Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Προσγείωση» από τα ιστορικά υψηλά για το Bitcoin, λόγω της κεντρικής τράπεζας της Κίνας

«Προσγείωση» από τα ιστορικά υψηλά για το Bitcoin, λόγω της κεντρικής τράπεζας της Κίνας
Η PBOC ζήτησε από το BTCChina (ανταλλακτήριο Bitcoin) να πραγματοποιήσει ελέγχους και να επιλύσει οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν
Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, το ψηφιακό κρυπτονόμισμα Bitcoin, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για αυστηροποίηση των κανόνων στην Κίνα.
Ειδικότερα, η τιμή του Bitcoin υποχώρησε κατά 1,4%, στα 888 δολάρια, ενώ την Παρασκευή (6/1) είχε μειωθεί κατά 10%, υποχωρώντας απότομα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα (1.163 δολάρια).
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (People’s Bank of China - PBOC) συνέστησε προσοχή και σωφροσύνη σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις στο κρυπτονόμισμα.
Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg αποδίδει την πτώση της αξίας του Bitcoin, πέραν των συστάσεων της PBOC, και στο γεγονός ότι η PBOC ζήτησε από το BTCChina (ανταλλακτήριο Bitcoin) να πραγματοποιήσει ελέγχους και να επιλύσει οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν.
Ακόμα, υπό διερεύνηση είναι διάφορα μεγάλα ανταλλακτήρια, πιθανώς σχετικά με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος για την αποφυγή των capital controls στη χώρα.
Οι επενδυτές ανησυχούν πως η κινεζική κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε περιορισμούς στις επενδύσεις στο Bitcoin, με στόχο να εμποδίσει τις κεφαλαιακές εκροές.
«Το Bitcoin είναι η πέτρα που δεν έχει “γυρίσει” ακόμα, στην προσπάθεια ελέγχου των ροών», ανέφερε ο Zennon Kapron της συμβουλευτικής εταιρείας Kapronasia, με έδρα της Σαγκάη.
Ο ίδιος προσέθεσε: «είναι αναπόφευκτο πως θα συμβεί κάποια παρέμβαση, αλλά το ερώτημα είναι τι θα είναι αυτή η παρέμβαση, όταν συμβεί».



Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προκαλεί την εξασθένιση του Bitcoin.
Το 2013 είχε απαγορεύσει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαχειρίζονται συναλλαγές με Bitcoins, πυροδοτώντας πτώση στην τιμή. Την Παρασκευή η κινεζική κεντρική τράπεζα έδειξε εκ νέου ότι εμμένει σε αυτή τη στάση, τονίζοντας πως το Bitcoin είναι ένα εικονικό εμπόρευμα, χωρίς τη νομική υπόσταση ενός νομίσματος.
Το Bitcoin έχει καταστεί εξαιρετικά ασταθές νόμισμα, μετά το ανοδικό ράλι - που όπως φαίνεται ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 5/1.
Σημειώνεται πως το κρυπτονόμισμα είχε ενισχυθεί κατά 28% τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ ήταν το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως συνολικά το έτος που έφυγε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης