση ή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Νταβός.
Επισημαίνεται πάντως ότι απούσα από τον Οικονομικό Φόρουμ θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Στις 2 Ιανουαρίου 2017, το bankingnews.gr μετέδιδε:

Δεν θα παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η Merkel λόγω... Trump

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δεν θα δώσει το παρών στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Στη σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για την επικείμενη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων Trump, αλλά και η εντεινόμενη λαϊκή οργή ενάντια στις ελίτ και την παγκοσμιοποίηση.
Η Merkel έχει παραστεί επτά φορές στο φόρουμ του Νταβός από το 2005, όταν ανέλαβε την καγκελαρία.
Ωστόσο ο εκπρόσωπός της είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η καγκελάριος αποφάσισε να μην πάει φέτος στην Ελβετία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το φετινό Φόρουμ θα διεξαχθεί μεταξύ 17-20 Ιανουαρίου και η τελευταία ημέρα του συμπίπτει με την ορκωμοσία του Trump στις ΗΠΑ.
"Αληθεύει ότι εξετάζαμε το ταξίδι στο Νταβός, αλλά ποτέ δεν το επιβεβαιώσαμε και κατά συνέπεια δεν πρόκειται για ακύρωση", τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να διευκρινίσει αν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη υποχρέωση της Merkel που την εμποδίζει να παραστεί ή αν η απόφαση αυτή συνδέεται με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.
Όμως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, δύο γεγονότα που αποδόθηκαν στην αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια με το πολιτικό κατεστημένο και την παγκοσμιοποίηση, κάποιοι ηγέτες μπορεί να είναι απρόθυμοι να παραστούν σε μια σύνοδο που διεξάγεται σε ένα πολυτελές χειμερινό θέρετρο το οποίο έχει καταστεί συνώνυμο με την παγκόσμια ελίτ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η προοπτική να χρειαστεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τον Trump, λίγα 24ωρα πριν από την ορκωμοσία του μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Merkel, η πολιτική της οποίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα σε ευρεία γκάμα θεμάτων, από τη μετανάστευση και το εμπόριο μέχρι την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Εκτός από τη Merkel, δεν θα μεταβεί στο Νταβός ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, που στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Οι οργανωτές ήλπιζαν ότι θα τους τιμούσε με την παρουσία του ο Matteo Renzi, όμως παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιταλίας πριν από λίγες εβδομάδες.
Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναμένεται να μεταβούν στο Νταβός οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, Mark Rutte και Enta Kenny, ενώ πιθανή είναι η παρουσία και της Βρετανίδας ομολόγου τους, της Theresa May.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS