WSJ: Η διακυβέρνηση, όχι οι εκλογές, η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης για το 2017

WSJ: Η διακυβέρνηση, όχι οι εκλογές, η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης για το 2017
O Simon Nixon γράφει στη Wall Street Journal ότι στα  μάτια πολλών, η ΕΕ φαίνεται ως ένας παράγοντας ανασφάλειας και όχι ασφάλειας
Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., αναφέρεται ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Simon Nixonκ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτό που θα έχει μεγαλύτερη σημασία το 2017 δεν είναι οι εκλογές αλλά ο τρόπος που η Ε.Ε. στο σύνολό της, αλλά και οι χώρες μεμονωμένα, θα διαχειριστούν τα διάφορα προβλήματα.
«Για όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, οι προοπτικές της Ευρώπης δεν έμοιαζαν τόσο πολλά υποσχόμενες, εδώ και χρόνια.
Η ανάκαμψη ανεβάζει ταχύτητα, με τη βοήθεια του παγκόσμιου outlook, των χαμηλών επιτοκίων, του αδύναμου ευρώ και του τέλους της λιτότητας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα και το οικονομικό αίσθημα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011» γράφει ο ίδιος.
Ο Nixon αναφέρει ότι η ανεργία υποχωρεί παντού: Στη Γερμανία, διαμορφώνεται στο 4,1%, το χαμηλότερο σημείο μετά την επανένωση.
Η Ισπανία έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο στην απασχόληση από το 2008.
Στην Ιταλία, όπου το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται με τον μεγαλύτερο ρυθμό από το 2001, το «ξεκαθάρισμα» του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται καθ’ οδόν, διευθετώντας έναν από του μεγαλύτερους κίνδυνους για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο, όπως τονίζει αυτές είναι οι θετικές εξελίξεις, που επισκιάζονται από τους πολιτικούς κινδύνους.
«Μετά τις εξελίξεις του 2016 -περιλαμβανομένου της νίκης του Donald Trump και της ψήφου υπέρ του Brexit- λίγοι «στοιχηματίζουν» έναντι περαιτέρω εξεγέρσεων κατά του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.
Ο Nixon αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Πάντως, οι ανησυχίες για τις εν λόγω χώρες φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί, με τις πιθανότητες ανάδυσης ενός λαϊκιστικού κόμματος να είναι μεγαλύτερες για την Ιταλία, όπου εάν υπάρξουν εκλογές το 2017, θα μπορούσε να κερδίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Simon Nixon, το μάθημα του 2016 είναι ότι -με βάση και τα πρόσφατα παραδείγματα- οι οικονομίες και οι αγορές έχουν αναπτύξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στους πολιτικούς κινδύνους.
Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επενδυτές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα.
«Αυτό που έχει σημασία είναι το τι κάνουν οι κυβερνήσεις» γράφει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο το περασμένο έτος, η Ε.Ε. πασχίζει να αναλάβει αποφασιστική δράση, προκειμένου να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτέλεσμα.
Παράδειγμα είναι «τα σχέδια για την επανεγκατάσταση των προσφύγων παραμένουν σε εκκρεμότητα, οι κίνδυνοι από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που εκτροχιάστηκε από τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των πιστωτές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο.
«Η προσπάθεια της Ε.Ε. να βρει κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα έχει υποβαθμίσει την αξιοπιστία της στα μάτια των ψηφοφόρων, τροφοδοτώντας τη στήριξη υπέρ των κομμάτων κατά του κατεστημένου.
Στα μάτια πολλών, η Ε.Ε., πλέον, εκλαμβάνεται ως φορέας ανασφάλειας, παρά ασφάλειας» γράφει ο Nixon.
Την ίδια ώρα, η ενισχυμένη στήριξη των λαϊκιστικών κομμάτων επιδεινώνει την κρίση διακυβέρνησης σε εθνικό επίπεδο, καθιστώντας το πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και τα εθνικά προβλήματα μπορούν γρήγορα να καταστούν κοινά προβλήματα, φέροντας αστάθεια στο σύνολο της ηπείρου.
«Η λίστα των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. το 2017 είναι τρομακτική: Πρέπει να διαπραγματευτεί τις συμφωνίες για το Brexit, την Ελλάδα και να ενισχύσει την προστασία στα σύνορά της, να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση, αλλά και να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS